Tedavi çoğu zaman gerekli değildir. Kısır çiftlerin yarısından fazlası, 24 ay içerisinde kendiliğinden çocuk sahibi olabilmektedir.
Hem kadın hem de erkek kaynaklı nedenler ile gelişebilen kısırlık probleminin tedavisi günümüzde mümkündür. Kısırlık tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağına kısırlığa neden olan faktörlerin değerlendirilmesi sonucunda karar verilmektedir.
Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
Erkeklerde sonradan kısırlık gelişebilir. Maruz kalınan radyasyon, kanser tedavileri, küçük yaşta geçirilen ateşli hastalıklar ya da genital bölge ile ilgili ameliyatlar gibi birçok etken, erkeklerde sonradan kısırlık oluşmasına neden olabilir.
Genç Yaşta Kısırlık Belirtileri Nelerdir?; Kısırlık, herkesin her yaşta karşılaşabileceği sağlık sorunlarından biridir. Doğurganlığı engelleyen farklı sağlık sorunlarının genel ismi olan kısırlık, ağırlıklı olarak ilerleyen yaşlarda karşılaşılsa da gençlerde de gözlemlenebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Kısır olan bir erkeğin normal şartlarda baba olması mümkün değildir. Ancak günümüzde yardımcı üreme teknikleri sayesinde menisinde sperm bulunmayan, sperm sayısı az olan, spermleri hareket edemeyen erkekler de baba olabilmektedir.
Ancak kadınlar yaşlarının ilerlemesi ile birlikte doğurganlık şanslarını ciddi olarak kaybederler. Bu azalış 32-35 yaşlarına kadar çok belirgin olmasa da özellikle 38 yaşından itibaren hızla kendini belli eder ve 40'lı yaşlara gelindiğinde ise %75'e varan fertilite kayıpları gözlenmektedir.
Kısırlığa neden olabilecek üreme fonksiyonu bozukluklarını tespit etmek için kadınlarda ultrasonografi ile görüntüleme, kanda hormon düzeyi ölçümü gibi testler; erkeklerde ise sperm sayımı ve yine kanda hormon düzeyi ölçümü gibi testler uygulanabilir. Bu testlerin sonucunu bekar veya evli olmak değiştirmez.
Sperm analizi sonucunda hiç spermi bulunmayan yani azospermi hastalarına Mikro TESE işlemi uygulanır. Mikro TESE isimli mikroskobik operasyon ile testislerden alınan dokulardan sperm elde etmek mümkündür.
Sperm üretimi ilaçlarla ya da çeşitli tedavilerle sağlanamazsa testisten mikrocerrahi yöntemle yapılacak biyopsi ile sperm bulunma olasılığı ve yapılacak tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olma şansı vardır.
Testise gelen darbe ile ödem, şiddetli ağrı, yırtılma, damar yırtılmasına bağlı gelişen kan toplanması, testis dokusunun dışarı çıkması gibi sorunlara neden olduğu gibi kısırlığa da yol açabilir.
Erkeğe bağlı infertilite varlığında sorulan “Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken “Evde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu ise “sperm kalitesi ancak laboratuvar ortamında ölçülebilir olduğundan ev ortamında anlaşılamaz” şeklinde cevaplanabilir.
Kısırlık Nasıl Tedavi Edilir? Tespit edilecek soruna göre tedavi seçenekleri değişmektedir. Bazen kadın ve erkeğe hormon tedavisi verilerek, bazı durumlarda ise yumurtlamanın sağlanması ile veya bir cerrahi işlem ile sorun çözülebilirken, bazı hallerde aşılama veya tüp bebek gerekebilmektedir.
Yapılan çalışmalar egzersiz yapmak, stresten arınmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, alkol ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin sperm sayısını ve sperm kalitesini artırdığını ortaya koyuyor.
SPERM TESTİ FİYATI
Sperm testi fiyatı 2022 yılı itibari ile özel laboratuvarlarda 250 TL - 500 TL arasında değişmektedir.
Bazen kadınlar düzenli ve tutarlı bir şekilde yumurtlamayabilir. Bu durumda kısırlık polikistik over sendromu (PCOS), hormonal dengesizlikler veya obezite gibi durumlardan kaynaklanabilir. Yumurtlama aşırı egzersiz, stres veya düşük vücut ağırlığından da etkilenebilmektedir.
Bazen kısırlığın tek belirtisi hamilelik elde edilememesi olabilirken bazı durumlarda adet düzensizlikleri, aşırı tüylenme, cinsel isteksizlik gibi problemler de infertilitenin belirtilerinden olabilir.
Sperm testi 2 – 6 gün cinsel perhiz sonrasında yapılır. Etkin bir değerlendirme açısından, perhiz durumunun 2 günden az, 6 günden fazla olmamasını tercih ederiz.
Kısırlık tedavileri çeşitli durumlarda bir ay sürerken, altta yatan sebeplerin tedavi edilmesine başlı olarak 6 ay da sürebilmektedir. Aşılama ya da zamanlı cinsel ilişki gibi yöntemler ise daha kısa sürede tamamlanabilmektedir.
STRES, KISIRLIĞA NEDEN OLABİLİR
Anne olmak isteyen adaylar için yumurta rezervlerinin durumunun önemli bir kriter olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kenan Çalışkan, stres ve çevresel faktörlerin yumurta rezervlerini azaltarak kısırlığa sebep olabileceğini belirtti.
Kadın ya da erkek kısır olmadığı halde çocukları olmuyorsa, tıp dünyası buna 'sebepsiz infertilite' adını veriyor. Çocuk sahibi olma isteği ile doktora başvuran çiftlerin yarıdan fazlası açıklanamayan kısırlığa (infertilite) sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri