Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olacaktır. Kabartma tozu ise karbonat ve bir tür kimyasal sıvının birleşimi sonucunda elde edilen bir madde. Karbonatın aksine tepkimeye girmek için herhangi bir asidik malzemeye ihtiyacı olmuyor.
1. Kural: Karbonatın olduğu tarifte mutlaka bir de asit olmalıdır. Aksi durumda karbonat tepkimeye girmez ve kekinizi kabartmadığı gibi bir de acımsı bir tat verir. Genellikle kek ve kurabiyelerimizi kabartmak için kullandığımız karbonatın kimyasal adı sodyum bikarbonattır.
Karbonatlı Kek İçin Malzemeler :
1/2 su bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı karbonat. 1 paket vanilya.
Daha yoğun ve tok kıvamlı bir tarif hazırlayacaksanız ve bayatlamasını geciktirmek istiyorsanız, karbonat kullanabilirsiniz. Yani, karbonat ve kabartma tozunun kabartma işlevi aynıdır. Ancak tarifte kıvam farklılıkları yaratır. Bu yüzden yapacağınız tarife göre seçmeniz daha doğru olacaktır.
Karbonat kullanırken tepkimenin gerçekleşmesi için birkaç damla limon sıkmanız gerekir. Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yer alıyorsa; karbonattan 2 çay kaşığı eklemeniz yeterli olmaktadır. Bazı uygulamalarda kabartma tozu ve karbonat aynı anda kullanılır.
İlgili 32 soru bulundu
Herhangi bir keke kabartma tozu yerine ne konur diyenler, yumurta akını bolca kullanabilir. Çünkü yumurta akı, unlu karışımların kabarmasını kolaylaştırmaktadır. Omlet ve sufle gibi tarifler için yumurta akını iyice çırpmalısınız. Bembeyaz rengi alana ve köpük kıvamına gelene kadar çırpma işlemine devam edebilirsiniz.
Karbonat, un gibi katı malzemeler elenerek harca eklenirse daha leziz bir kek elde edebilirsiniz.
Süt, kakao, sıvı yağ ve su eklenerek iyice çırpılır. Bu karışımdan 1.5 su bardağı ayrılır. Üst şerbeti için. Daha sonra vanilya, karbonat ve un da eklenerek margarinle yağladığımız orta boy tepsiye karışım dökülür.
Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olurlar. Kabartma tozu ise sodyum bikarbonatın yanı sıra, nişasta gibi bir kurutma ajanı ve asit ajanlarını içerir. İçinde hızlı ve yavaş reaksiyona giren iki farklı çeşit asit bulunur.
Yumurta ve şeker köpük köpük çırpılar. Un, kabartma tozu, karbonat, vanilya elenerek eklenir.
Yumurta ve toz şekeri mikserle çırpalım. Üzerine sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam edelim. Yoğurdu bir çukur tabağa alıp üzerine karbonat ekleyip, limon suyunu damlatarak karıştıralım. baloncuklar oluşunca kek harcımıza ekleyip tekrar çırpalım. Üzerine un ve vanilya ekleyip çırpalım.
Kek ve poğaça yapımında, kabartma tozu yerine 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eder. Tatlı tariflerinde ise tatlının tadını dengeler ve kabarmasını sağlar.
Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz. Eğer kek nasıl çok kabarır? diye merak ediyorsanız. Bu işlemle birlikte kabartma tozunu kullanabilirsiniz.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Tam ismi sodyum bikarbonat olan karbonat, karbonik asidin bazlarla birleşmesiyle oluşmuş bir tuzdur. Tek başına tadı acımtraktır.
Beyaz renkli kristal özellikli bir toz olarak tanımlanması doğru olur. Karbonat formülü sodyum bikarbonat şeklinde ifade edilebilir. Sodyum ve karbon maddelerinin bir araya gelmesi sayesinde elde edilir.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Böylece karbonat tepkimeye girer ve karbondioksit gazı oluşur. Bu gaz hava kabarcıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar. Tuzlu bir tada sahiptir. Pasta, kurabiye, ekmek ve benzeri hamur işlerini pişirmede dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yumurta ve şekeri çırparken yarım çay kaşığı tuz atarsanız daha çok kabaracaktır. Böreklerde, poğaçalar da olduğu gibi kek karışımına ekleyeceğiniz az bir miktar soda etkili olacaktır.
Evde kabartma tozunuz, sütünüz yoksa, yumuşacık kabarmış, lezzeti çok hafif bir kek tarifi arayışı içerisindeyseniz bu tarif tam size göre. Keklerini kabartmakta zorluk çekenlerin de bu tarifimizi deneyip, çok seveceklerine eminiz.
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
"Kek nasıl kabarır" diye soranlara: Kuru malzemeleri eleyerek kullanmak şart. Un, kakao, karbonat, kabartma tozu... Bütün bu malzemeleri eleyerek kullanmak hem malzemelerin havalanıp kabarmasını sağlar hem de arada oluşan topaklar çözülür.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri