Hafif ve orta derecedeki dehidratasyonun tedavisinde hastaların yeterli miktarda sıvı alması sağlanır. İshal, kusma ve böbrekler yolu ile aşırı sıvı kaybı olan vakalarda ağızdan verilen sıvı yetersiz kalıp, damar yolu ile elektrolit içeren sıvılar verilir.
Dehidrasyon tedavisine en doğru yaklaşım; yaşa, dehidrasyon şiddetine ve nedenine bağlıdır. Genellikle hafif ve orta düzeydeki dehidrasyonda su tüketiminin artırılması en uygun çözümdür. Aşırı egzersize bağlı olarak gelişen sıvı kaybında da elektrolit içeren sıvılar tercih edilebilir.
Limonlu su, karbonatlı su, soda gibi elektrolit içeren içecekler içebilirsiniz. Bir başka yöntem olarak sık sık aralıklarla buz parçacıklarını emerek su alımınızı kolaylaştırabilirsiniz. Vücudunuzu ihtiyaç duyulan su ile yenileyebilecek çok sayıda meyve ve sebze var.
Dehidrasyon tedavisi, genellikle vücuda su ve elektrolitlerin verilmesiyle yapılır. Bu amaçla aşağıdaki yöntemler kullanılabilir: Oral rehidrasyon çözeltisi (ORS): ORS, vücuda su ve elektrolitlerin verilmesi için kullanılan bir çözeltidir.
Çeşitli nedenler sonucu oluşabilen elektrolit dengesizliklerinde vücut kaybettiği elektrolitleri beslenme yoluyla ve su içerek tekrar temin edebilir. Mineral yönünden zengin besinler ve mineralli sular tüketilerek kaybedilen elektrolitler geri kazanılabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Ağır dehidrasyon tablosunda ise hastanın en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi ve tedavinin doktor tarafından yapılması gerekir. Not: Dehidrasyonun teşhisi ve tedavisi için aile hakimine ya da dahiliye doktoruna gidilebilir.
Normalden az oynama, Ağız kuruluğu, Ağlarken az gözyaşı, Gevşek dışkı gibi belirtiler, hafif veya orta şiddette susuzluğu gösterir.
Böbrekler vücutta yeterli miktarda sıvı bulamadığında dışarı sıvı atımını gerçekleştiremez. İdrar miktarında azalma hafif, orta ve ağır dehidrasyon vakalarının tümünde görülen bir durumdur. Aynı zamanda idrar renginin koyulaşması da dehidrasyonun belirtilerinden birisi olabilir.
Vücudun ihtiyacı olan su, suyun kendisinden ve tüketilen yiyecek ya da diğer içeceklerden sağlanabilmektedir8. Dolayısıyla taze sıkılmış meyve suyu, yeşil çay, ayran gibi içecekler sayesinde de su ihtiyacının bir kısmı karşılanabilir.
Vücudun sıvı ihtiyacını karşılamakta en iyi tercih su, ayran ve sodadır. Bu tür sağlıklı içecekler, ter ile vücuttan atılan minerallerin geri kazanılmasını sağlamaktadır. İçerdiği doğal bakteriler sayesinde bağırsak düzenleyici özelliği bulunan yoğurt da iyi bir serinleticidir.
Dehidratasyon, vücudun aldığından daha fazla su kaybetmesi durumudur. Kaybedilen sıvıyla birlikte mineral tuzlar veya elektrolitler, özellikle sodyum ve potasyum dengesinde bozukluklar oluşur. Kaybedilen suyun yerine konulmaması vücutta ciddi problemlere yol açabilir.
Hangi kaynaktan içerseniz için, vücuda su girdiğinde vücuttaki su miktarı (hidrasyon) artacaktır. Soda, karbondioksit eklenmiş su olduğu için ve sindirim yoluyla alınan karbondioksit dehidrasyona yol açmadığından, susuzluğu gidermek konusunda dikkate değer bir farkı olmayacaktır.
Dehidrasyon tepkimesi, bir molekülün su molekülünden ayrılması sonucu birleşmesi olan bir yapım tepkimesidir. Hidroliz tepkimesi ise, su molekülü eklenerek bir molekülün ayrışması olan bir yıkım tepkimesidir.
Deri, dışkı ve akciğerler ile su kaybı devam ettiği için vücut kurur ve sağlığını yitirir. Vücuttaki suyun azalması sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak sıkışmaları, zihinsel performansta bozulmalar, beden hareketlerinde azalma ve baş ağrılarını beraberinde getirir.
Vücuda gereğinden fazla su alınması, ancak bu suyun yeteri oranda vücuttan atılamaması; ödem ve bazı organlarda sıvı birikimiyle sonuçlanabilir. Tam aksine, yeterli miktarda sıvı alınmaması ve normalden fazla su kaybedilmesi ise dehidrasyona neden olur.
Dehidrasyon durumunda baş ağrıları da dahil olmak üzere komplikasyonlar görülebilir. Vücut susuz kaldığında, beyin geçici olarak sıvı kaybından küçülebilir. Bu durum ağrıya neden olur.
Hiçbir sıvı suyun yerini tutmaz. Beynin susama sinyallerini başka bir içecekle tatmin etmeden önce su içilmesi gerekir. Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir. Yemekten 10-15 dakika önce içilen su sindirime katkıda bulunur.
DUVAR - Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'nin de küresel ısınma ve mevsim değişikliklerinden nasibini aldığını belirten Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için su, ayran, maden suyu, açık çay gibi içecekler mutlaka tüketilmesi gerektiğini söyledi. Dr.
Dehidratasyon; yoğun egzersiz, yüksek rakımda bulunma ya da bağırsak rahatsızlıkları gibi etmenler nedenler ile ortaya çıkan sıvı kaybı rahatsızlığıdır. Özellikle bağırsak rahatsızlıklarında sıvı ve elektrolit kaybı yükseldiği için dehidratasyon riski artar.
Dehidratasyon, şiddetli olduğunda nöbetlere veya solunum durmasına yol açtığı için hayatı tehdit edebilir ve rehidrasyon aşırı hızlı gelişirse ozmotik beyin ödemi riskini de taşır.
Dehidratasyon saatler ve günler için hızla gerçekleşebilir, aşırı susama, yorgunluk ve müdahale edilmezse nihayetinde organ yetmezliği ve yaşam kaybına neden olur. Kişi ilk gün susuzluktan ve hafif halsizlikten yakınırken, üçüncü güne gelindiğinde organ yetmezliğine geçebilir.
Susuzluk, Kalbinizi ve Kaslarınızı Etkiler
Hipovolemik şokta kalp, vücuda yeterli kanı pompalayamaz, bu da böbrek ve beyin hasarlarına, kol ve bacaklarda kangrene, kalp krizine, diğer organların zarar görmesine ve hatta ölüme neden olabilir9.
Bağırsaklar, besinlerdeki suyu emer ve atıkları bırakır. Daha sonra bu atıklar, dışkı yoluyla dışarıya atılır. Eğer vücut susuz kalırsa, bağırsaklar çok fazla su emmek zorunda kalır ya da bağırsak kaslarının büzülmesi yavaşlar. Bu da kabızlığa neden olur.
Dehidrasyon yaşayan kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda; konsantrasyonda düşüş, dikkat dağınıklığı, kafa karışıklığı, kısa süreli bellek sorunları, aritmetik verimlilikte azalma, görsel motor izlemede düşüş, tepki süresinde azalma, yorgunluk, uyku hali gibi sorunlarla karşılaşılmıştır.4, 5, 6.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri