Kışın kilo almak hemen herkesin ortak sorunu. Soğuk havalarda kilo almamızın en önemli nedeni hiç kuşkusuz, vücudumuzun ısısını koruyabilmesi için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyması, bunun sonucunda beynimizin "acıktım" sinyali vermesi.
Kış ayları yağların direnç gösterdiği aylardır. Kışın havaların soğuk olmasından ötürü vücudumuz daha çok enerjiye ihtiyaç duyar ve beynimiz midemize sık sık açlık sinyalleri gönderir. Bu da kilo vermeyi zorlaştırır.
Beslenme: Düşük besin değeri olan, yüksek kalorili yiyecekler tüketmek, hızlı kilo alımına neden olabilir. Fast food, işlenmiş gıdalar, tatlılar, abur cuburlar gibi sağlıksız gıdalar genellikle daha yüksek kalori içerir. Ayrıca porsiyon kontrolü yapmamak, fazla miktarda yiyecek tüketmek de kilo artışına yol açabilir.
Kilo verme açısından hangi mevsim daha elverişli hadi buna birlikte bakalım ne dersiniz? Uzmanlara göre kilo vermeye en uygun dönem kış ayları. Bu aylarda vücutta yağ yakımının hızlanması, kış meyve ve sebzelerinin lifli oluşu kilo vermeyi önemli ölçüde destekliyor. Tabi bu esnada bizlere de önemli bir görev düşüyor…
İlgili 38 soru bulundu
Soğuk havalarda; egzersiz yapma isteğinin sıcak ortamlarda zaman geçirme ve atıştırmaya dönüşmesi, önemli bir sorun halini alır. Hareketsizlik nedeniyle harcadığımızdan daha fazla enerji alımı nedeniyle kilo alırız.
Yapılan araştırmalar, üşümenin yağ yakmayı yüzde 3 ila 30 aralığında artırdığını gösteriyor. Ancak soğuk havayı avantaja çevirmek isteyen kişiler zayıflamak için çabalarken, beslenmeye dair önemli hususları da gözden kaçırıyor.”
Unutulmaması gereken bir nokta;kadınların aylık periyotlarda yaşadığı adet dönemi öncesi vücudunun su tutmaya başlaması; bu da tartıda 0.5-2 kg gibi fark ettirebiliyor. Adet döneminin 4. gününden itibaren yavaş yavaş su tutumu çözülmeye başlar. Biz buna yalancı kilo diyoruz.
25 yaşından sonra yeme alışkanlıkları ve hormonal dengeler değişiyor. Hareketsiz yaşam da buna eklenince metabolizma hızı doğal olarak yavaşlıyor ve vücut yağ oranı artıyor; kilo alımı kaçınılmaz hale geliyor.
Bireyde göbek yağlanmasının en büyük nedenlerinden biri de yeterince egzersiz yapmamak sonucunda ortaya çıkmaktadır. Özellikle karın egzersizlerini mutlaka düzenli bir şekilde yapmalı ve yediğimiz besinlerin içerisinde yer alan fazla enerjiyi depolanmasına izin vermeden vücudumuzdan uzaklaştırmalıyız.
Profesyonel tartılar bize yağ, kas ve su oranını verirken, evlerimizde bulundurduğumuz tartılar ise sadece ağırlık ölçer. Bu nedenle spesifik değişimleri göremeyebiliriz.
ilk önce üstten başlar yani omuzlardan... Sonra yavaş yavaş bel kısmı baldır , bacak, bilekler, kollar, kalça en son göbek erir hele ki alt göbekte yağ birikmişse onları vermek daha da zordur ama asla pes etmemek gerek :Eğer daha uzun olsaydı sabahları sevebilirdim...
Doğru ve düzenli diyetle elbette mümkündür. Kış aylarında yaz aylarına kıyasla kilo vermek daha zordur. Yaz aylarında içilen su miktarı, ter ile kaybedilen yağ oranları, hareket alanlarının geniş olması gibi etkenler kilo kontrolünü sağlar. Fakat kış aylarında daha az hareket alanları ve içilen su miktarı azalır.
Vücudunuz soğuk havayla karşılaştığında kendisini ısıtmak ister. Metabolizmanın bunun için yapacağı ilk şey, kalorileri yakmaktır. Yapılan araştırmalar, aynı seviye ve uzunlukta egzersizlerin soğukta yapıldığında daha fazla kalori yaktırdığını gösteriyor.
Buzlu su içmek; vücut sisteminizi, vücut ısınızın düşmesini engellemek için metabolizmanızı hızlandırmaya zorlar. Örneğin, 340 ml'lik bir bardakla günde 8 bardak buzlu su içiyorsanız fazladan 200 kalori yakıyorsunuz demektir. Bu da kilo vermenizi hızlandırır.
Tek bir önlem vardır; 11 12 yaş zayıflama yöntemleri ile tanışmak. 11-12 yaş kilo verme sürecinin en kolay olduğu yaşlardır. Çünkü ergenlik dönemine giriş yapılan bu yaşlarda metabolizma oldukça hızlı çalışır. Boyun uzaması ve orantılı kilo alımı olduğunda çocukların daha sağlıklı fiziğe sahip olması mümkündür.
vücut tipin elma gibiyse ilk göbek bölgen yağlanır ama armut tipliysen yani alt bölge geniş üste doğru incelir bacak ve genetik olarak varsa basenlerde toplanır yağlar daha çok. Erkeklerde de bildiğimiz gibi göbek ve bel bölgesi kalınlaşır.
Bunun nedenleri ise stres, aile genetiği, günde bir saatten fazla spor yapmak veya günlük kalori alışını kısıtlamak (kadınlar için günlük kalori 1700; erkekler için 2000'den az olması halinde) olabiliyor. Tiroid bezi vücudumuzdaki hücre metabolizmalarının tamamını etkiliyor.
Tartıya çıktığınızda bir anda 3-5 kilo birden almış gibi görünüyorsanız asıl sorun ödem olabilir. Uzmanlar, vücutta fazladan tutulan suyun ödem oluşturduğunu ve kişi olduğundan fazla kiloda gösterdiğini belirtiyor.
Gün içerisinde tüketilen yemekler ve içeceklerle kilomuzda artışlar meydana gelebilmektedir. Tartılmak için en doğru zaman sabahları yemek yemeden önce ve tuvalete çıktıktan sonraki zamandır. Tartılırken? Öncelikle tartıdan tartıya çıkan sonuçlar arasında büyük farklar olabilmektedir.
Adet döneminin sona ermesi ile birlikte yaklaşık 1 – 2 gün içerisinde kadınlar eski kilolarına geri dönüyor. Dolayısıyla neden kilonun artış gösterdiği de merak ediliyor. Bunun nedeni vücuttaki ödemdir. Dolayısıyla birkaç gün içerisinde 2 – 3 kilo alınması yani vücuttaki yağ oranının artması değildir.
Su içerisinde hiçbir kalori bulunmamaktadır. Bu nedenle çok su tüketimi kişilere avantaj sağlamaktadır. Çok su içmek kilo aldırmanın yanı sıra kilo verdirmektedir. Vücuttaki yağların atılmasına yardımcı olur.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri