Kısır olan bir erkeğin normal şartlarda baba olması mümkün değildir. Ancak günümüzde yardımcı üreme teknikleri sayesinde menisinde sperm bulunmayan, sperm sayısı az olan, spermleri hareket edemeyen erkekler de baba olabilmektedir.
Erkeklerde kısırlık, düşük sperm üretimi, düzensiz veya hareketsiz sperm hücreleri veya sperm taşıyan kanallarda tıkanma sonucunda meydana gelebilir. Sakatlıklar, hastalıklar, kronik sağlık problemleri, yaşam tarzı ve birçok diğer faktör de erkek kısırlığında rol oynayabilir.
Kısır çiftlerin yarısından fazlası, 24 ay içerisinde kendiliğinden çocuk sahibi olabilmektedir.
Erkeklerde kısırlığa neden olan faktörlerin varlığı da kadınlardaki gibi tedavi edilebilmekte ve gebelik şansı arttırılabilmektedir. Erkeklerde spermlerin değerlendirilmesinde spermiyogram olarak tanımlanan test uygulanmaktadır.
Avrupa Üroloji Derneği kılavuzuna göre erkeklerde çocuk sahibi olamama; varikosel, inmemiş testis, kanser tedavileri sonrası, erkek spermlerinde antikor gelişimi, sperm kanallarında tıkanıklık, peniste sertleşme/boşalma sorunları, sistemik hastalıklar, testis kanseri gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Araştırmalar kadınlarda doğurganlık 35 yaşından sonra azalırken, erkeklerde baba olma ihtimalinin 41 yaşından sonra azaldığını göstermektedir. Erkeklerde doğurganlık, 41 ile 45 yaş aralığında, her yıl ortalama %7 oranında azalmaktadır.
Çocuğu olmayan bir erkek önce bir Üroloji uzmanına başvurmalıdır. Ayrıca çiftler ya da aileleri, ortada bir suçlu aramak yerine detaylı tetkikler yapılmak üzere bir an önce doktora başvurmaları gerekmektedir. Erkek kısırlığı çok çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilir.
Semenin ilk gelen damlaları sperm yoğunluğunun en fazla olduğu kısımdır. Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir. Semenin rengi değişiklik gösterebilir.
Kısırlık (infertilite) çiftleri umutsuzluğa sürükler. Ancak tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olmak mümkün. Tüp bebeğin başarısız olduğu zamanlarda tedavilerle genetik sorunların bile önüne geçilebiliyor.
Ancak kadınlar yaşlarının ilerlemesi ile birlikte doğurganlık şanslarını ciddi olarak kaybederler. Bu azalış 32-35 yaşlarına kadar çok belirgin olmasa da özellikle 38 yaşından itibaren hızla kendini belli eder ve 40'lı yaşlara gelindiğinde ise %75'e varan fertilite kayıpları gözlenmektedir.
Genç Yaşta Kısırlık Belirtileri Nelerdir?; Kısırlık, herkesin her yaşta karşılaşabileceği sağlık sorunlarından biridir. Doğurganlığı engelleyen farklı sağlık sorunlarının genel ismi olan kısırlık, ağırlıklı olarak ilerleyen yaşlarda karşılaşılsa da gençlerde de gözlemlenebilir.
Belçika'da yapılan araştırmada, erkekteki kısırlık sorununun yüksek oranda babadan oğluna aktarıldığının kanıtlandığını belirten Tüp Bebek Uzmanı Dr. Taşdemir, "Kısırlık tedavisi gören babaların erkek çocuklarının sperm kalitesi, normal yollarla doğan erkek çocuklara kıyasla daha düşük" dedi.
Erkeğe bağlı infertilite varlığında sorulan “Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken “Evde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu ise “sperm kalitesi ancak laboratuvar ortamında ölçülebilir olduğundan ev ortamında anlaşılamaz” şeklinde cevaplanabilir.
Hiç Sperm Bulunmaması Baba Olmaya Engel midir? Eskiden pek çok erkek, menilerinde canlı sperm bulunmadığı için çocuk sahibi olamıyordu. Ama artık testislerdeki spermlerle baba olmak mümkün. Gelişen teknoloji sayesinde, artık hiç sperm hücresi bulunmayan erkekler de baba olabiliyor.
Kısır olan bir erkeğin normal şartlarda baba olması mümkün değildir. Ancak günümüzde yardımcı üreme teknikleri sayesinde menisinde sperm bulunmayan, sperm sayısı az olan, spermleri hareket edemeyen erkekler de baba olabilmektedir.
Erkeklerde kısırlık problemi, her yaşta görülebilen bir durumdur. Doğuştan sebeplerle olabileceği gibi kişinin yaşamı esnasında kullandığı ilaçlar, radyoterapiler ve sigara kullanımı gibi nedenler; bu durumun daha ileri yaşlarda görülmesine de neden olabilir.
Testiste kök hücrelerden olgun sperm oluşması 64-74 gün alır. Bunun anlamı, şayet bir ilaç tedavisi başlanırsa en az 3 ay devam edeceğidir. 6 aydan fazla tedavi sürecini uzatmanın anlamlı bir fayda sağlamayacağı kabul edilir.
Boşalma öncesi sıvı ya da zevk suyunun hareketli sperm taşıma ihtimalinden ve boşalma öncesi bu sıvının vajene boşalıp gebelik oluşturma ihtimalinden dolayı bu yöntemi korunma yöntemi olarak önermiyoruz.
Testis, prostat, seminal vezikül ve Cowper bezleri tarafından üretilen meni sıvısı genelde yoğun, beyaz renkli ve akışkandır. Bazı durumlarda meninin rengi ve yoğunluğu değişkenlik gösterebilir.
Neden sperm yapışkan bir kıvamdadır? Semenin jel kıvamında olmasına sebep olan içerdiği bir enzimdir. Neyse ki, sperm dışarıda kaldığında kurur kullanılamaz bir hal alır ve bu haliyle hamilelik açısından bir endişe oluşturmaz.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
Yöntem, bir erkek çocuğa gebe bırakmak için ideal pozisyonun, spermin servikse olabildiğince yakın depolanmasına izin veren pozisyon olduğunu iddia ediyor. Shettles tarafından önerilen pozisyon, erkeğin arkada olduğu pozisyondur, bu da en derin penetrasyona izin verir.
Bazı erkeklerde, azoospermia adı verilen, meni içerisinde hiç sperm bulunmaması durumu görülebilmektedir. Üretkenliğinizi etkileyen faktörler yalnızca sperm sayınız değildir. Bazı erkekler düşük sperm sayısı problemi yaşasalar bile baba olabilirken, bazı erkekler normal sperm sayılarında bile baba olamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri