Bağırsakların düzenli olarak çalışmasında etkilidir. Kabızlığa karşı iyi gelir.
Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da fazla kilo alımına sebep olabilir. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden cilt sorunu olan ve yağlı cilde sahip olan kişilerin, kabak çekirdeği aşırı tüketmemesi tavsiye edilir.
Kabak çekirdeği, hücrelerinizi hastalığa neden olan hücrelerden korur ve antioksidan bakımından oldukça zengindir. Böylece vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Kabak çekirdeğinin içeriğinde magnezyum yüksektir. Magnezyum içeriği, kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olarak diyabet riskini azaltabilir.
Lif bakımından oldukça zengin olan kabak çekirdeği, mide yanmasını rahatlatır. Hazmı kolaylaştıran ve mide hastalıklarına iyi gelen kabak çekirdeği, sindirim sistemi rahatsızlıklarına de oldukça faydalı olduğu için bağırsak sağlığını da korumaktadır. Kabak çekirdeği, solucan ve tenya dökmeye yardımcı olur.
Kabak çekirdeği bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. Bağırsaklarda kolay sindirilen kabak çekirdeği bundan dolayı sindirim sistemi dostu olarak da bilinmektedir. Kabak çekirdeğinin düzenli olarak tüketilmesi bağırsaklara oldukça iyi gelmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Bağırsakların düzenli olarak çalışmasında etkilidir. Kabızlığa karşı iyi gelir. Kabak çekirdeği yağı kemikleri güçlendirir.
3- Kabak bağırsakların çalışmasına yardımcı
İçerdiği su miktarından zengin olması sayesinde bağırsak atılımını yumuşatır ve kabızlık ihtimalini azaltır.
Bağırsak hareketlerini arttırıcı ve kabızlığa da iyi gelen bir gıdadır” diye konuştu. Ay çekirdeğinin kanserden korunmada da güçlü bir yardımcı olduğunu anlatan Tarhan, “Posalı bir gıda maddesi olduğu için kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısaltır.
KABAK ÇEKİRDEĞİNİN ZARARLARI
Kalori bakımından yüksek olduğu için sağlıklı beslenen kişilerin dikkatli olmaları gerekiyor. Aşırı tüketilmesi ishale yol açabiliyor. Mide rahatsızlığı olanların kabak çekirdeğini günde bir tutamdan fazla tüketmemeleri önerilmekte.
Kabak çekirdeğinin faydalarından maksimum derecede faydalanmak için çiğ yenilmesi gerekir. Kuruyemişçilerde satılan kabak çekirdekleri genelde sıcak ortamlarda uzun süre kaldıklarından dolayı kısmen özelliklerini yitirirler.
Kabak çekirdeğinin zararları
Lif bakımından yüksektir, çok miktarda yemek gaz veya şişkinliğe neden olabilir. Lif, dışkıyı toplamaya yardımcı olur ve uzun vadede kabızlığı önler, ancak bir kerede çok fazla kabak çekirdeği yemek kabızlığa neden olabilir.
Kabak Çekirdeği Zararları
Kabak çekirdeğinin içeriğinde lif oranı çok yüksektir. Bu yüzden tüketim miktarında dikkatli olunmadığı takdirde midede şişkinlik ve gaza neden olabilir. Kabak çekirdeğinin içeriğindeki lifler, kabızlığa iyi gelir ancak fazla tüketilirse kabızlığa yol açabilir.
Gece yatmadan tüketildiğinde, dinlenmeye geçen ve yenilenen hücrelerin işlevlerini artırır, rahat uyumanızı sağlar. Kabak çekirdeği zengin E vitamini içeriğine sahiptir, bu sayede göz sağlığını korur. İçeriğindeki bol demir sayesinde demir eksikliği ve kansızlığa iyi gelir.
Kalp ve Karaciğer Sağlığına Faydalıdır: Kabak çekirdeği lifler, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar açısından zengin bir besin kaynağıdır. Kabak çekirdeğinin içermiş olduğu bu maddeler özellikle kalp ve karaciğer açısından çok önemli olup, tüm organları da güçlendirmektedir.
Kabak çekirdeği omega-3 ve omega-6 içerir. Bu da antioksidan dışında iyi bir lif kaynağı olduğu anlamına gelir. Ayrıca karaciğer dostudur. Kabak çekirdeğinin içerdiği lif, kandaki toplam kolesterol oranını düşürmeye yardımcı olur.
Kabak çekirdeği bir nevi doğal viagradır Testesteron seviyesini arttırır. Erkeklerin cinsel sağlığında mucizeler yaratır. İçerisinde bulunan B, C, D, E ve K vitaminlerinin libido üzerinde büyük rolü vardır. Buna ek olarak da kabak çekirdeği çinko doludur, bu da yüksek testesteron seviyelerini arkasındaki güçtür.
- Kabak çekirdeği, kemik oluşumunda önemli rol oynar. İyi bir magnezyum kaynağıdır. - Günlük bir miktar tüketimle kalp sağlığı güçlendirilir. - Kabak çekirdeği omega-3 ve omega-6'ya sahiptir, Yani antioksidan dışında iyi bir lif kaynağıdır.
Kabak çekirdeğinin diğer bir faydası da uyku düzenine yardımcı olmasıdır. İçerdiği triptofan isimli amino asit sayesinde daha iyi bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Kabak çekirdeğindeki çinko, triptofan amino asidinin serotonin hormonuna ve melatonin hormonune dönüşerek uyku döngülerini düzenlemeye yardımcı olur.
Kabak çekirdeğinin faydaları bağırsak içinde savaşçı bir etki yaratır. Kurtların düşmesi için aç özellikle aç karnına yenecek kabak çekirdeğinin yararlı olduğu gözlenmektedir.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Kuru meyveler: Sabah kahvaltısından önce kuru kayısı, incir, erik ile mürdüm eriği yemek ve üzerine ılık su içmek bağırsakları çalıştırır. Özellikle sabahları aç karnına tüketildiği zaman daha etkilidirler. Ayrıca komposto olarak da tercih edilebilir. Su: Kabızlık döneminde bol su içmeye özen gösterilmelidir.
Kabak çekirdeği güçlü bir antioksidan kaynağı olduğundan bağırsakların düzenli çalışmasını destekler. Böylece vücudu toksinlerden arındırır ve kabızlığı önler.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Kuru erik, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller (portakal, greyfurt, mandalina), ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli, enginar, bezelye, fasulye, mercimek, chia tohumu, keten tohumu, tam tahıllı çavdar ekmeği, kefir gibi besinler kabızlıkta oldukça faydalıdır.
Zengin besin ve mineral kaynaklarında nedeni ile aşırı bir şekilde tüketilmemesi gerekir. Fakat fazla havuç tüketimi kabızlık sorununa neden olabilir. Bu nedenle dikkatli tüketimi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri