Kıstelyevm kelimesinin TDK sözlük anlamı işe gelinmeyen günler için aylık ve gündelik olarak gerçekleşen kısıntı demektir. Burada bahsedilen anlam maaş ve diğer ödemelerinde günün kıstas alınmasıdır. Bu anlamdan bazı faiz hesaplamalarında da bahsedilmektedir.
KISTELYEVM. (ﻗﺴﻂ ﺍﻟﻴﻮﻡ) i. (Ar. ḳisṭ “hisse, miktar”, hârf-i târif el- ve yevm “gün” ile ḳisṭe'l-yevm) İşe gelinmeyen günler için aylık veya gündelikten yapılan kısıntı: Kim bilir, ne büyük bir ehemmiyetle bulunmadığım saatleri hesap edecek, kıstelyevm yapmaya çalışacak (Ömer Seyfeddin).
gün kısıtlaması gibi bir anlamı olup, bir çeşit amortisman hesaplama yöntemidir. bir sabit kıymetten ayrılan amortismanın kullanıldığı süre kadarının masrafa yazılmasını sağlar, aralık ayının son günü pahalı bir araç alıp bedelinin % 40 ının masrafa yazılmasını engeller.
Kıst Maaş (Açıktan Vekalet EM.KES. Kesilmez) İlk defa açıktan vekil olarak atanan personele ay sonunda gün hesabı ile yapılacak vekalet aylığı hesabından sosyal güvenlik kesintisinin yapılmaması gerekliliği göz önünde alınarak tasarlanan işlem kodudur.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman kısaca kıstas kelimesinin anlamı, 'Ölçüt' şeklinde öne çıkmaktadır. Özellikle birçok farklı konu üzerinden örnek anlamlı şekli şekilde değerlendirilir. Yani bir konu içerisinde farklı bir durum ele alınmış ise, başka bir konu üzerinden o durumun anlaşılabileceğini gösterir.
İlgili 45 soru bulundu
Kıstelyevm kelimesinin anlamı gün kısıtlaması demektir. Bu sebepten dolayı bu terim amortisman hesaplama tekniklerinde kullanılmaktadır. Kıstelyevm işleminin amacı ise sabit bir kıymetten ayrılan amortismanın kullanıldığı süre kadarının masrafa yazılmasını sağlamaktır.
Arapçadaki "yevm" kelimesi Türkçe karşılığıyla "gün" kelimesi bir gece ve bir gündüzü karşılamak için kullanılır (Kalın 2001: 88).
Bir aylık maaşın bir güne isabet eden miktarı.
2) Gün anlamına gelen yevm kelimesi 365 defa geçmektedir. Dünya güneş etrafındaki turunu 365 günde tamamlamaktadır ve güneş takvimi bu döngü üzerine kuruludur. 3) İki şehr(takvim ayı) kelimesi arasında 354 tane yevm(gün) kelimesi vardır. Kuran'ın indiği toplumda da kullanılan ay takvimine göre bir yılda 354 gün vardır.
Güneşin doğuşundan batışına kadar geçen süre; kısa veya uzun süren zaman parçası. Her hakkı mahfuzdur.
yevm - یوم
(ناظم الاطباء). (یَ یا یُ) [ ع . ] (اِ.) روز. ج . ایام .
Kıstelyevm hesabında bir yılda alınan ikramiye tam olarak hesaplanırken, artan aylar için 1/12 formülüyle aylık ikramiye artan ay ile , artık günler ise 1/365 formülüyle 1 günlük ücret bulunarak artan gün sayısı ile çarpılmak suretiyle hesaplama yapılmalıdır.
göreve başladığı tarihten ayın 14'üne (dahil) kadar maaşını çalışıp hak eder. Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.) peşin maaş ve 14 günlük kısıt maaş hak eder.
1-Sabit ödeme, işletmelerin döner sermaye bütçesinden ve herhangi bir katkıya bağlı olmaksızın maaş ödemesi ile birlikte ödenecek. 2- Sabit ödemenin yapılmasında aylıklara ilişkin hükümler uygulanacaktır. Personele maaş ödemesinin yapılmadığı (ücretsiz izin ve askerlik gibi) süreler için sabit ödeme yapılmayacak.
Açıktan atama ile ilk göreve başlayan sözleşmeli personelin ücreti takip eden ay kurumsal hesaplama ile peşin olarak ödenir. (Kıst veri girişi var ise kıst+tam şeklinde ödeme yapılabilecektir.) Ücretsiz izin dönüşünde kullanılır. Bu işlem kodunda kıst maaş veri girişi ve hesaplaması yapılabilmektedir.
bankadan promosyon alanlar hariç) veya anlaşma tarihinde ücretsiz izinde bulunan personelin göreve başlaması halinde, bu personele de promosyonları geriye kalan süre hesap edilerek (kıst) bu oranda sisteme dahil olunan aydan itibaren 1 ay içerisinde 1 (bir) defada peşin olarak ödeyecektir.
Kıst ücrete ilişkin örnek hesaplama:
Örneğin 10 günlük kullanım için, hem ses hizmeti 100 dakikayı, hem kısa mesaj hizmeti 100 SMS'i, hem de veri hizmeti 200 MB'ı aşmamışsa, aboneden tahsil edilecek ücret 10 günlük süreye denk gelen kısmi paket ücreti olan 20 TL'dir.
İşçinin işyerine olan katkıları sebebiyle işverenin memnuniyetini ifade etmek üzere bir defada veya dönemsel olarak belli zaman dilimlerinde ya da işçiyi ilgilendiren doğum, ölüm, evlenme gibi nedenlere bağlı olarak yapılan ücretin eki niteliğindeki ödemeler ikramiye olarak adlandırılabilir.
isimlerinden seksenini zikretmiştir.15 Ancak bu âlimlerin kıyamet için tespit ettikleri isimler, genellikle “yevm” kelimesiyle oluşturulan ve “şöyle şöyle olacağı gün” anlamına gelen terkipler şeklinde olup isim olmaktan çok kıyametin kopmasına dair tasvirler yapan, kıyamet ahvalinin dehşetini anlatan sıfatlardır.
Arapçadan dilimize geçen "Evâil" sözcüğü, "ayın ilk günleri" demekmiş. Karşıtı olan "Evâhir" ise "ayın sonları, son vakitleri" demek. O arada kalan yani "ayın ortası olan günler" ise "Evâsıt" olarak isimlendiriliyor (Her biri 10 günü kapsar).
Osmanlı Türkçesi
[1] Yeğ, iyi.
Bu sözcük, Kur'an met- ninde daima yevmX'l-ḳiyāmeh şeklinde bir izafet terkibi içerisinde “gün” anlamına gelen yevm kelimesiyle birlikte görev almaktadır. Fakat metinde “kıyamet” kav- ramını karşılayan yalnızca bu terkip değildir.
“Gün (yevm)” kelimesinin Kuran'da tekil olarak 365 kez, çoğul olarak 30 kez geçtiğini gördük. “Gün” kelimesinin bütün türevleriyle kullanımı ise 475 kezdir.
İslam geleneğine göre, daha sonraları Kur'an'ı oluşturmak üzere derlenen vahiyler, Muhammed'e 610 yılında, Ramazan ayının Kadir Gecesi'nde, Mekke yakınlarındaki Nur Dağı'nda bulunan Hira Mağarası'nda, inzivada iken inmeye başlamıştır. Vahiylerin 13 yılı Mekke, 10 yılı da Medine döneminde olmak üzere 23 yıl sürer.
En uzun sure 286 ayetten meydana gelen Bakara Suresi, en kısa sure ise 3 ayetten meydana gelen Kevser Suresidir. Kuranda Tevbe Suresi dışındaki sureler besmeleyle başlar. Neml Suresi'nde de iki kez besmele geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri