Kedinizin kısırlaştırmadan sonra davranış değişikliği ilk olarak ürkek tavırlar sergilemesi yönünde olur. Bunun etkisi vücudundaki narkoz ve muayenehanedeki yaşadığı travmayı atana kadar sürebilir.Fakat operasyona dair etkilerin geçmesinden sonraki değişiklikler sizi ve kedinizi oldukça memnun edebilir.
Kedi kısırlaştırma operasyonu sonrası kedilerin davranışlarında ilk sürelerde durgunluk gözlenebilir. Yeni hormanel düzeylerine alışana kadar hasta sahibine karşı hassas davranabilir, içine kapanabilir. Hormonel düzeyler stabilleştiğinde durum hızlıca düzelir. Yani geçici bir durumdur.
Kısırlaştırmadan önce agresif, mutsuz olan kedinizin kısırlaştırıldıktan sonra artık mutlu, oyuncu ve sakin bir kedi haline gelecektir.
Kediler yüksek enerjili ve bir o kadar da sevgi dolu canlılardır. Bazen sahip oldukları enerji baş döndürücü seviyeye yükselebilir ve daha dingin bir yapıya bürünüp sakinleşmeleri imkansız gibi görünebilir. Ancak bu oldukça normal ve beklenen bir süreçtir; dostunuz büyüdükçe, normal şartlar altında sakinleşir.
Kısırlaştırma kedilerdeki üreme hormonu üretimini azalttığı için özellikle bu hormonlardan dolayı meydana gelen agresif davranışların önünü keser.
İlgili 25 soru bulundu
Kısırlaştırılmış kedim neden kızgınlığa girdi? Kediniz Ovaryum Kalıntı Sendromu yaşamaktadır. Yapılan kısırlaştırma operasyonu sonucunda yumurtalık organından parça kalmış olabilir. Bu da onun tekrar kızgınlık belirtileri göstermesine yani hormon üretiminin durdurulamamış olmasına işaret eder.
Bu tür saldırganlığı önlemenin en iyi yolu, örneğin bir pencere gölgesini aşağı çekerek, başıboş kedileri pencereden uzak tutmak için caydırıcılar kullanarak veya ev kedileri arasındaki agresif etkileşimleri önleyerek uyaranları ortadan kaldırmak veya bunlardan kaçınmaktır.
Örneğin, yabancı bir ortamda ya da başka bir kediyle karşı karşıya kaldığınızda kediniz hırçınlaşabilir. Kendini tehdit altında hissettiğinde ya da korktuğunda, hırçınlaşma tepkisi göstermesi normaldir. Kediler, sınırlarının ihlal edildiğini ya da kendini rahatsız hissettiklerinde hırçın davranışlar sergileyebilir.
Operasyon sonrası en sık rastlanan komplikasyon, kedimizin iştahının artması ve buna bağlı kilo alma eğiliminde olmasıdır. Kısır kediler için üretilmiş özel mamaların kontrollü miktarda verilmesi ile bu sorunun üstesinden kolayca gelinebilir. Bir diğer komplikasyon ise operasyon sonrası kedinin depresyona girdiğidir.
Kedinin kısırlaştırma işleminin ardından kendine gelmesi için 24 saat bir süre geçmesi gerekiyor. Eski düzenine, eski alışkanlıklarına dönmesi için ilk 7 ve 10 güne kadar kontrol etmek gerekir. Bu süreçte gerekli özen gösterilirse kedi normal düzenine en kısa sürede dönecektir.
Kısırlaştırma erkek kediler için de oldukça faydalıdır. Bu operasyonla birlikte erkek kedilerde testis kanseri gelişme riski azalacaktır. Aynı zamanda prostat hastalıklarına yakalanma sorunları da ortadan kaldırılabilecektir. Erkek kediler dişilere oranla daha bölgeci ve agresif olabilirler.
Erkek kedi koku bırakma problemi kısırlaştırılınca geçer mi? İlk yaşını doldurmadan yapılan kısırlaştırma operasyonları ile koku bırakma davranışı ile hiç karşılaşmadan ortadan kaldırabilirsiniz. Koku bırakmaya başlamışsa dahi vakit kaybetmeden kısırlaştırıldığında koku bırakma anında duracaktır.
Kısırlaştırma sonrasında kedinin çok fazla hareket etmesine de uzun süre hareketsiz kalmasına da izin vermemelidir. Onunla zaman geçirip oyun oynamaya devam etmelisiniz ancak dikişler tamamen iyileşinceye kadar merdiven çıkmasına, atlamasına, zıplamasına ve koşmasına izin vermemeniz gerekir.
Kediniz kısırlaştırma operasyonundan sonra eve döndüğünde iyileşebilmesi için ona sakin, güvenli, sıcak ve yalnız kalabileceği bir alan yaratmış olmanız gerekir. Eve geldikten ilk 24 saat kediniz için önemlidir.
İdrar püskürtme vakalarının hemen hemen hepsi kısırlaştırma işleminden sonra tamamen ortadan kalkmaktadır.
Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı ciddi bir işlem gerektiriyor. Bu yüzden diğer operasyonlara göre oldukça uzun sürer. Kısırlaştırma ameliyatı yaklaşık 4 saat sürer. Kediye cerrahi işlem uygulanacak olan bölgeler traşlanır.
Kısırlaştırılmış kediler ara sıra olmak koşuluyla normal mama yiyebilirler. Ancak operasyon sonrasında kilo almaya daha yatkın hale geldikleri için sürekli olarak yemeleri kilolarında orantısız bir artışa sebep olabilmektedir.
Ancak, pansumanların düzenli yapılması kısa süreli iyileşme açısından önemlidir. Herhangi bir komplikasyonun gelişmemesi durumunda, yara iyileşmesi 8-10 günde tamamlanır. Bu süre sonunda dikişler alınabilir.
Kedinizin evin içinde kalması ve çiftleşeceği uygun bir partnerle birlikte yaşamaması durumunda dahi, kedinizin kısırlaştırılması yine de iyi bir fikirdir. Dişi bir kediniz varsa, kısırlaştırma yumurtalık kanserini imkansız hale getirmekte ve rahim kanseri riskini de çarpıcı bir biçimde azaltmaktadır.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Hırlama: Korkan ya da sinirlenen bir kedi hırlama benzeri bir ses çıkarabilir. Başka bir hayvana saldırmadan önce de hırlayarak sinyal verebilirler. Mırıldama: Okşanan ve ilgi gören kedilerin çıkardığı bir sestir. Bu türdeki bir mırıldama insanlar üzerinde rahatlatıcı etkiye sahiptir.
Kediniz size saldırdığında hemen veteriner hekiminize başvurmalısınız. Veteriner hekiminiz kedinizin saldırganlığının olası nedenlerini ve tetikleyicilerini belirleyecektir. Aynı zamanda kediniz üzerinde bazı laboratuvar testleri yaparak tıbbi bir sorunu olup olmadığını söyleyecektir.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri