Gestasyonun 3. haftasından itibaren
Somitomerler 3. haftanın başında paraksiyel mezodermden gelişmeye başlar ve somitlere dönüşürler. 42-44 somit çiftinin gelişimi 5. haftanın sonunda tamamlanmış olur. ✓Somitler gelişir ve notokorda doğru hareket eder. ✓Bu yapılar sklerotom (mezenkim dokusu) olarak adlandırılır.
Mezoderm tabakası: Endodermin üzerini kaplayan tabaka mezodermdir. Kaslar, kemikler, kalp, damarlar ve iç deri alanının orijinini oluşturur. Ektoderm tabakası: En dıştaki ektoderm tabakasında ise dış deri, beyin, sinirler ve derinin renk hücreleri gelişir.
Mezoderm 17. gün dolaylarında orta hatta yakın bir bölgede prolifere olur ve paraksiyel mezodermi oluşturur.
İNSAN EMBRİYOLOJİSİ İskelet sistemi paraksiyel mezoderm, mezodermin lateral plağı (somatik tabaka) ve nöral krestten gelişir.
İlgili 43 soru bulundu
Mezoderm, kasları, cinsiyet organlarını, iç organların dış yüzeyini, iç deriyi, kemik ve kıkırdağı, kalp ve kan damarlarını oluşturmaktadır.
Ayrıca embriyo gelişme evrelerinde gastrulasyondan sonra endoderm ve ektodermden ayrılan hücreler mezodermi oluşturur.Bir kısım hücreler de mezenşim hücresi olarak kalır.Mezenşim ve mezoderm canlıda çok yönlü farklılaşmaları sağlar.
Mezoderm üçüncü haftanın sonunda (orofarengiyal membran, orta çizgide bulunan notokord ve kloaka membranı dışında) ektoderm ile endoderm arasında her yerde bulunur.
Süreç, bir dişinin yumurtalığından salınan bir yumurtanın, bir erkekten gelen bir sperm hücresinin döllemesi ile başlar. Ortaya çıkan zigot, mitoz ve hücre farklılaşması yoluyla gelişir ve ortaya çıkan embriyo daha sonra rahim içinde implante olur.
Ekstremite ve vücut duvarını saran dermis tabakası lateral plak mezo- derminden gelişirken sırt bölgesi dermisi paraksiyel mezodermden kaynaklanır. Yüz ve boyun bölgesi dermisi ise nöral krest hücrelerinden köken alır.
Endoderm, gastrulasyon sırasında, hücrelerin aktif ve pasif olarak yer değiştirmesi sonucu oluşur.
✔ 3-4 gün içerisinde zigot çok sayıda küçük hücreden oluşmuş dut şeklindeki morula halini alır. ✔ Döllenmeden 6-7 gün sonra embriyoda yaklaşık 100 hücre vardır. Bu hücreler ortası sıvı ile dolu bir yapı oluşturur. Oluşan embriyonun bu haline blastula (balastosist) denir.
Hipoblast yumurta kesesine dönüşür; Bu kese annenin besinlerini erken embriyoya ulaştırdığı yapılardan biridir. Epiblast hücreleri ise amnion denilen bir zar oluşturur, bunun içinde embriyo ve daha sonra fetüs doğuma kadar gelişir.
Gestasyonun 3. haftasından itibaren notokord ve nöral tüp şekillenirken, mezodermal germ tabakası hücreleri orta hat çevresinde gevşek bir doku katı olan paraksiyal mezodermi oluştururlar. Baş bölgesinde nöral tüpün her iki yanında paraksiyal mezoderm hücreleri de somitomer denilen hücre bloklarını meydana getirirler.
Nörülasyon ve nöral tüpün oluşumu, nöral plağın oluşması ve nöral tabakanın katlanmasından meydana gelir. İnsanlarda, nöral tüp katlanması genellikle gebeliğin dördüncü haftasında meydana gelir. Tüpün ektodermal duvarı, sinir sisteminin temelini oluşturur. Tüpün merkezi nöral kanaldır.
Animal kutuptan yumru şeklinde bir blastomer topluluğu blastocel'e sarkmış durumdadır. Ektoderm hücrelerinden meydana gelmiş olan bu yumru nodus embriyonalis (embriyoblast) adını alır.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur.
Kimyasal gebelikler embriyo rahim içine tutunmadan önceki dönemde sonlanır ve genellikle gebeliğin fark edilmeden bitmesiyle sonuçlanır. Kimyasal gebelikte döllenme gerçekleşir ve Bu nedenle hamilelik testi pozitif çıkabilir. Fakat embriyo rahimde tutunamadığı için kendiliğinden düşer.
İlk aşama 6. günde başlayan, yapışma, tutunma aşamasıdır. Hücre topunun en dışındaki hücreler özelleşerek bu tutunmayı sağlayan özel kimyasal maddeleri salgılarlar ve rahim iç tabakasına tutunurlar.
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
Primordial germ hücreleri ilk olarak yaklaşık 3. haftada vitellüs kesesinin (yolk sak) allantoise yakın taraftaki duvarında bulunan endoderm hücrelerinden gelişir.
Bu hücre tabakaları görünüm ve genetik aktivite yönünden birbirlerinden farklıdırlar. Bu hücre sıralarının en dıştakine ektoderm denir. Ektoderm, yetişkin canlıdaki deri, tırnaklar, saç ve dişlerin yanı sıra merkezi sinir sistemi, beyin ve ekzokrin bezleri de oluşturur.
Deri ektodermden köken alan epidermis ve mezodermden köken alan dermis katmanlarından oluşur.
Segmentasyon Dönemi
Blastulanın oluştuğu aşamada embriyo rahime gelerek endometriyuma tutunmaya başlar. 3-4 gün serbest halde bulunan embriyo, 1 haftalık olduğunda endometriyuma tutunmaya başlar. Blastulanın dış hücreleri endometriyum duvarında çöküntü oluşturur.
Lateral mezoderm: İntermediyer mezodermin yanlara doğru yayılması ile meydana gelir. Lateral mezoderm arasında mezosölom adı verilen boşluk genişleyerek embriyo içi (intraembriyonal) ve embriyo dışı (ekstraembriyonal) sahalara ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri