Kısıtlılık kararının kaldırılması sadece mahkeme kararı ile olur. Bazı hallerde kısıtlılık kararı kendiliğinden de kalkabilir. Mahkeme kararıyla kısıtlılığın kaldırılması için mahkemeye bir dilekçe sunulması gerekir. Sunulan dilekçe hâkim tarafından incelenir ve uygun bulunduğu takdirde kısıtlılık kararı kaldırılır.
Madde 471- Özgürlüğü bağlayıcı cezaya mahkumiyet sebebiyle kısıtlı bulunan kişi üzerindeki vesayet, hapis halinin sona ermesiyle kendiliğinden ortadan kalkar”.
Yetkili kişiler, vasinin görevini kötüye kullandığını tespit ederlerse, vasi olan kişiyi değiştirebilir ya da vasilik durumunun kaldırılmasına karar verebilirler. Vesayet altındaki kişi avukat aracılığı ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulunarak, vasiliğin kaldırılmasını talep edebilir.
Ayrıca kanun düzenlemesine göre bir de süre şartı mevcuttur. Bu nedenle kısıtlanan kişi en az 1 yıllık süre boyunca kısıtlanmasını gerektiren sebep nedeniyle şikayete sebep olmadıysa kısıtlanma kararının kaldırılmasını talep edebilir.
Kanun koyucu kısıtlama üst başlıklı TMK m.405 ve devamında bu durumları belirtmiştir. Bunlar: akıl hastalığı veya akıl zayıflığı, savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim, özgürlüğü bağlayıcı ceza ve kişinin kendi isteği üzerine kısıtlılık durumudur.
İlgili 26 soru bulundu
Kısıtlanan kişi sınırlı ehliyetsiz hale gelir. Bu kişiler vasisinin rızası olmadan borç altına giremezler. Ancak kendilerini borç altına sokmayan işlemlerde rıza gerekmez. Kısıtlananın bir eşya satın alması halinde vasinin rızası gerekir.
Kısıtlılık kararının kaldırılması sadece mahkeme kararı ile olur. Bazı hallerde kısıtlılık kararı kendiliğinden de kalkabilir. Mahkeme kararıyla kısıtlılığın kaldırılması için mahkemeye bir dilekçe sunulması gerekir. Sunulan dilekçe hâkim tarafından incelenir ve uygun bulunduğu takdirde kısıtlılık kararı kaldırılır.
Kısıtlama ve vasi atanması kararları kesinleştikten sonra derhal ilan edilmektedir.
Bazı soruşturma dosyalarında, kısıtlama kararı var ise şüphelinin ifadesinde bazı yerler (özellikle tape kayıtları/konuşma dökümleri) silinip, müdafiye bu şekilde örnek verilmekte, dosyada ise ifade evrakının tam metin bulunmaktadır. Bu uygulama, savunma hakkının kısıtlanması anlamına gelmektedir.
Kısıtlama sebepleri TMK m. 432'de sınırlı olarak sayılmış olup, bunlar akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır ve tehlike arzeden bulaşıcı hastalık veya serseriliktir.
Vesayetin sona ermesi ile birlikte vasinin görevi de kendiliğinden sona ermektedir. Ancak vesayet hali sona ermeden de vasilik görevinin sona ermesi mümkündür.
Vasiliğin Kaldırılması, gerekli şartların oluşması halinde vasi tayini yapan (vesayet kararını veren) Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep edilerek görevi kısıtlının aleyhe kullanan ya da aralarında menfaat çatışması olan vasinin görevden alınmasının istenilmesidir.
Vasilerin vesayet makamına rapor sundukları görülürken bunu periyodik aralıklarla gerçekleştirirler. Vasi Atanan Kişinin Vasilik Kararına İtirazı mümkündür. Bunun için kararın kendisine tebliğ edilmesinden itibaren 10 günlük süre içerisinde itiraz etmesi gerekir.
Kamu haklarından mahrumiyet (kısıtlılık), asli bir ceza olarak veya asli cezaya (mahkumiyete) eklenen ikincil bir ceza olarak verilebilir. Kamu haklarından yasaklı olanlar memur olamazlar.
Medeni Kanun Madde 405'e göre ''akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır.''
D.
TMK'nın 471. maddesine göre; “Özgürlüğü bağlayıcı cezaya mahkûmiyet sebebiyle kısıtlı bulunan kişi üzerindeki vesayet, hapis hâlinin sona ermesiyle kendiliğinden ortadan kalkar”. Bu durumda kısıtlılık kendiliğinden ortadan kalkar.
Vasinin görev süresi kanun gereği iki yıldır. İki yıllık sürenin bitmesi durumunda mahkemece vesayet altına alınanın menfaatleri gözetilerek bu süre iki yıl daha uzatılabilir. Ayrıca bu uzatmadan sonra da mahkemelerce yeniden iki yıldan az olmamak üzere vasilik süresi uzatılabilir.
1) Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı (TMK.m. 405), 2) Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim (TMK.m. 406), 3) Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkum olma durumu (TMK.m. 407), 4) İlgilinin geçerli nedenlere dayanan talebi (TMK.m. 408).
TMK vesayeti gerektiren haller bakımından yaş küçüklüğü ve kısıtlılık olarak iki ana başlıkta ayırmıştır. Fiil ehliyeti en basit tanımı ile kişinin fiil ehliyetinin mahkeme tarafından kısıtlanması demektir ve bunun sonucunda kısıtlı kişinin bazı hukuki işlemlerini artık tek başına yapamayacağı anlamına gelir.
Vasi Olan Kişi Para Çekebilir mi? Mahkeme tarafından tanınan yetkilerle donatılan vasiler, mahkeme kararlarını ve gerekli belgeleri bankalara sunarak vesayet altındaki kısıtlı bireylerin para çekme işlemlerini vekaleten gerçekleştirebilir.
Kısıtlı kişi ise akıl hastalığı ya da akıl zayıflığı nedeniyle başka bir yetişkinin ilgisi ve bakımına muhtaç olan yetişkindir. Bu kişilerin de tek başına yurtdışına seyahat gerçekleştirme hakkı bulunmaz.
Küçüklük Nedeniyle Vasilik
Kanuna göre küçük, 18 yaşını doldurmamış olanlardır. Küçükler anne ve/veya babalarının velayeti altındalardır. Ancak bu kuralın varlığına rağmen anne ve babasına velayet bağı ile bağlı olmayan küçükler de vardır.
Kısıtlama kararı; savurganlık, alkol, uyuşturucu bağımlılığı, akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle verilmektedir. Bu nedenlere bağlı olarak verilecek kararda tarafların dinlenmesi ve bilirkişi raporu yargılamada usul şartıdır.
Vesayet altındaki kimselerin malları ise vasisi tarafından açık arttırma yoluyla satılabilir. Ancak bu duruma vasi kendisi karar veremez. Vasi söz konusu malları satmak için vesayet makamından izin almakla mükelleftir. Belirtmek gerekir ki, vasi her malı satamaz.
Vasi atama kararı en çok kendisine vasi tayin edilen kişiyi ilgilendirdiğinden, öncelikle kısıtlının kendisi vasiye itiraz edebilir. Vasi tayini kararına uzaktan veya yakından, az veya çok ilgili olan, menfaati olan herkes itiraz edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri