Soğuk havalarda yürüyüş kıyafetleri; içlik, orta giyim ve dış giyim olmak üzere üç kat olmalı. En alt kademeden başlayacak olursak öncelikle içliğinizi terletmeyen sentetik ürünlerden tercih etmenizi tavsiye ediyoruz; çünkü pamuklu ürünler terinizi emer, ıslanır ve kuruması uzun sürer.
Hava durumuna ve rüzgar faktörüne göre (yani hissedilen ısı) en uygun kıyafet ince lifli malzemelerden yapılan kıyafetler ve sıcak termal kumaşlardır. Yani orta kat olarak tercih edilen kıyafetler ince, uzun kollu tişörtler de olabilir, yelek veya polar atlet de olabilir.
Kış aylarında açık havada yürüyüş yapmak sadece olumsuz ruh halinden kurtulmamıza değil; enerjimizi yükselterek modumuzu toparlamaya da yardımcı oluyor. Soğuk havalarda yürüyüş yapmak kış depresyonuyla mücadelenin yanı sıra mutluluk hormonu olarak da bilinen endorfinin salgılanmasını artırarak modumuzu yükseltebiliyor.
Kış günlerinde soğuktan korunmak adına mutlaka pamuklu ve yünlü kıyafetler seçilmelidir. Yaz günlerinde terletecek ama kış aylarında sıcak tutacak olan bu kumaş türleri, soğuğu geçirmemeleriyle bilinmektedir. Bunların yanı sıra; kadife, muline, serj ve yüzeyi tüylendirilmiş kumaşlar da tercih edilebilmektedir.
Terletmeyen Tişört, Sporcu Sütyeni ve Sweatshirt Tercih Edin
Bu durumda pamuklu ya da polyester gibi nefes alabilen spor kıyafetleri tercih etmen gerektiğini hatırlatalım.
İlgili 28 soru bulundu
Spor yaparken vücudun rahat olması ve hareketleri yaparken kasılmaması oldukça önemlidir. Tayt giyildiğinde vücut hareketleri yapma kolaylığı elde eder. Dar ve vücudu saran bir formu olduğu için sıkılaşmaya da yardımcıdır.
En iyi spor havluları taşınabilir, çabuk kuruyan ve kokuya dayanıklı olanlardır. Bu yüzden hızlı kuruyan ve kokuya dayanıklı mikrofiber veya sentetik kumaşları tercih edin. Eğer antrenman ter havluları antibakteriyel özelliğe sahip ise daha iyi olacaktır.
Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir.
Yürüyüş sırasında teri emen pamuklu kıyafetler veya teri dışarı veren özel kumaşlar seçilmelidir. Naylonlu, teri dışarıya bırakmayan ve teri cildin üzerinde tutan kıyafetler cilt ve doğru performans açısından zararlıdır. Yürüyüş yapıldığı sırada hava şartlarına göre giyinilmelidir.
Yapılan araştırmalar haftada 5 gün 30-45 dakika arası yapılan tempolu yürüyüşlerin fazla kilolar ile mücadelede büyük etkisi olduğunu gösteriyor. Vücutta kan dolaşımına iyi gelen yürüyüş kalp- damar ve beyin- damar hastalıkları ile ilgili de riskleri azaltıyor.
Uzmanlar, akşamüstü ya da sabahın erken saatlerinde yürümeyi daha çok tavsiye ediyorlar. Sabah saatlerinde yapılan yürüyüşlerin vücut metabolizmasının hızlanmasında daha etkin rol oynadığı bilindiğinden özellikle yağ yakmak için yürüyorsanız sabah saatlerini tercih edebilirsiniz.
Yürüyüş yaparken daha çok hava geçirgenliği olan ve ayağınızı terletmeyen ayakkabılar tercih etmelisiniz. Giyilen ayakkabının üzerindeki havalandırmanın yeterli olması gereklidir. Fileli spor ayakkabı hem esneklik hem de hava geçirgenliği açısından ayağınıza hava aldırdığından konfor kazandırır.
Hafif, teri dışarı atan kıyafetler giyin; pamuklu kıyafetlerden kaçının. Yazın yürüyüş yaparken giyeceğiniz kıyafetler hem rahatlık hem de işlevsellik açısından önemlidir. Güneş ışınlarını emen koyu renk kıyafetler yerine bunları yansıtacak açık renk kıyafetler giymeye özen gösterin.
Demir eksikliği kadınlarda daha sık görülmektedir ve kadınlarda üşümenin daha fazla görülmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Demir sadece kanın yapısında yer alan bir molekül olmayıp vücutta bir çok enzimin aktifleşmesinde rol alan yardımcı faktörlerden biridir.
Soğuk ayakların, hava sıcaklığından dolaşım ve sinir hasarına kadar çeşitli nedenleri olabilir. Soğuk hava, stres, yüksek tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, anemi, kardiyovasküler hastalıklar ve kan dolaşımı ile ilişkili birçok durum ayak üşümesi nedenleri arasındadır.
Sempatik sinir sisteminin uyarılması: Vücut sı- caklığı azaldığında sempatik sistem devreye girer, adrenalin ve noradrenalin hormon salgısı artar. Bu hormonlar vücuttaki kimyasal olayları hızlandıra- rak metabolizma hızını ve dolayısıyla ısı üretimini artırır. Buna kimyasal termogenez (ısı üretimi) de- nir.
Sıcak çay ya da kahve içi ısıtır gibi görünmekle birlikte alınan kafeinin vücut ısısını düşürdüğü bilinmektedir. Bu nedenle soğuk havalarda bağışıklık sistemini güçlendirici zencefil, tarçın, karanfilli bitki çayları tercih edilmelidir.
Arslan, kış aylarında keçiboynuzu pekmezi, kestane ve salebin de tüketildiğinde vücudu sıcak tuttuğunu ifade ederek, “ Bizim için önemli olan keçiboynuzu pekmezi. Pekmez zaten kültürümüzde çok yaygın bir besin ancak keçiboynuzu pekmezinin vücuda ısı ve direnç kazandırmada daha yardımcı olduğunu görüyoruz.
Spor yapanlar için havlu önemli materyaller arasında yer alır. Yoğun ter sonucu kullanıcılar spora devam etmekte zorlanabilir. Kolaylık sağlamak adına uygun ebatlarda fitness ter havlusu kullanılır. Seçilen ürün mikrofiber spor havlusu özelliğine sahip olmalıdır.
Siyah spor havlusu genel olarak fitness, yüzme, yoga ya da benzeri aktiviteleri yapan kişiler tarafından sık sık kullanılır.
Spor havlusu için genel olarak pamuk, mikrofiber ve polyester malzemeler tercih edilse de süper emici özelliği nedeniyle pamuk ve mikrofiber havlu çeşitleri öne çıkar. Kaliteli bir mikrofiber spor havlusu sayesinde antrenman esnasında kendinizi daha konforlu hissedebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri