Kıst Maaş (Görevden Ayrılan İçin) Ay başlarından sonra ücretsiz izne ayrılma, askere gitme vb. nedenlerle görevden ayrılacaklar için kıst maaş ödemesi yapılabilmesi için kullanılmaktadır. Bu seçenekte emeklilik keseneği tam kesilmektedir.
Kıst ücret: Hizmetten faydalanılan gün sayısı, kullanılan dakika, veri, vb. ile orantılı olarak hesaplanan tahakkuka esas ücreti ifade etmektedir.
MEMURUN KIST MAAŞ HESABINA DAHİL EDİLEN VE EDİLMEYEN UNSURLAR NELER? Ayın 15'inden sonra ilk defa veya yeniden göreve başlayan Devlet memurlarının izleyen aybaşına kadar olan maaşları “kıst maaş” olarak hesaplanarak ödenir.
Yılın herhangi bir zamanında faaliyete başlamak söz konusu olur. İşte ilk defa işe başlarken işe başlama tarihinden yılın sonuna kadar olan süre bir hesap dönemi olarak kabul edilmekte ve bu süreye uygulamada kıst hesap dönemi adı verilmektedir.
bankadan promosyon alanlar hariç) veya anlaşma tarihinde ücretsiz izinde bulunan personelin göreve başlaması halinde, bu personele de promosyonları geriye kalan süre hesap edilerek (kıst) bu oranda sisteme dahil olunan aydan itibaren 1 ay içerisinde 1 (bir) defada peşin olarak ödeyecektir.
İlgili 15 soru bulundu
Açıktan atama ile ilk göreve başlayan sözleşmeli personelin ücreti takip eden ay kurumsal hesaplama ile peşin olarak ödenir. (Kıst veri girişi var ise kıst+tam şeklinde ödeme yapılabilecektir.) Ücretsiz izin dönüşünde kullanılır. Bu işlem kodunda kıst maaş veri girişi ve hesaplaması yapılabilmektedir.
*KURUM personelinin maaş ve diğer ödemelerine 15/04/2023 tarihinden başlamak üzere 36 (otuz altı) ay süreyle, 14/04/2026, tarihine kadar aracılık edilmesi kapsamında, KURUM personeline kişi başı 15.200.-TL (on beş bin iki yüz) Nakit promosyon ödemesi yapacaktır.
Hesap dönemi değişen mükellefler, ilk hesap dönemi başlayıncaya kadar olan (eski hesap döneminin kapandığı tarihle yeni hesap döneminin başladığı tarih arasında kalan süre) kıst dönem için amortisman ayırmaları gerekir.
1/1/2022 – 11/1/2022 kıst dönemine ilişkin beyannamenin ise 10/2/2022 tarihine kadar verilmesi ve bu beyanname üzerinden tahakkuk eden vergilerin ise 2023 yılı Nisan ayının sonuna kadar devralan kurum tarafından ödenmesi gerekmektedir.
Dönem başındaki tarih ile mükellefin vefat ettiği tarih arasındaki Kıst döneme ait verilmesi gereken beyanname ise Dönem Tipi “Kıst Dönem” seçilerek ve vefatla ilgili istenilen bilgiler ekrana girilerek e-beyanname sistemi üzerinden elektronik ortamda verilebilecektir.
Daha önce benzer bir konuyla ilgili olarak cevap verdiğimiz bir soruda, bir üyemiz konuya ilişkin olarak "Kıst olarak hesaplanan aylıklarda aile yardımı hiçbir şekilde ödenmez.
KISTELYEVM. (ﻗﺴﻂ ﺍﻟﻴﻮﻡ) i. (Ar. ḳisṭ “hisse, miktar”, hârf-i târif el- ve yevm “gün” ile ḳisṭe'l-yevm) İşe gelinmeyen günler için aylık veya gündelikten yapılan kısıntı: Kim bilir, ne büyük bir ehemmiyetle bulunmadığım saatleri hesap edecek, kıstelyevm yapmaya çalışacak (Ömer Seyfeddin).
1-Sabit ödeme, işletmelerin döner sermaye bütçesinden ve herhangi bir katkıya bağlı olmaksızın maaş ödemesi ile birlikte ödenecek. 2- Sabit ödemenin yapılmasında aylıklara ilişkin hükümler uygulanacaktır. Personele maaş ödemesinin yapılmadığı (ücretsiz izin ve askerlik gibi) süreler için sabit ödeme yapılmayacak.
Veriyi Sosyal Güvenlik Kurumuna göndermek için www.sgk.gov.tr. Web sayfasında e-sgk bölümünde bulunan Kesenek Bilgi Sistemine girilir. Kesenek Bilgi Sistemine kullanıcı adı ve şifre bilgileri girilerek giriş yapıldıktan sonra Kesenek/Prim menüsünden Ek Mahiyette (Sadece Bir Dönem) tıklanır.
Kıst uygulaması kapsamında, perakende elektrik satış şirketleri faturaya esas tüketimlerin kapsadığı döneme, başka bir deyişle ilk okuma tarihi ile son okuma tarihi arasındaki gün sayısına göre ortalama birim bedeli hesaplayarak faturaları bu birim bedellere göre düzenlemektedir.
Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez." , aile yardımı ödeneği kısıt kişi borçlarında geri alınmaz.
"Tasdik raporlarının ilgili yıl gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri ile birlikte veya beyannamenin verildiği ayı takip eden iki ay içerisinde verilmesi gerekir."
Özel Beyanname
beyannamesi kazancın elde edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde verilir. Beyanname verme süresi içinde ödenir. Beyanname verilen ayın 17. günü akşamına kadar ödenir. 3 Aylık dönemi izleyen 2. ayın 14. günü akşamına kadar verilir.
Kıst amortisman: İşletmelere ait binek otomobiller (faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri hariç) için getirilmiş özel bir süre düzenlemesidir.
Bu hükme göre kıst amortisman uygulaması yalnızca işletmelerin aktifinde kayıtlı binek otomobillerine münhasır olup binek otomobilleri dışında kalan amortismana tabi diğer kıymetler için aktife alındıkları yılda tam amortisman ayrılacaktır.
Amortisman; aşınma ve yıpranma, eskime veya diğer faktörler nedeniyle bir varlığın değerindeki azalma olarak tanımlanır. Başka bir deyişle, bir varlığın maliyetini faydalı ömrü boyunca tahsis etmenin bir yoludur.
Davacının talep ettiği promosyon parasının işçilere dağıtılmasına ilişkin yasal düzenleme bulunmamaktadır. Yatırılan para işçiye ait olmayıp işverene aittir.
Diğer yandan özel sektörde banka promosyonlarına ilişkin herhangi yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. İşveren şirket ile banka arasında yapılan ücret ödeme protokolü gereği banka, promosyonunun tamamını işverene ödeyebilir, bu durumda promosyon bedeli işverene ait olacaktır.
Özel sektörde çalışan işçiler maaş promosyonlarının kendisinin hakkı olduğunu düşünür. Bu nedenle promosyonun kendisine ödenmesini ister. Ancak yasal olarak işverenin işçilere promosyon ödeme yükümlülüğü yoktur. Yani iş mevzuatında banka promosyonu ile ilgili herhangi bir hüküm yer almaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri