Kubital tünel sendromu testi nasıl yapılır? Ulnar siniri boyunca dirsekte cilde en yakın olduğu alanda parmak ile vurarak yapılan testte 4. ve 5. parmağa yayılan elektriklenme karıncalanma hissine 'tinnel' belirtisi denir.
KUBİTAL TÜNEL SENDROMU KİMLERDE GÖRÜLÜR? Bu sinirin dirsek bölgesinde baskı ya da sıkışmaya uğraması, daha çok dirseğinin iç kısmını dayayarak çalışanlarda, elini başının altına koyup dirseğini kıvırarak yatanlarda, şeker hastalarında ve dirsek travması geçirenlerde görülür.
Tedavi edilmediği takdirde, Kübital Tünel Sendromu elde kalıcı sinir hasarına yol açabilir.
Uyku sırasında atel kullanılması hareketi kısıtlayarak dirsekte oluşabilecek hasarın önlenmesine yardımcı olarak kubital tünel sendromunun tedavisine yardımcı olabilir. İbuprofen veya naproksen gibi antiinflamatuar ilaçların kullanılması kubital tünel sendromunun tedavi edilmesine destek olabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Ameliyat sonrası az ihtimal de olsa hastalık tekrarlayabilir. Ama hastalar yüzde 98 – 99 oranında operasyondan fayda görür. Tedavi edilmezse zamanla sinirin fonksiyonları kaybolur, ağrılar belli bir süre sonra geçer. Fakat o bölge uyuşuk ve hissiz kalır.
Tanı ve tedavisi geciken vakaların sonucunda hasta yaşamında kalitesinde ciddi düşüşler görülebilmektedir. Uzun süre tedavi edilmeyen karpal tünel sendromu ilerlerse parmaklarda kalıcı his kaybı ve elde güç kayıpları ortaya çıkabilir.
Sinir Sıkışması Kendiliğinden Geçer mi? Sinir sıkışmaları, ağrı ve uyuşukluk ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kendiliğinden geçmesi mümkün olmadığı için zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Hastalığın en tipik belirtisi küçük parmak ile yüzük parmağın yarısında duyulan uyuşma, duyu kaybı ve ağrıdır. Hastalığın ilerlemesi durumunda parmakları birbirine yaklaştırırken güçlük çekme, elin düz tutulduğunda 4. ve 5. parmakların geriye kıvrılması görülebilir.
Ulnar sinir sıkışması sonucu ağrı, his kaybı, karıncalanma ve güçsüzlük görülebilir. Karıncalanma genellikle yüzük parmağı ve küçük parmakta hissedilmeye başlar. Semptomlar genellikle telefon tutarken veya uyurken yani dirsek uzun süre büküldüğünde hissedilir.
Koltuk altından gelen ve el yüzük ve küçük parmağına ulaşan Ulnar sinir dirsekte iç arka kısımdan bağ dokusu ve kemik yüzeylerin olduğu bir tünel içerisinden geçmektedir. Bu sinirin dirsek bölgesinde sıkışmaya uğraması ise Kubital Tünel Sendromu olarak adlandırılmaktadır.
Dirsekte sinir sıkışması teşhisinde tedaviye destek amaçlı kullanılır. Dirsek ekleminin uygun pozisyonda kalmasını sağlar ve sinirin gerilmesini önler.
Sinir sıkışması, boyun ve sırt tutulmalarında; Kantaron Kremi, sinir sıkışması olan bölgeye, boyun ve sırta sürülürse ağrıları azalttığı gözlemlenmiştir. Bu sürme işlemi sabah, öğle ve akşam en az bir hafta yapılmalıdır.
Karpal Tünel Sendromunun belirtileri
Karpal tünel sendromu dirseğe, kola, hatta omuza ve boyuna doğru yayılabilen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşma veya bu yakınmaların kombinasyonları ile birlikte ortaya çıkar.
Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır. En çok kullanılan fizik tedavi araçlarının başında su tedavisi, ultrason, parafin, lazer ve manyetik alan tedavileri sayılabilir.
El bileğini zorlayıcı iş ve aktivitelerden uzak durun. Gerektiğinde el bileğini destekleyici bileklik ve ateller kullanın. El bileği sürekli bükülü halde çalışmaktan kaçının.
Kolda sinir sıkışması vakalarında ise el bileğinde ve parmak uçlarına doğru olan bölgelerde sızlama ve uyuşma sıkça görülür. İlerleyen durumlarda kolda seğirmeler oluşabilir. Omuzda sinir sıkışması durumlarında ise daha sıklıkla hapşırma ya da öksürme gibi reflekslerde omuz kaslarının seğirmesi görülebilir.
Kolun baş üzerine kaldırılması sırasında artan ağrı omzun ön tarafından kolun yan tarafına doğru yayılıyor. Omuz sıkışması ilerledikçe gece ağrıları başlıyor. Hasta ağrıdan dolayı şikayetin olduğu omzu üzerine yatamıyor. Omuz hareketleri de ağrı nedeniyle kısıtlanıyor ve omuz sıkışması ilerledikçe koldaki güç azalıyor.
Sinir sıkışmasının teşhisi hastanın şikayetleri, fiziki muayene, elektrofizyolojık inceleme ve görüntüleme yöntemleri ile konulabilmektedir. Özellikle elektromiyografide (EMG) sinirlere elektrik uyarısı verilerek sinirin çalışıp çalışmadığı ortaya çıkar. Sinirlerin iletimde bir sorun varsa yeri ve derecesi belirlenir.
Elde sinir yaralanmaları rehabilitasyonu
Ulnar ve median sinirler elin iç yüzündeki kasları ve cilt bölgesini beslerler. Median sinir özellikle ilk 3 parmağın ince becerilerini gerçekleştiren kasları besler. Bu nedenle kesilmesi durumunda ortaya çıkan kas güçsüzlüğü oldukça önemli fonksiyon kayıplarına neden olur.
Ulnar sinir sıkışması, özellikle dirsek bükülmüş pozisyonda ise, serçe parmakta ve yüzük parmağında uyuşukluk yaratabilir. Dirseğin iç tarafında ağrı olabilir. Bazı hastalar parmaklarını oynatmakta veya nesneleri hareket ettirmekte zorluk çekebilirler. oluşabilir.
Dirseğin altı veya ön kol ile bilek arasında, ulnar sinir kasların içinde seyir etmektedir. El bileğine yakın bölgede guyon kanalı isimli ikinci tünelden geçerek serçe ve yüzük parmaklarında sonlanmaktadır. Ulnar sinir serçe ve yüzük parmakların hareketini sağlar ve his duyusunu alır.
Daha çok hastanın el bölgesi uyuşturularak yaklaşık 15 dakikalık bir ameliyat ile median siniri sıkıştıran transvers karpal bağ kesilir. Lokal altında, el bileğinden avuç içine doğru yapılan 2 santimlik bir kesiyle, sinirin üstündeki transvers karpal band kesilerek, sinirin sıkışması ortadan kaldırılır.
Omurilikteki bir sinir sıkıştığında felç, duyu kaybı ve mesane ve bağırsak kontrolünün kaybı gibi ciddi nörolojik sorunlara yol açabilir. Bu tür sinir sıkışması, kalıcı hasarı önlemek için acil tıbbi müdahale gerektirir. Sinir sıkışması, bir tümör veya başka bir büyümeden kaynaklandığında da tehlikeli olabilir.
İyileşme Süresi
El ve el bileğindeki kuvvetin normale dönmesi birkaç ay sürebilir, özellikle ağır vakalarda sinir sıkışması semptomları ameliyattan sonra tamamen geçmeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri