Özellikle banyo gibi ıslak hacimlerde su sızdırma durumu çok önemlidir. Çünkü herhangi bir durumda zemine su sızması durumunda banyo zemini sökülerek yeniden yapılandırılması gerekebilir. Banyo zemin karoları için; vinil, seramik ya da laminat gibi alternatif zemin kaplaması malzemeleri tercih edebilirsiniz.
Banyonun tüm zeminine kaplama yapılabilir, ancak genellikle banyonun duş veya küvet bölümü, lavabo ve tuvalet alanı öncelikli olarak kaplanır. Bu alanlar banyoda en çok kullanılan ve neme en çok maruz kalan alanlardır ve bu nedenle suya, neme ve kaymaz özelliklere dayanıklı kaplamalar gerektirir.
Banyolar için en iyi zemin nedir? Banyolar için en iyi zemin seçenekleri, neme dayanabilen, ıslakken kaygan olmayan, temizlemesi kolay ve ayağın altında rahat olan zeminlerdir. Neme dayanıklılık açısından lüks vinil karoları (LVT), rulo vinil ve porselen veya seramik karo en iyi banyo zemin seçenekleridir.
Mutfak dekorasyonu yapılırken zemini kaplamak için, fayans alternatifi olarak en çok kullanılan malzeme suya dayanıklı laminat parkeler oluyor. Laminat parkeler, fayanslara göre çok daha modern ve daha sıcak bir görünüm sunuyor.
İlgili 34 soru bulundu
Yapışkanlı folyolar suya dayanıklı mıdır? Yapışkanlı folyolar suya dayanıklı olup, nemden ve hava şartlarından etkilenmemektedir.
Aşağıdaki tablo ortalama bir komple banyo tadilat fiyatlarını içeriyor. 2023 yılı için ortalama 5 metrekarelik bir banyo tadilatı İşçilik ve malzeme dahil olarak 28.000 TL bulmaktadır. Fakat ülkemizden sık sık malzeme ve işçilik fiyatları değişmektedir.
Fayans ve seramik farkı yan yana geldiklerinde dahi hemen fark edilmektedir. Seramikler yapı itibariyle hemzemin hem de duvar kaplamalarında kullanılırken, fayans ise iç mekan olan banyo, mutfak, ofis gibi yerlerde tercih edilmektedir.
Küçük Banyolarda Suya Dayanıklı Karo Seçimi
Poröz olmayan, yüksek kaliteli seramik veya porselen fayanslar, bu gereksinimi karşılar. Dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör ise fayansların kaymaz özellikte olmalarıdır; özellikle zemin fayanslarında bu kritiktir.
Silikon derz özellikle ıslak alanlarda kullanılır. Bu sayede fayans aralarına su sızması engellenir. Normal dolgu yapılması durumunda bazen sızmalar olduğundan dolayı özellikle banyo ve teras gibi zeminlerde silikonlu kullanılması tavsiye edilir.
Su ve nem, banyoyu ahşap zeminler için zorlu bir ortam haline getirir. Lamine parke zeminler evinizdeki çoğu oda için uygun olsa da, banyo, tuvalet ve çamaşır içeren ıslak odalar için önerilmez. Banyo gibi suya çok fazla maruz kalan alanlara daha uygun olan bir dizi alternatif zemin kaplama seçeneği mevcuttur.
Doğal görünümlü malzeme, suya dayanıklılığıyla mutfak, banyo gibi alanlarda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Mineflo yer döşemeleri, farklı milimetrik yapıları ile de çeşitlilik göstermektedir.
Bu nedenle en iyi banyo zemin kaplama malzemeleri genellikle epoksi kaplama gibi veya daha da estetik durması açısından akrilik epoksi kaplama şeklinde belirtilebilir. Bu kaplamalar sayesinde banyo zeminlerinde su değdiğinde kayma özelliği olmaz.
Duşakabin modellerinin zemini için karo, mermer, fayans, ahşap gibi farklı malzemeler kullanabilirsiniz. Son yıllarda çok yaygın olarak tercih edilen ve farklı desenleri ile banyoyu eğlenceli bir yaşam alanına çeviren fayanslar duşakabinler ile uyumlu bir ikili oluşturur.
Genellikle duvarlarda parlak seramik, zeminde ise mat seramik kullanmanız önerilir. Parlak seramik, mat seramiklere göre çok daha göz alıcı ve ışıltılıdır. Ancak yoğun kullanılan zeminlerde kayganlığı çok fazla olduğu için ve sürtünmeyle üzerindeki bu parlaklığı kaybetme riski olduğu için zeminde parlak cila önerilmez.
Kaymaz Solüsyon
Oteller, avmler gibi zemini fayans ve seramik kaplı parlak, Kaygan Zeminler suya, temizlik ürünlerine, yağa vb. sıvılara maruz kalıyor. Bu tür zeminlerde kayma ve kaza riski oldukça yüksek. Bu gibi kazaları önlemek için zeminlere Kayganlık Önleyici, Kaymaz Solüsyonu kullanılmaktadır.
Evin tüm alanlarında olduğu gibi küçük banyoları geniş göstermenin yolu açık renkler kullanmaktan geçer. Özellikle penceresi olmayan banyolara açık renk duvarlar ve dolaplarla aydınlık bir hava kazandırılabilir. Bunun için krem rengi veya beyaz tonlar tercih edilebilir.
Uzun ömürlü, dayanıklı ve hijyenik karo seramik modelleri ile estetik açıdan tatmin edici ve ferah ortamlar yaratılabilir. Banyo fayanslarının seçiminde alanın küçük ya da büyük olması, dekorasyona hakim rengin açık ya da koyu olması, seramiğin boyutu ve deseni önemli kriterlerdendir.
Genel olarak, seramik fayanslardan daha pahalıdır. Avantajları: Seramik fayansların döşenmesi kolaydır. Diğer malzemelerle karşılaştırıldığında seramik hafiftir. Seramik fayansların çoğu sırla kaplıdır, bu sayede mükemmel koruyucu üst tabakaya sahip olurlar.
Maliyet ve fiyat Seramik karoların maliyeti düşüktür, ancak granit seramik karolardan daha pahalıdır, bu taşın şaşırtıcı özellikleri nedeniyle bunun arkasında çok mantıklı nedenler vardır.
Yeni imar yönetmeliğine göre banyo (yıkanma yeri) ve tuvaletin bir arada olduğu alan, 4.20 metrekareden küçük olamaz. Bu ölçülere, alanın temel eşyaları rahatlıkla girmelidir. Banyo ve tuvaleti, ev planınıza göre aynı yerde veya ayrı ayrı da konumlandırılabilir.
Fayans döşeme masrafları ya da süresi, döneme, mekâna ve duruma göre değişiklik gösterebilir. Fayans döşemek ne kadar sürer sorusuna net bir yanıt verilemese de, tek bir banyo için genellikle 3-4 gün sürdüğü düşünülmektedir.
Yeni imar yönetmeliği, binalarda yer alan birimler için minimum metrekare ölçüsü tanımlamıştır. Buna göre salon 12m2'den daha küçük bir alana sahip olamaz. Yatak odası için bu alan 8m2 olarak tanımlanmıştır. Mutfak için minimum alan 3.3m2 iken banyo ve tuvalet 4.20m2'den küçük olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri