Yılan Sokmasında Hangisi Yapılmaz? Yılan Sokması vakalarında yaralı hareket ettirilmez. Fazla hareket edilmesi zehrin vücutta yayılma hızını artırmaktadır. Ayrıca Yılan Sokmalarında hastaya turnike uygulanmaz.
Isırık vakalarında ısırılan bölgenin zehirin yayılmasını engellemek için kalp hizasının altında tutulması, hareket ettirmekten, sıvazlamaktan kaçınılması ve en yakın sağlık kuruluşuna taşınarak götürülmesi gerekir. Yılanlar insan varlığında, ortamdan sıvışma eğilimindedirler.
- Yılan tarafından sokulmuş kişi hareketsiz ve sakin olduğunda zehrin vücuda yayılması gecikir. Bu nedenle, hastanın hareket etmesi önlenir, sakinleşmesi sağlanır. - Yara bol su ile yıkanır. - Yaraya yakın bölgede takı varsa baskı yapmasını önlemek amacıyla çıkarılır.
Arı ve akrep sokmalarında yaraya sıcak uygulama yapılır. Deniz canlılarının sokmalarında yaraya soğuk uygulama yapılır. Yılan sokmalarında yara bıçakla kesilerek zehir emilir ve tükürülür.
İlgili 35 soru bulundu
Yılan sokmasında önemli müdahalelerden biri de yaranın üzerine temiz bir bezle bastırmaktır. Fakat bu aşamada hastaya kesinlikle turnike yapmamanız gerekir. Zira turnike yapılması durumunda zehrin yayılma ihtimali bulunmaktadır.
Yaralı mümkün olduğunca hareket ettirilmez. Yara üzerine hiçbir girişimde bulunulmaz ( kesilmez, emilmez, vb. ). Yaralının yaşam bulguları izlenir. Tıbbi yardım istenir (112).
Bu ısırıklarda şişme ve hisedilen acı az miktardadır ancak yılanın oral mikroflorası Clostridium tetani gibi patojenik mikroorganizmalar barındırabilmektedir. Bu sebeple zehirsiz yılanların ısırıkları ihmal edilip tedavi uygulanmazsa ısırık akabinde tetanosun gelişme tehlikesi vardır.
Yılanın dişlerini kauçuk veya parafilm zara geçirerek, zehrin bir kaba gönüllü olarak boşaltılmasını sağlamak, zehir bezlerine masaj yaparak zehrin manuel boşaltımı ve elektrik şokuyla çıkan zehir miktarının artırılması gibi, yılanın zehrini çıkarılması için birçok yöntem bulunmaktadır.
Yılan panzehiri olarak da bilinen antivenom, uzman doktor tarafından yılanın zehir türüne uygun dozda kalçadan ya da damardan enjekte edilir. Zehirsiz olduğu bilinen yılın ısırmalarında dahi 8 saat hastanın gözlem altında tutulması gerekmektedir.
Akrep Sokması Anında İlk Yardım
Akrep sokması ilk müdahale olarak, yaranın yumuşak bir sabun ve su ile temizlenmesi gerekir. Akrebin soktuğu bölgeye buz yardımıyla kompres uygulanarak o bölgenin serin tutulması sağlanmalıdır. Bu işlem, şişliğin hafifletilmesinin yanı sıra ağrıların azaltılmasına da yardımcı olabilir.
Hafif yaralanma olan vakalarda bölge 5 dakika süreyle sabun ve soğuk suyla yıkanır. Sonrasında yaranın üstü temiz bir bezle kapatılır. Ciddi yaralanma ve kanama olan durumlarda yaraya temiz bir bezle basınç yapılarak kanama durdurulmaya çalışılır. Zaman kaybedilmeden tıbbi yardım istenir.
Hiçbir yılan durduk yere insana saldırmaz ve ısırmaz. Yılanların duyma özelliği yoktur. Ama yerdeki titreşimleri algılayabildiklerinden dolayı kendisine yaklaşmakta olan bir insanı çok öncesinden hissederek bulundukları noktadan uzaklaşmaya çalışırlar.
Yılan ısırması söz konusu olduğunda, köpeğinizi mümkün olduğunca sabit şekilde tutun ve veteriner hekime götürün. Devam eden kusma için, köpeğinizin kusmasına neden olan şeyi not edin. Mümkünse, veteriner hekimin incelemesi için bir örnek alın. Veteriner hekimle görüşünceye kadar köpeğinize bir şey yedirmeyin.
Hastalığın şiddeti zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın cinsine göre değişmektedir ve her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir.
Uyarmaktır. İlaçla zehirlenmiş ise hemen bol su verilerek kusturulur. Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir.
Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev ya da bahçede kullanılan kimyasal maddeler, zehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür.
Yılan sokmasında sokmuş olan yılanın yakalanarak zehirli olup olmadığını tespit edilmesi uygulanacak tedavi açısından oldukça önemli olsa da pratikte genellikle mümkün değildir. Yılan sokması sonucu gelişen ölümlerin %4'ü ilk 1 saat içinde, %17'si ilk 6 saat içinde ve %64'ü ise 6. ve 48. saat aralarında olmaktadır (5).
Toksinin şiddetine göre hastada lokal ve sistemik belirtiler ortaya çıkar. Lokal bulgu olarak ödem, hematom ve gangrenöz lezyonlar ortaya çıkabilir. Sistemik bulgu olarak da ateş, bulantı, kusma, dolaşım kollapsı, hafif sarılık, delirium, konvulziyon, koma ortaya çıkabilir.
Yılan soktuğunda kişide göz kararması, ağrı, tansiyon düşmesi nedeniyle kendini kötü hissetmesi veya yere düşmesi, mide bulantısı, kusma, çift görme görülebilir. En ciddi belirtileri soluk almada güçlük veya solunumun durmasıdır. Ayrıca giriş yerinde bir iki ufak nokta, yani hayvanın diş izleri de görülebilir.
En zehirli böcek isimleri arasında sivrisinek, Afrika katil böceği, tekerlek böceği, siyah korsan böceği, bot fly, kedi tırtılı ve çeçe sineği bulunmaktadır. Ateş karıncası, pireler ve bal arıları da oldukça zehirli böcek türleri arasında yer almaktadır.
Belirtilerin ortaya çıkması ortalama 15 - 20 dakika içinde olup 72 saate kadar uzayabilir. *Cilt ve deri sistemi etkilendiğinde kızarıklık, kaşıntı, ürtiker (kurdeşen), döküntüler, karıncalanma hissizlik, bül denilen içi şeffaf veya bazen kanla dolan kesecikler ortaya çıkar.
Örümcek ısırığı: ağrılı olabilen örümcek ısırmalarında şişkinlik ve kızarıklığa ek olarak baş dönmesi, terleme, bulantı ve kusma görülebilir. Arı ısırığı: ani bir acıya neden olan arı sokmalarında ısırılan bölge hemen şişer ve kızarır. Sivrisinek ısırığı: ısırığın olduğu bölgede kabarma ve yoğun kaşıntı oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri