DRS aktivasyon bölgelerinde, öndeki araca 1 sn'nin altında yaklaşan sürücüler, bir sonraki DRS alanında yani düzlükte DRS'yi açarak geçici olarak hız avantajı elde eder. DRS açıldığında arka kanadın ana parçasının açısı genişler ve sürüklenme azalarak araç daha hızlı olur.
DRS Nasıl Çalışır? DRS açıldığında aracın arka kanatların ana parçasının açısını genişletir. Bu şekilde sürüklenme azalır ve aracın daha fazla hızlanabilmesinin önü açılır.
DRS (Drag Reduction System) Nedir? Türkçe'ye “Sürüklenmeyi Azaltan Sistem” ya da “Hava Direncini Azaltıcı Sistem” olarak çevirebileceğimiz DRS, basitçe pilotun bir buton yardımıyla Formula 1 aracının arka kanadının bir parçasını açmasını (yerle paralel bir açıya getirmesini) sağlayan teknoloji diyebiliriz.
Sürücü tarafından kontrol edilen DRS sistemini açmak için direksiyon simidi üzerinde bulunan aktivasyon tuşuna basılmalıdır. Ancak aktivasyon tuşuna basmadan önce sürücülerin öndeki sürücüye bir saniyeden daha az yaklaşmış olması gerekmektedir.
DRS aktifleştirildiğinde aracın arka kanadındaki hareketli parça açılıyor ve bu sayede aracın yere baskı kuvveti azalıyor. Kuvvetin azalmasıyla birlikte hızlanma imkanı da artmış oluyor. F1 DRS NE İŞE YARAR? DRS aracın maksimum hızını artıramıyor ancak aracın maksimum hıza ulaşma imkanını artırıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Ardından gerekli olan şart, arkadaki pilotun önündeki araçla arasındaki mesafenin 1 saniyenin altında olması şartıdır. Bu şartı sağlamak için pilot, genellikle DRS açış çizgisinden önceki virajda bulunan, DRS denetim çizgisinde 1 saniyenin altında mesafede bulunmalıdır.
Toro Rosso Formula 1 ekibinin başmühendisi Laurent Mekies, yapılan bir lansmanda DRS yani Drag Reduction System'ın nasıl çalıştığını anlattı. Bu sistem, sollamayı kolaylaştırmak için ilk olarak Grand Prix yarışlarında tanıtıldı. Bir F1 arabasının arka kanadı yere basma kuvveti oluşturmak için tasarlanmıştır.
Yarış sırasındaki yüksek hız ve sonucunda oluşan yüksek basınç, kokpit içerisindeki yüksek sıcaklık ile birleşince pilotlar, hızlı şekilde sıvı kaybederler. Yarış esnasında, pitstopta bile su içemedikleri için öncesinde su tüketmeleri gerekir. Hatta susamamış olsalar bile pilotlar içebildikleri kadar su içerler.
Şikan, otomobil yarışları, sokak ve caddelerde yolun ek dönemeçler yardımıyla değiştirilerek trafiğin yavaşlatılmasına yarayan yapay bir ögedir. Çağdaş pistlerde uzun düzlüklerin hemen sonunda yer alan şikanlar sürücülere geçiş için elverişli bir ortam sunmaktadır.
F1; bir yıl boyunca, her birine Grand Prix adı verilen ve değişik ülkelerde özel yollarda koşulan yarışlardan oluşur. Yıl sonunda toplanan puanlara göre Pilotlar Şampiyonluğu ile Üreticiler Şampiyonluğu (Otomobil Yapımcıları Birinciliği) ödülleri verilir.
Eğer testler, yeni kuralların herhangi bir soruna yol açmadan gösteriyi artırdığını kanıtlıyorsa, 2024'ten itibaren artık bu sistem kullanılacak. F1 uzun zamandır DRS'den kurtulmayı amaçlıyordu ancak bu sistem, yarışları heyecanlı hale getirmek adına hâlâ büyük önem taşıyor.
Formula 1'de rekabeti ve geçişi kolaylaştırmak için 2011 yılından itibaren “DRS” (Drag Reduction System) kullanımına başlandı.
Drag Reduction System (Sürüklenmeyi Azaltıcı Sistem) kısaltması olan DRS, araçların arka kanadındaki parçanın açılarak yere basma kuvvetini azaltmasını ve ekstra hız kazanmasını sağlayan sistemdir. DRS'i kullanabilmek için öndeki araç ile mesafenin 1 saniyenin altında olması gerekir.
Sarı Bayrak
Bu bayrak pistte bir tehlike olduğuna işaret eder. Pist dışına çıkmış bir araç, yol üzerinden bozulmuş bir araç, pist zemininde tehlike yaratabilecek maddeler olması durumunda bu bayrak sallanır. Tehlike içeren bölge neresi ise bayraklar orada sallanır.
DRS hemen her yerde kullanılamaz her pistin özel DRS bölgeleri bulunmaktadır ve bu bölgelerde otomatik DRS açılmaktadır. ERS yani Türkçe hali ile ''Enerji geri kazanım sistemi'' Oyun içerisinde üçüncü turda açılan ve araç hızını arttıran bir sistem. Genelde Formula 1' de ince bir ses halinde duymak mümkün.
Sprint yarışları, bir hafta sonundaki ana yarışın kısaltılmış versiyonudur ve sprint yarışlarında ana yarışa kıyasla daha az kilometre tamamlanır. Sprint yarışları birçok seride kullanılmakta. Bu serilerden en bilineni olarak F1'in destek serisi Formula 2'yi gösterebiliriz.
Kurallara göre F1 şanzımanlarında 8 ileri vites olmak zorundadır ve vites oranları sezon öncesinde belirlenir. 8 ileri vitesin yanında bir de geri vites bulunur. Normal yol araçlarına göre bu fazla gibi görünse de, bu sayede takımlar düşük hızlı Monaco'da da, yüksek hızlı Monza'da da aynı vites kutusunu kullanabiliyor.
Formula 1 2022'de, %90'ı fosil yakıt %10'u ise etanol olan E10 yakıtını kullanmaya başlayacak. Ancak yeni nesil Formula 1 motorlarının tanıtımıyla, %100 sürdürülebilir yakıtların üretilmesi hedefleniyor.
Spin: Araçların merkezkaç kuvveti etkisi altında kendi ekseni etrafında dönmesi durumu.
Yarış sırasında zaman zaman sıvı tedariki olsa da, kaynayan ortamda terleyerek kaybettikleri su miktarını dengelemeyi başaramaz ve bu da aşırı dehidrasyona neden olur. Her yarışçı, yarış öncesi ve sonrası tartılır. Tartıya çıkana kadar hiçbir sürücü bir şey yiyip içemez.
Başka bir örnek vermek gerekirse pilotlar her bir yarışta ortalama 3-4 kg kadar ağırlık kaybederler ve bunun yaklaşık 2-3 kg'ı sıvıdır ve kokpitin ve havanın sıcak veya nemli olup olmamasına göre değişebilir.
Bununla beraber, FIA'nın önceki yıllarda yaptığı kural değişikliklerinden sonra minimum sürücü ağırlığı 80 kilograma çıkarıldı. Bu da daha ağır pilotların dezavantajını ortadan kaldırdı. Çünkü daha hafif sürücüler, 80 kilograma ulaşabilmek adına araca yerleştirilen ağırlıklarla yarışmak zorunda kalıyorlar.
Yarışlar sırasında bir rakibi geçmek "overtake" olarak adlandırılır.
McLaren P1, McLaren Automotive tarafından 2013-2015 yılları arasında sınırlı sayıda üretilen plug-in hibrit süperspor otomobil modelidir. İlk olarak 2012 Paris Otomobil Fuarı'nda tanıtılmış olup F1'in halefi olarak kabul edilmektedir. Aracın rakipleri LaFerrari ve Porsche 918'dir.
Formula 1 Motorlarında Güç Ünitesi Kuralları
MGU-K: Motor Generator Unit - Kinetic ifadesinin kısaltması olan MGU-K, frenleme gibi kinetik enerjinin açığa çıktığı durumlarda bataryanın dolmasını sağlıyor. Kurallara göre MGU-K'nin gücü maksimum 120 Kw ve ulaşabileceği rpm değeri ise 50000 olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri