Toplumda yaygın olan bir inanış var, inekler doğum yapmadan da sürekli şarıl şarıl süt veriyorlarmış gibi düşünülüyor. Doğada böyle bir şey söz konusu değil. İnek, diğer tüm memeliler gibi sadece doğum yapınca süt verir! Süt dediğimiz salgı, memelilerin kendi yavruları için ürettikleri bir salgı.
İlk laktasyonda düşük olan süt verimi her geçen yıl çoğalır. Bu durum erginlik yaşına kadar yani 6-8 yaşına kadar sürer. İnek 8-9 yaşına geldiğinde süt verimi azalmaya başlar.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
Pratikte, bir inek üç defa tohum- lama veya çiftleşmeye rağmen gebe kalmazsa kısır olarak kabul edilir(7).
Çiftlik hayvanlarının en önemli verimleri arasında döl verimi bulunur. Süt ve et gibi diğer tüm verimler, döl veriminin yeterli olduğu durumda süreklilik kazanır. Örnek olarak; yavru doğurmayan bir inek, süt de veremez.
İlgili 28 soru bulundu
Toplumda yaygın olan bir inanış var, inekler doğum yapmadan da sürekli şarıl şarıl süt veriyorlarmış gibi düşünülüyor. Doğada böyle bir şey söz konusu değil. İnek, diğer tüm memeliler gibi sadece doğum yapınca süt verir! Süt dediğimiz salgı, memelilerin kendi yavruları için ürettikleri bir salgı.
İneklerin döl tutmaması durumunda işletmelerin zarara uğrayacağı açık ve nettir. Döl tutmama sebepleri içerisinde barınak ve besleme koşulları, kızgınlık tespiti, üreme kanalındaki problemleri, rahim iltihapları, ineğin yaşı, vücut kondüsyonu, stres faktörleri gibi birçok faktör sayılabilir.
Evet. Çünkü bazı hayvanların aile güdüleri yoktur. Sadece üremek icin çiftleşirler.
günde 10 inek ortalama 300l süt yapar. 1 süt ineği ortalama 30 kilo kaba ve kesip yem yer. günlük çiğ sütün kilosu. şu anda mandıralara 18 tl'den satılıyor. 300l süt gün 5400 TL kazandırır. gelelim masraflara. 10 ineğin günlük yem masrafı 1700 TL. ineklerin barınabileceği çiftlik tarzı.
6-12 aylık olanlara DANA, bir yaşını geçmiş fakat doğum yapmamış dişi sığırlara DÜVE diyoruz. İlk buzağısına gebe sığırlara GEBE DÜVE diyoruz. Gebe düve doğurup süt vermeye başlayınca da İNEK oluyor. Düve iken iyi bakılan bir dişi, yavru ve süt verimi yüksek bir inek olur.
Doğum sonrası sütün indirilmesinde sorun olan düvelerde meme masajı, ılık kompres veya emzirme gibi yöntemlere başvurulmalıdır. Şayet bu yöntemler ile tatminkar sonuçlar elde edilemiyor ise o zaman oksitosin enjeksiyonu yapılmalı ve oksitosin kullanımına, her sağımdan önce birkaç gün devam edilmelidir.
kaba yem denilince akla saman, yonca kuru otu, fiğ kuru otu, korunga kuru, mısır silajı gibi kaba yem kaynakları gelmektedir. olup bunların önemli bir kısmının ülkemizde yetiştirilme şansı bulunmaktadır.
Yeterli miktarda beslenmek ve yeterli miktarda sıvı alımı çok önemlidir. Anne sütünün %85 su olması nedeniyle anneler yeterli miktarda su alması sütün artışını sağlayacaktır. Günde en az 3 lt sıvı alımı önemlidir. Su dışında diğer sıvı yiyecekleri de tüketmek sütün artışında faydalı olacaktır.
Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
Evet, yonca süt veren, sağılmakta olan inekler için en önemli kaba yemdir. Diğeri de mısır silajı. Ancak kuruya ayrılmış ineklerde aynı şeyi söyleyemeyiz.
İnek Gibi Süt Vermeyen, Öküz Gibi Kutan Sürer Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: yorucu olmayan işlerde kendisinden yararlanılamayan kişi, ağır işlere koşulur.
İneklerin en sevdiği besinlerin başında yonca bitkisi gelmektedir. Bunun dışında her türlü otu yiyebilmektedirler. İneklerin yaz ve kış mevsimlerinde beslenme düzenleri farklı olmaktadır. Yazın meralarda dolaşan inekler kışın kapalı yerlerde yem yiyerek beslenmektedirler.
Üretici: 'Bir ineğin 30 kg süt vermesi için 15 kg yem + 2 kg yaşam payı yem vermek gerekmektedir. Bir ineğin toplam 17 kg yem yemesi gerekmektedir'.
50 inek x inek başına 5 litre süt = 250 litre süt yapar. 30 günde 50 inek x günde 250 litre süt= 7500 litre süt yapar. litre başı 2 lira x 7500 litre= aylık net kazanç 15 bin lira. 12 ayda x 15.000 = 180.000 bin lira yapar.
Katır, dişi atın (kısrak) ve erkek eşeğin (aygır) çiftleşmesiyle meydana gelen kısır tek toynalı atın ve eşeğin melezine denilir. Daha az görülen, erkek at ile dişi eşek çiftleşirse bardo ya da ester denen at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez hayvan meydana gelir.
9- Sokağımızda küpeli hayvan başka hayvanlarla çiftleşiyor, kısır hayvan çiftleşir mi? Kısırlaştırılmış hayvan genellikle çiftleşmez. Ancak çok nadir olmak üzere böbrek üstü bezlerinden salgılanan cinsiyet hormonları etkisiyle çiftleştikleri görülebilmektedir, fakat hiçbir şekilde yavrusu olmayacaktır.
Bununla birlikte, düvenin ilk buzağılaması için, 24 ile 26 ay arasında değişen cinsel olgunluk yaşları olduğu bilinmektedir. Daha geç yaşlarda tohumlanan düvelerde süt verimi daha düşükken, 24 ile 26 aylık düvelerin tohumlanarak buzağılama yaptırılması sonucunda elde dilen süt miktarı ve verimi daha yüksek olmaktadır.
Normal gelişimini tamamlamış düveler 15-16 aylık yaşta tohumlanıp gebe bırakılmalıdır. Bundan daha erken yaşta sağlanan gebelik düvelerin hem gelişmelerini geriletir hem de işletmeye sağlayacağı toplam yararı azaltır.
İnek ve düveler yılın her mevsiminde, yaklaşık 21 günde bir tekrarlayan kızgınlık dönemine sahiptirler. Bu süre 18. İla 24. günler arasına da sarkabilir. Düvelerde bir gün daha erken olabilir. Normal doğum yapan bir inek, doğumdan 2-4 hafta sonra ilk kızgınlığını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri