Kubbe, binaların üstünü örtmek için kullanılan yarım küre şeklindeki mimarî unsur.
Yarım küre biçiminde olan ve yapıyı örten dam ve kümbet, kubbe olarak bilinmektedir. Özellikle camilerde ön plana çıkan önemli mimari yapılar olduğunu ifade etmek mümkün. Sadece Cami değil aynı zamanda birçok tarihsel yapılarda da görülen önemli unsurlar arasında yer alır.
Bunlar; 1. Yığma kubbeler, 2. Kaburgalı kubbeler, 3. Kabuk kubbeler, 4.
Mimaride örtü olarak kullanılan yarım küre biçiminde unsur. Sözlükte “kavisli, bombeli şey; göbek; yuvarlak dam” demektir.
Kubbe uygulamasının farklı bir çeşidi olarak değerlendirdiğimiz “çift cidarlı kubbe”de, iki kabuk kullanımı söz konusudur. Kubbenin iç ve dış kabuğu aynı olabildiği gibi içi yarım küre, dışı nervürlü de olabilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
İnşa edilen ilk kubbe daralan taş halkaların bindirme tekniği ile bir araya getirilmesiyle elde edilen yalancı kubbedir. Roma Mimarisinde sıklıkla kullanılan yalancı kubbe, 6.yy'dan sonra Ege ve Akdeniz'de ortaya çıkan yuvarlak planlı kubbeli yapıların öncüsü olmuştur.
Kasnak ya da tambur, bir binada kubbenin yükseldiği, silindirik ya da çokgen prizma şeklindeki üst kısımdır.
Türk Mimarisinde Alem
Camilerin kubbe ve minarelerinin en tepe noktasına konulan taştan veya madenden yapılmış hilalli tepeliktir. En üstten itibaren hilal,küçük küp, boyun, armud, bilezik, büyük küp, kova diye adlandırılır. Hilalin ekseni kıbleye diktir. Bu alemlerin bakır ve üstü altın yaldızlı olanları vardır.
Osmanlılarda ise kubbe; cami ile özdeşleşen, büyük boyutlarda da kullanılan bir mimari öge halini alır. Camilerde kullanılan kubbe tekniği; darüşşifa, hamam, kervansaray, imarethane gibi diğer yapı türlerinde de kullanılır.
15. yüzyılın sonlarıyla 16. Yüzyılın başlarında Zal Paşa tarafından restore edildiği bilgisinin olması, halk arasında da Zal Paşa Camisi olarak da biliniyor. Kimi kaynaklarda Mimar Sinan tarafında yapıldığı öne sürülüyor. Caminin girişine asılan küçük bir levha üzerinde de Mimar Sinan tarafından yapıldığı yazılıyor.
1817'de II. Mahmud, kubbe ile kaplı mescidin güneydoğu tarafına Ravza-i Mutahhara inşasını tamamladı. Kubbe 1839'da yeşile boyandı ve o günden itibaren Kubbe-i Hadra (Yeşil Kubbe) olarak bilinir.
Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğünde kubbe; “küre takkesi, yarım küre veya toparlakça kümbet biçimi verilen yapı örtüsü; bir kemer yayının tepe noktasından inen dikin eksen çevresinde dönmesiyle meydana gelen üst örtü” olarak tanımlanır (Hasol, 2014:285).
Mimaride kubbenin uygulanması, uygarlıkta tekerleğin icadı kadar etkilidir. Sanılanın aksine geçmişin ihtişamlı kubbeleri estetik amacından çok, gövdenin üstünü kapatmak için inşa edilmiştir.
Cami minareleri sivri uçlu olması ve yüksek konumlandırılması nedeniyle, yıldırımdan en çok etkilenen yapılardır.
kubbe - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳbb kökünden gelen ḳubba(t) قبّة “mimaride kubbe, tonoz” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice ḳubbətā veya ḳūbtā קֻבְּתָא “kubbe, tonoz, kubbe şeklinde çadır” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İbranice aynı anlama gelen ḳūbbah קֻובָּה sözcüğü ile eş kökenlidir.
Minare (Arapça: منارة), İslam dininin ibadet yeri olan camilerde namaza çağrıyı bildirmek ve sala okumak için inşa edilmiş ana yapıdan yüksek tasarlanan yapılardır. Namaza çağrının o mahaldeki herkesin işitebileceği yüksek bir yerden okunması, ibadethanelerde minare inşasının esasını teşkil etmektedir.
Kubbealtı vezirleri, Osmanlı İmparatorluğu'nda dîvân-ı hümâyûn üyesidirler. Askerî sınıfa mensup beylerbeyi rütbeli paşalar arasından sadrâzam ve pâdişâh tarafından seçilirler. Sadrâzama bağlı olarak çalışırlar. Sadrâzama ve pâdişâha danışmanlık ederler, verilen özel görevleri yerine getirirlerdi.
Kubbe — Camilerin üstünü örtmek için kullanılan yarım küre şeklindeki mimari unsur. Minare — Camilerde namaza çağrıyı bildirmek ve sala okumak için inşa edilmiş ana yapıdan yüksek tasarlanan yapılardır.
Türk üçgeni (üçgenler kuşağı, yedi sekiz), kübik bir alt yapı ile dairesel bir üst yapı olan kubbenin birleşmesi için alt yapının üzerine kuşak şeklinde yerleştirilen üçgenlerin, bir ters, bir düz olarak yerleştirilerek bitiş seviyesinde dairesel plan oluşturan mimari elemandır (Şimşek, 2010).
Korkuluk: Tabanın etrafını çevreleyen kısım. Taş, Metal veya ahşap malzeme ile yapılır. Minarenin şerefe ile külah arasında yer alan bölümüdür. Tanım: Silindir veya çokgen prizma biçimindeki kulelerin ya da minarelerin üstünü örten sivri çatı.
Birinci görüş: Âlem, melekler, cinler ve insanlardan oluşan akıl sahibi varlık- lar demektir. Bu görüş bn Abbâs'a aittir. kinci görüş: Âlem, dünya ve içindekiler demektir. Üçüncü görüş: Âlem, Allah'ın dünya ve ahirette yaratmış olduğu her şey demektir.
Minber (Arapça:منبر, minber), Üzerinde hutbe okunan, merdivenli yapıdır. Genel olarak mimari açıdan cami içerisinde mihrabın sağ tarafına denk gelecek şekilde inşa edilmektedir. İmamın, özellikle cemaate yüksekçe bir yerden hitap edebilmesi için merdivenli biçimde tasarlanmış cami içi bütünleyici yapıdır.
Tonoz; mimarlıkta kemerlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan, genellikle tavan örtüsü olarak işlev gören yapı parçasıdır. Çoğunlukla tuğla ve harçla örülür ve alttan obruk, yarım silindir biçiminde görünür.
Kasnak , Üzerine kumaş gerdirilerek işleme yapılan bir gereç, Gergef de denir.
Genellikle dörtgen planlı mekanlar üzerine kubbenin oturabilmesini saplayan tepe noktası yapının köşesine gelecek şekilde düzenlenen üçgen şeklinde düz parçalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri