Kısırlaştırma işlemi, göğüs kanseri ve rahimle ilgili hastalıkların oluşma ihtimalini ciddi şekilde azaltır. Dişi kedilerin %90'ı ve köpeklerin %50'si için bu tarz hastalıklar ölümcüldür. . Aynı şekilde, testis kanseriyle karşılaşan bir erkek kedinin de yaşamı büyük bir risk altındadır.
Kısırlaştırma operasyonu ile dişi kedilerin daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam sürmesi mümkündür. Bu operasyon sayesinde dişi kedilerin %90'ını etkileyebilen rahim enfeksiyonları, yumurtalık kistleri ve meme kanseri büyük ölçüde engellenebilir.
Kedinizin evin içinde kalması ve çiftleşeceği uygun bir partnerle birlikte yaşamaması durumunda dahi, kedinizin kısırlaştırılması yine de iyi bir fikirdir. Dişi bir kediniz varsa, kısırlaştırma yumurtalık kanserini imkansız hale getirmekte ve rahim kanseri riskini de çarpıcı bir biçimde azaltmaktadır.
Kimi, hayvanların üreme özgürlüğünün elinden alınmasına karşı çıkmakta ancak bilim insanları, veteriner hekimler ve bilinçli hayvan sahipleri, hayvanın ciddi hastalıklardan korunması için kısırlaştırma işlemini önermektedir. Kısırlaştırma operasyonu anestezi altında yapılan bir işlemdir.
Yapılan araştırmalarda kısırlaştırma operasyonunda herhangi bir sorun meydana gelme ihtimali ortalama olarak 10.000'de 3 olarak saptanmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
9- Operasyon süresi 30-60 dakika arası sürebilir. ( Operasyon komplikasyonları ve beklenmedik durumlar harici olarak ) 10- Operasyona hazırlık zamanı süresi ve dişi kedinin uyanma evresi kullanılan sedasyon ve anesteziye göre değişkenlik gösterebilir.
Kısırlaştırma operasyonunun saymakla bitmeyecek olumlu etkilerinin yanında yan etkileri yok denecek kadar azdır. Operasyon sonrası en sık rastlanan komplikasyon, kedimizin iştahının artması ve buna bağlı kilo alma eğiliminde olmasıdır.
Kısırlaştırma, kedilerde beklenen yaşam süresini uzatır: Bir çalışma, kısırlaştırılmış erkek kedilerin sağlam erkeklerden iki kat daha uzun yaşadığını, kısırlaştırılmış dişi kedilerin ise sağlam dişilerden %62 daha uzun yaşadığını buldu.
Kısırlaştırma işlemi, göğüs kanseri ve rahimle ilgili hastalıkların oluşma ihtimalini ciddi şekilde azaltır. Dişi kedilerin %90'ı ve köpeklerin %50'si için bu tarz hastalıklar ölümcüldür. . Aynı şekilde, testis kanseriyle karşılaşan bir erkek kedinin de yaşamı büyük bir risk altındadır.
Ancak gerekli ve meşrû sebeplerle; toplum menfaati gereği evde beslenen hayvanların gebe kalmalarını engelleyici ilaç ve benzeri şeylerin kullanılmasında ve ekolojik dengeyi bozmamak şartıyla kedi, köpek vb. başıboş hayvanların kısırlaştırılarak çoğalmalarının kontrol altına alınmasında dinen bir sakınca yoktur (el- ...
Dişi kedilerde en sık görülen davranış değişiklikleri arasında, kedinin muayyen dönemlerinde daha şefkatli ve ilgili olma davranışının azalması yer alır. Kısacası, dişi kediler kısırlaştırıldıktan sonra daha az şefkatli davranışlar sergileyebilir.
Miyavlama ve aşırı inlemeler gibi davranış bozuklukları ortadan kalkar. Kedi sakinleşir ve çiftleşme eksikliği, hormonal değişikliklere bağlı endişe ve sinirlilik kaybolur.
Kısır kediler çiftleşmek isteyebilir ama bu davranışın tamamen içgüdüsel olduğunu ve herhangi bir üreme amacına hizmet etmediğini bilmek önemlidir. Kısır kediler, üreyemeseler bile doğuştan gelen çiftleşme dürtüleri nedeniyle çiftleşme davranışı gösterebilirler.
Kısırlaştırmanın önemi; hayvanların kontrol dışı üremelerini engellemektir. Kısırlaştırma, kedinin daha sağlıklı ve uzun yaşama sahip olma ihtimalini artırmasının yanında insanlara karşı daha sevgi dolu ve diğer hayvanlara karşı daha az agresif olmalarından dolayı ev hayvanı olarak da daha fazla tercih edilirler.
Kısırlaştırmadan önce genel bir muayene edilir ve anesteziye uygun uygun olup olmadığını veteriner hekim tarafından değerlendirilir. 2. Veteriner Hekim, dişi kedilerinizde gözle görülmeyen olası hastalıklar için ve operasyon riskini azaltmak için.
Kısırlaştırma ameliyatı yaklaşık 4 saat sürer. Kediye cerrahi işlem uygulanacak olan bölgeler traşlanır. Daha sonra kedinin karın bölgesine kesik atılarak rahmi ve yumurtalıkları alınır.
Sahibinin, huzursuzluğunu, endişesini, tedirginliğini hisseder ve kendisine yansıtır. Bu sebepten, sahibin rahat ve bilinçli olması operasyonun başarısına ve iyileşme sürecine doğrudan katkı sağlayacaktır. Operasyon sonrasında hasta; ağrılar ve mide bulantıları ile anesteziden uyanacaktır.
Kedi kısırlaşma ameliyatından sonra gerekli bakım ve kontrolleri yapıldığı zaman 15 gün içerisinde iyileşir. Kedi Kısırlaştırma Sonrası Dikişler Ne Zaman Alınır? Kedinin dikişlerinin, kısırlaştırma ameliyatı sonrasında 10 ve 14 gün içinde uzman veteriner hekim tarafından alınması gerekir.
Erkekler için kısırlaştırma ücreti ortalama olarak 4000-7500 TL, dişiler için ise 5000-9500 TL civarındadır. Aşılar ve Mikroçip Uygulamaları: Standart aşılar genellikle 710-1200 TL arasında değişirken, mikroçip uygulaması yaklaşık 750-1000 TL arasında bir maliyet gerektirmektedir.
Kısırlaştırma işlemi başta kanser, yumurtalık kistleri ve metritis olmak üzere ciddi rahim hastalıklarının riskini ortadan kaldırır ve kedinize daha uzun, daha sağlıklı bir yaşam imkanı sunar.
Dişi kısırlaştırma ücreti 4000 TL'dir. 2500 TL yapılacak tahlillerin ortalama ücretidir.
Yapılan kısırlaştırma operasyonu sonucunda yumurtalık organından parça kalmış olabilir. Bu da onun tekrar kızgınlık belirtileri göstermesine yani hormon üretiminin durdurulamamış olmasına işaret eder.
Evcil kedilerin çoğu kısırlaştırılmakta ve muhtemelen bunu yapma ihtiyacı hissetmemeleri nedeniyle içeriye idrar püskürtmemektedir. Evin içine idrar püskürtme, kedinin kendini gergin hissetmesinin ve kendisini yine kendine ait kokuyla çevreleyerek güvende hissetmeye gereksinim duyduğunun bir göstergesidir.
Kediniz kısırlaştırma operasyonundan sonra eve döndüğünde iyileşebilmesi için ona sakin, güvenli, sıcak ve yalnız kalabileceği bir alan yaratmış olmanız gerekir. Eve geldikten ilk 24 saat kediniz için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri