Gece geç saatte yemek yememiz bize 2 nedenle kilo aldırır. Birinci neden ; Gece geç saatte yediğimiz yemekler bütün gece sindirim sistemini çalıştırdığı için bedenimiz gece 23:00 – 02:00 saatleri arasında yeniden yapılanmaz. Gece geç saatte yediğimiz günlerde bu yapılanma olamaz.
Kaya, "Yine az uyumak vücuttaki insülin direncini artırıyor metabolizmanın yavaşlamasına ve daha çok kilo artışına ve özellikle karbonhidratlı yiyeceklere karşı bir eğilim ortaya çıkmasına neden olabiliyor." değerlendirmesinde bulundu.
Yatmadan kaç saat önce yemek yemek kilo aldırmaz? Uyumadan şu kadar saat önce yemek yemek kilo aldırmaz gibi bilgiler yanlıştır. Akşam 20:00'dan sonra yemek yemek hem kilo aldırır hem de kalp-damar hastalıklarını, reflüyü ve insülin direncini tetikler.
Gece geç saatte yemek yemek de kilo alımı ile ilişkilendirilmiştir. Gece geç saatlerde yemek yemenize neden olabilecek bazı faktörler strestir, gün içinde sağlıksız yağ tüketmek ve gün boyu yeterince yememek.
Yetersiz uyku, iştahı artıran açlık hormonu seviyesini ise yükseltiyor. Uykusuzluk gibi vücutta stres yaratan bazı durumlar, kortizon hormonu seviyesini yükselterek iştahın artmasına neden oluyor. Az uyumak, hormonal dengeyi alt üst ediyor, sürekli yemek yemeye itiyor, obeziteye davetiye çıkarıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Aslına bakarsanız "Gece Aç Uyumak Kilo Verdirir mi?" sorusunun cevabı koca bir "HAYIR"dır. Akşam saat 8den sonra , yatmadan birkaç saat önce veya ne zaman olursa olsun , yemek yeme kesintileri sizin daha fazla yağ yakmanızı veya yağ depolamanızı sağlamayacaktır.
– Yarım saatten daha uzun süre oturduğumuzda bazal enerji giderek düşmeye başlar ve 1 saat sonunda artık yakılan enerji 50- 60 değil %50 azalarak 25 – 30 kaloriye düşer. Bu da öncelikle 'yorgunluk duygusu', zamanla da vücutta yağlanmanın artmasıdır.
Sağlıklı besleniyor ve spor yapmanıza rağmen, ertesi sabah tartıda kilo arışını gözlemliyor olabilirsiniz Peki, bir gecede bu mümkün mü? Kendinizi bu soruyu sorarken bulduysanız, yalnız değilsiniz. Bir gecede 1-2 kilo almak kesinlikle mümkün!
Birkaç gün üst üste normalden fazla tüketim yaptıysanız, kilo almanız olasıdır. Pazartesi günü tartıya çıktığınızda gördüğünüz rakam 2 gün öncesine göre 1-2 kilo fazla olabilir. Fakat bunu çözmek için açlık diyetlerine girmemelisiniz. Kendinize zaman tanımalısınız.
Hiçbir zaman yediğimiz yemeğin kütlesinde bir kilo artışı yaşayamayız. Besinleri ağız yoluyla aldığımız andan itibaren fiziksel ve kimyasal sindirim reaksiyonları başlar. Bu reaksiyonlar sayesinde vücut hücreleri aktivitelerini devam ettirirler.
Bir zayıflama programı uygulayan kişi, normal koşullar altında bir gün yemeği fazla kaçırdığında, ertesi gün bir miktar kilo artışıyla karşılaşabilir. Bunun en önemli nedeni, diyet programına başlandığı andan itibaren vücudun belli bir kıtlık düşüncesine, hissine sokulmasıdır.
Yapılan bilimsel çalışmalarda; gerekli olandan az sürede uyuyanların, günde ihtiyacı olandan ortalama 220 kalori daha fazla tükettiğine işaret edilmektedir. Kısacası, uyuyarak kilo vermek tam anlamı ile mümkün değildir ama “az uyku kilo aldırır mı?” sorusunun cevabı “evet” şeklindedir.
Kendinize düzenli ir uyku programı hazırlayın. Her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmaya çalışın. Ortalama yedi saat uyumalısınız. Yapılan çalışmalar, kilo vermeye çalışan insanların 6-8 saat uyumaları gerektiğini gösteriyor.
GECE AÇLIĞI YAĞ YAKIMINI ATEŞLER
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Kardiyo, yüzme, yürüyüş, koşu gibi sporlar bu konuda size yardımcı olabilir. Özellikle 10 dakika yürüyüş, 2-3 dakika koşu sonra tekrar 10 dakika yürüyüş gibi nabzınızı sürekli değiştiren şekilde spor yapmak, maksimum kaloriyi yakmanızı sağlayacaktır.
Ekmek ölçülü tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Ancak ekmeğin yanında bir de kalori oranı yüksek yiyecekler tüketirseniz, bu kilo almanızı sağlayacaktır. Günde 1 ince dilim ekmek tüketmeniz ve yanındaki yiyeceklere dikkat etmeniz kilo almanıza neden olmayacaktır. Gece ekmek yemeniz kilo almanıza neden olabilir.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Kilonuzu kontrol edebilmek için 1 kilo kaç kaloriye eşit sorusunun cevabını bilmelisiniz. 1 kilo ortalama 7400 kaloriye eşittir. Günlük maksimum kalori alım miktarınızı en başta metabolizma hızınız belirler ve bu miktar metabolizma hızınızla paralel olmalıdır.
Hayır. Seks sırasında ortalama şiddette yapılan bir spora göre çok daha az kalori harcanır. Ancak seksin sağlığa sayısız katkısı yok değildir. Yapılabileceği ortalama süre ve yaktığı kalori bakımından incelendiğinde, seksin anlamlı bir egzersiz türü olmadığı görülmektedir.
Yani yaktığımızdan her 7 bin kalori fazla aldığımızda bir kilo alırız. Aynı hesaba göre yaktığımız kaloriden her 7 bin kalori az aldığımızda da bir kilo veririz. Vücutta kumbara sistemi vardır, artı ve eksi kalori kayıtlarının olduğu bir kumbaradır bu.
Boyunuza ve kilonuza göre belirlenebilecek, vücut kitle indeksi denilen bir hesaplama yöntemi var. Vücut kitle indeksi değerinizi bulmak için; kilonuzu, metre cinsinden boyunuzun karesine bölmeniz gerekiyor. Bu hesaplamaya göre; 25-29.9 arasında çıkan değerler fazla kilolu olduğunuzu gösterir.
Düzenli olarak yapılan orta tempolu bir saatlik yürüyüş ortalama olarak 250 ile 350 kalori harcanmasını sağlar. Bu da ayda yaklaşık ekstradan 7500 ile 10500 kalori harcanır. Harcanan 7000 kalori kişinin bir kilo zayıflamasını sağlar. Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir.
Evde durduğumuz süre boyunca ne kadar dikkat edilmeye çalışılsa çalışılsın daha kolay kilo alınmaktadır. Hızlı ve kolay kilo almanın en önemli temel etkenlerinden birisi de hareketsizliktir. Devamlılık gösteren bir spor hayatı, vücut üzerindeki yağın depolanmasını geciktirir.
Hareketsiz yaşam tarzı alışkanlığı obeziteye yol açarak kilo verimini yavaşlatır. Alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olması kilo vermeyi zorlaştıran etkenler arasındadır. Spor yapmayı hayat tarzımız haline getirmek kalori yakımını sağlayarak istenmeyen kiloları vermemize yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri