İlamsız icrada alacağın konusu para veya teminat alacağı olması gerekmektedir. İlamsız icra, alacaklının elinde alacaklı olduğunu kanıtlayacak güçlü deliller bulunmaması halinde başvurulacak ilk yoldur.
İlamsız icra takibi, herhangi bir mahkeme kararına dayanmayan, para borcu, teminat ya da diğer alacaklar için icra müdürlüğünde yapılan icra takibidir. Bu icra yolunda alacaklının elinde bir belgenin, ilamın veya bir alacağı gösterir ve ispat eder nitelikte herhangi bir belgenin olması şart değildir.
İlamsız takip türleri ise 4 tanedir. Bunlar: genel haciz yolu ile takip, kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip, kiralanan taşınmazların tahliyesine özgü takip ve abonelik sözleşmesine özgü haciz yolu ile takiptir.
Ödeme emri tebliği, icra takibinde borçluya yönelik olarak yapılan ilk icra takip işlemidir. Ödeme emri ile alacaklının borçludan talep ettiği alacak miktarı ile bu alacağın dayanağı gösterilir ve böylelikle borçlunun aleyhine başlatılan takibe karşı koyabilmesi amaçlanır.
Takip Talebinin Düzenlenme Safhası
Karar'da, icra müdürünün bu konuda takdir hakkı bulunmadığı ve elinde ilam olan bir alacaklının ilamsız takibe başvuramayacağı vurgulanır.
İlgili 45 soru bulundu
İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur? Borç kanunda gösterilen süreler içinde ödenmez veyahut itiraz edilmezse icra işlemi kesinleşir. Kesinleşme sonrası borçlunun mallarına haciz konulabilecektir.
İlamsız icra takibine 7 günden sonra itiraz yapılamaz. 7 gün içerisinde itiraz edilmezse icra takibi kesinleşir. İcra takibinin kesinleşmesiyle birlikte haciz aşamasına geçilir. Haciz aşamasında haczedilecek ne kadar eşya varsa haciz kapsamına alınır.
İlamsız ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde borçlu, ilamsız ödeme emrine itiraz edebilir. Eğer 7 gün içerisinde ilamsız icra takibinde ödeme emrine itiraz edilmezse icra takibi kesinleşir ve alacaklı haciz aşamasına geçerek borçlunun malvarlığında haciz işlemi başlatır.
İcra dosyası; icra dairesine bizzat gidilerek borcun ödenmesiyle, bir avukat ile anlaşarak haricen tahsil yoluyla ve UYAP vatandaş portalı üzerinden online ödeme yapmak suretiyle kapatılabilir.
7201 Sayılı Tebligat Kanunu'nun 10/1. maddesinde ”Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır.
Uygulamada ilamsız takip denildiğinde, şüphesiz ki ilk akla gelen takip türü; herhangi bir belgeye dayanmayan veya dayansa dahi ilam niteliğini haiz bir dayanak belge olmaksızın yapılan icra takipleri yani ''örnek 7'' ödeme emri düzenlenen icra takipleri akla gelmektedir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
İcraya başvurma harcı 80,70 TL'dir. İlamsız takiplerde, takip talebinde bulunan alacaklıdan, alacağın binde beşi oranında peşin harç tahsil edilir.
Kısaca en sık karşılaşılan icra takibi türlerini şu şekilde açıklayabiliriz. a-) İlamsız Takipte Ödeme Emri (Örnek No:7) : Bu takip yolunda herhangi bir belge ibraz etmeden alacaklı sadece alacağı olduğunu belirterek borçlu aleyhine icra takibi başlatabilir.
Bu noktada öncelikle icra takibinin yapılacağı ile ilgili net bir şekilde fikir sahibi olunmalıdır. Kanunlarda yer alan hükümler kapsamında icra takibinin başlatılması için avukat şartı bulunmamaktadır. İcra takibi avukatlar tarafından açılabilmekte olup şahsi başvuru ile de gerçekleştirilmektedir.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde dava açılır ve borçlu tarafa tebliğ edilir.
İnternet ortamında icra takibi sorgulaması e-devlete giriş yaparak gerçekleştirilir. T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir.
Öte yandan, bir icra takibi sürecinin memur veya sözleşmeli personelin sicil kayıtlarına işlenip işlenmeyeceği de sıkça sorulan bir sorudur. Ancak, net bir şekilde belirtmek gerekir ki, icra takibi süreci sicil kayıtlarına işlenmez.
İcra Hukukunda İtiraz Süreleri İlamsız İcra Takibinde itiraz süresi 7 gün olmakla birlikte bu süre ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren başlar. Ödeme emri kendisine tebliğ edilen kişi 7 gün içerisinde icra dairesine giderek ilgili ödeme emrine yazılı veya sözlü olarak itiraz edebilir.
Borçlunun icra dosyasına yapacağı ödemelerde üç farklı yöntemden birini tercih etmesi mümkündür. Borçlu icra dosyasına icra dairesinde doğrudan ödeme yapabilir, alacaklıya ya da vekiline ödeme yapabilir veya kredi kartıyla uyap sistemi üzerinden ödeme yapması sonucu borcundan kurtulabilir.
İcra Takibine İtirazın Sonuçları
Süresi içinde yapılan itiraz, icra takibi durdurur. İtiraz süresinde yapılmamışsa alacaklının talebi üzerine icra memuru takip işlemlerine alacağın tamamı için devam eder. Borçlu, borcun yalnız bir kısmına itirazda bulunmuşsa icra takibi kabul ettiği miktar için devam eder.
Bunun yanı sıra haciz konusunda verilecek olan takip kararının kesinleşmesi de şarttır. İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
İcra dairesinden kişiye borcunu ödemesine ilişkin bir tebligat gelmesi halinde borçlu aleyhine icra takibi başlatıldığının göstergesidir. Evde aile bireylerinin ihtiyaçlarını karşılayan eşyalar hacze kabil değildir. Örneğin buzdolabı, yatak gibi eşyalar haczedilemez.
İlamda, faiz ve faizin başlangıcı konusunda bir hüküm bulunmaması halinde karar tarihinden itibaren yasal faiz istenebilir. Ancak, hükmün infazı için kesinleşmesi gereken hallerde, faizin, kararın kesinleşme tarihinden itibaren hesaplanması gerekir.
İLAMLI İCRA
Şayet borcunu ödemezse ,alacaklı icra dairesine başvurup ilamın takip ile zorla yerine getirilmesini talep eder, bu durumda borçluya bir icra emri gönderilir. Borçlu kendisine verilen sürede borcu ödemezse, ödemenin yapılması devlet eliyle zorla yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri