Nazirecilik geleneği içinde önemli bir yere sahip olan “kerem” redifli kasidelerin ilki, nazire mecmualarına göre XV. yüzyılın büyük şairi Şeyhî tarafından yazılmıştır. Onu tanzir eden ilk şair Ahmed Paşa'dır.
Kerem Kasidesi ve Aşık Paşa hakkında bilgiler. Kerem Kasidesi 15. yüzyılda yaşamış olan Ahmet Paşa'nın eseridir. Ahmed Paşa hem gazel hem de kaside türlerinde başarılı eserler yaratmış; şarkı ve murabbada da olgun örnekler vermiştir. Dizeleri divan şiirinin söz ve anlam özellikleriyle örülüdür.
KEREM KASİDESİ - Ahmet Paşa (İlk 5 Beyit) - YouTube.
“Kerem” redifli kasidelerde siyasi güç ve cömertliği, dini ve mitolojik kavramlarla/kişilerle ilişkilendirilerek yapılan övgüler ise “Şeyhî ve Ahmed Paşa'nın “Kerem” Redifli Kasidelerinde Dinî ve Mitolojik Kavramlarla/Kişilerle İlişkilendirilerek Yapılan Övgüler” başlığı altında incelenecektir.
Kaside sanatı, öncelikli olarak Araplar tarafından geliştirilmiştir. Kaside, klasik Arap şiirinin en yüksek hali kabul edilmektedir. Eski Arap edebiyatında kasideler birkaç farklı dahili kısımdan oluşacak şekilde nazmedilmiştir. Türk edebiyatına 13. yüzyılda Araplardan geçmiş bir nazım şeklidir.
İlgili 16 soru bulundu
Zindanda Acı Dolu Günler. Ahmed Paşa, Yedikule Zindanları'nda çok zor günler geçirir, aklında daima ölüm korkusu vardır. Ve sonunda aklına kaleminin gücü gelir ve bağışlanmak için bir kaside yazmaya başlar. Yazdığı bu kaside, meşhur “kerem” redifli kasideden başkası değildir.
Redifi "Su" olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed'i övmek amacıyla yazmıştır.
İkinci bölümde Ahmed Paşa'nın Kerem kasidesi yukarıda ifade edilen bilgiler ışığında zihniyet araştırmasını merke- ze alan bir yöntem eşliğinde tahlil edilerek bir kültür yo- rumuna ulaşılması hedeflenmektedir.
Bu çalışmada, ilki 15.yüzyılda Şeyhî tarafından yazılmış olan “kerem” redifli kaside ve 15. ile 16. yüzyıllarda buna nazire olarak yazılmış yedi “kerem” redifli kaside üzerinde nazire geleneği açısından tahlil ve mukayese yöntemi uygulanmıştır.
Ahmed Paşa, kasidelerini genellikle padişah ve şehzadeler ile tasavvuf büyükleri adına kaleme almıştır: 12 kaside Fâtih Sultan Mehmed, 11 kaside Sultan Bâyezîd, 2 kaside Cem Sultan, 2 kaside Şeyh Vefâ, 1 kaside Şeyh Tâceddîn için yazılmıştır. 3 şiirin ise kime sunulduğu bilinmemektedir.
Güneş Kasidesi'nin şairi Ahmed Paşa (v. 1496-97) 15. yüzyılın en yetkin divan şairidir.
Osmanlı şiirinin en büyük isimlerinden olan Bâkî'nin, hocası Karamanlı Mehmed Efendi için yazmış olduğu “sünbül” redifli kasidesi onun sanat hayatında önemli bir yere sahiptir. Bâkî'nin erken yaşlarda yazdığı bu kasideyle ilk olarak ismini duyurduğu ve yıldızının parladığı kabul edilir.
Fatih Sultan Mehmed'i övmek için yazılan bu kasidede şair, güneşi bir hükümdar gibi düşünmüş ve kaside boyunca onun hükümdarlık özelliklerini tasvir etmiştir.
Güneş Kasidesi'nin şairi Ahmed Paşa (v. 1496-97) 15. yüzyılın en yetkin divan şairidir.
Cafer Çelebi‟nin 72 beyitlik “benefĢe” redifli kasidesi (Erünsal, 2018: 190) Ahmet PaĢa‟nın aynı redifli kasidesine naziredir.
Tezkireler, Ahmet Paşa'nın işlediği ahlaki bir kabahat neticesinde zindana atılmış olduğunu nakleder. Aşık Çelebi'nin, Meşa'irü'ş-şu'ara isimli tezkiresinde nakledildiğine göre Fâtih, Ahmed Paşa'yı önce katletmek istemişse de sonra kapıcılar odasına hapsettirmekle yetinmiştir.
Şiirleri gayet ahenklidir ve aruz veznini çok ustaca kullandığı görülür. Kendi çağında "şairlerin sultanı" diye anıldığı bilinmektedir.Yazmış olduğu Kerem kasidesiyle ölümden kurtulmuştur. Bütün tezkereciler Ahmed Paşa'nin şiirlerinden takdirle bahsederler.
Ahmet Fevzi Paşa, 1839 yılında firar ederek Osmanlı donanmasını isyan etmiş olan Mısır'a teslim etmesinden dolayı hain olarak tanınan bir denizci ve devlet adamı Ahmet Hamdi Paşa, II. Abdülhamit saltanatında 11 Ocak 1878 - 4 Şubat 1878 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı
Şiirin nazım şekli gazeldir. Türk edebiyatında gazeller 4-15 beyit arasında yazılmıştır.
Hürriyet Kasidesi, Tanzimat dönemi yazarlarından Namık Kemal'in hürriyet, özgürlük vatan ve millet gibi olguları işlediği kasidesi. Namık Kemal'in en çok bilinen eserlerinden biridir.
Şiirlerinin bir çoğunda Hz. Hüseyin'in şehit edilme hâdisesine telmih vardır. “Hadîkatü's-Süedâ” isimli eserinde ise bu olaya daha geniş bir yer ayırmıştır. Fuzûlî'nin en meşhur na'ti şüphesiz ki “Su Kasîdesi” diye meşhur olan Kasîde Der- Na't-i Hazret-i Nebevî'sidir.
Ahmet Paşa ise XV. yüzyıl, Anadolu sahasının önemli şairlerindendir. Hayattayken “sultânü'ş-şu'arâ” unvanını kazanan şair, Türk edebiyatında nazîrecilik geleneğinin önde gelen isimlerindendir.
Su Kasîdesi, Dîvân şiirinin sehl-i mümtenî denilen eşsiz bir misâlidir. Büyük Dîvân şâiri Fuzûlî, her kültürde mühim bir yeri olan su kavramından yola çıkarak Peygamber Efendimize olan sevgisini samimi, doğal ve “su gibi akıcı” bir üslûpla anlatmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri