Üçüncü hafta. Yavru köpeğinizin dişleri çıkmaya başlayacak, yürümeyi ve su içmeyi öğrenecektir.
Her canlı gibi yaşamın devam etmesi adına besine ve enerjiye ihtiyaç duyan yavru köpeklerin ilk 2-3 aylık dönemde süt içmesi gerekmektedir.
Yavru köpekler sıvı ihtiyacını anne sütünden de sağladığı için daha az su tüketebilir ama anne sütü sonrasında bu durum kontrollü olmalıdır. Yavruluktan, yani annesinin desteğinden henüz kurtulmuş genç köpeğinize su içme alışkanlığını kazandırmalısınız.
Beslenme: 1 aydan küçük yavru köpekleri günde en az 5-6 öğün düzenli olarak sıvı mamayla beslemeniz gerekir. Bunun için başlangıç köpek maması ile anne sütünün eş değeri olan tozları karıştırın ve kuru mamanın yumuşamasını bekleyin. Böylece yavru köpek dostunuz mamayı çiğneyebilir ve sindirebilir.
Yavru Köpeklerin Öğünleri Dikkatle Planlanmalıdır
Uzmanlar yavru köpeklerin ilk 2-3 aylık süreçte günde 4 öğün, 3-6 aylık süreçte günde 3 öğün, ırklara göre 6-12 ya da 6-24 aylık süreçte günde 2 öğün beslenmelerini önerirler.
İlgili 41 soru bulundu
Yavru köpeğinize, aşağıda belirtildiği şekilde her gün aynı sayıda öğün verin: Küçük köpekler: 10 haftalık oluncaya kadar günde 4-5 küçük öğün. 10 haftalık - 5 aylık yaş arası: günde 3 öğün. 5. ya da 6. aydan sonra: günde 2 öğün.
Yaş Köpeklerin su ihtiyaçları yaşa göre de değişiklik göstermektedir. Yavru köpekler her iki saatte bir ortalama yarım bardak su içmelidir.
1 aylık köpekler ne yer? İlk 45 gün yavru köpekler için en iyi besin kaynağı anne sütüdür. Bu aşamadan sonra başla yiyeceklere geçilerek anne sütü kesilir.
Anne sütten kesilene kadar yavrularını minimum günde 6 sefer emziriyor. Sütten kesilip 35 günlük yaşa gelen köpekler için bu görevi siz üstlenmelisiniz. Siz bu yavruyu günde 6 sefer beslemelisiniz. Yeni sütten kesilmiş yavruların kuru mamaya alıştırılması zordur.
Dehidrasyonun en erken göze çarpan belirtisi, köpeğin diş etlerinin ve dilinin ıslak yerine yapışkan veya kuru olduğu mukozalardır. Tükürük yapışkan ve hatta lifli hale gelebilir. Daha belirgin bir işaret, cilt elastikiyetinin kaybıdır.
İki haftalık bir köpek yavrusu için konuşacak olursak her beslenme sonrasında dışkı yaparsa 3 aya gelinceye kadar günde en fazla 4 kez tuvaletlerini yapabilirler. 6. ayda günde 3 defa olabilir. Genellikle 1 yaşına geldiklerinde “normal” alışkanlıklarına başlamış olurlar.
Yavru Köpeklerde Gıda ve Beslenme
Genel olarak, yeni doğmuş bir köpek yavrusu ihtiyacı olan tüm besini annesinin sütünden alır. Anne tarafından verilen ilk süt, antikorlarda ve büyüme faktörlerinde bulunan bir madde olan kolostrum içerir.
Öncelikle köpeğinizin tuvaletini yapması için gerekli bir alanı seçmeniz gerekmektedir. Köpeğinizi bu alana götürdüğünüz zaman serbest bırakmayı ya da kayışını biraz uzun tutup kendisi için uygun bir alan seçmesine izin verin. Tuvaletini yaptığı zaman onu köpek ödül mamasıyla ödüllendirin.
Köpeklerin sütten kesilme zamanı; 4 ile 6 hafta arasında olmaktadır. Bağışıklık sisteminin daha fazla gelişebilmesi için bu süreye ek olarak 4-6 hafta daha da anne sütü tüketmeye devam edilebilmektedir.
-Yavru köpekler yoğurt tüketebilir, lakin yoğurdun miktarı ve doğru içerikte verilmesi önerilir. Köpeklerin laktoz intoleransı olabileceği göz ardı edilmemelidir, yoğurtun içerisinde yer alan laktoz oranının düşük olmasına özen göstermelisiniz.
0 - 12 haftalık yavru köpeklerin tüketmeleri gereken mama miktarı ağırlıkları doğrultusunda değişiklik gösterir. 0 - 12 haftalık dönemde 1 - 3 kg aralığında olanların günde 40 - 105 gram, 3 - 5 kg ağırlığında olanların 105 - 160 gram, 5 - 10 kg olanların 160 - 240 gram ve 10 - 20 kg olanların ise 240 - 375 gram mama ...
Köpekler mamalarının dışında en çok hiç kuşkusuz et yemekten hoşlanırlar. Ayrıca, pirinç, muz sevdiği yiyecekler arasındadır. Köpek beslenmesinde en çok dikkat edilmesi gerekenlerden biri de çikolata ve şeker içerikli besinlerden kaçınılması gerektiğidir.
Normal şartlarda köpeklerin açlığa ortalama 3-7 gün, max. 3 hafta açlığa dayanabildiği bilinmektedir. Susuzluk için bu süre daha da azdır. Kedilerde bu süre köpeklere göre daha da kısadır. Açlığa uzun süre dayanabilseler de susuzluk onlar için daha zordur.
Köpek 16 - 20 haftalık oluncaya kadar yaklaşık her üç haftada bir bu aşıların hatırlatma dozunun yapılması gereklidir. Son aşısını olduktan iki hafta sonra tamamen aşılanmış olarak kabul edileceğinden köpeğinizin dışarı çıkmasında bundan sonra herhangi bir sakınca yoktur.
Yavrular anne sütünden tamamen kesilip ortalama olarak 6-7 haftalık olduklarında kuru mama verilmeye başlanması gerekir. Bu kuru mamayı ıslatarak vermeniz çok daha iyi olur. Yavrular bu mamaları koklarlar, yalarlar ve ısırırlar.
Köpek – kediler insanlar gibi doyduklarını anlayamadıkları için ne verilse yerler. 3 – 12 ay arası günde 3 -4 kez mama verilebilir. 1 yaşını doldurduktan sonra günde yalnızca 2 kez mama vermek yeterli olacaktır.
Yavru köpeklerdeki titreme, duygu durumlarının değişmesi ile de gerçekleşir. Çok heyecanlı olduğunda, korktuğunda ve endişelendiğinde yavru köpekler titreyerek tepki verirler. Duygu durumunun değişmesi sonucu ortaya çıkan titreme sadece yavru köpeklerde değil yetişkin köpeklerde de görülen olağan bir tepkidir.
İki Öğün Mama Verilen Köpeklerin Mama Saati
20.00 – Köpeğin akşam yemeği bu saatlerde ya da 1 saat önce verilebilir. Yemeğini yiyen köpek yarım saat sonra tuvalet ihtiyacı hissedecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri