a) Küçük Çiftçi Muaflığı: Kanuna göre «küçük çiftçi gelir vergisinden muaftır.» (G.V.K. Mad. 10). Bir çiftçinin küçük çiftçi olup olmadığı işletme büyüklüğü ve yıllık satış tutarı esaslarına göre tayin olunmaktadır. Bu şartlardan herhangi birini haiz bulunma- yanlar, küçük çiftçi muaflığından yararlanamazlar.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 54. maddesinde yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançları gerçek usulde tespit olunarak vergilendirileceği belirtilmiştir.
Çiftçi, ziraî faaliyetlerle iştigal eden gerçek kişilerdir. Bunlar aşağıda izah olunduğu şekilde bu faaliyetlerinden doğan kazançları dolayısiyle ya vergiye tabidirler veya tabi değildirler. Vergiye tabi olan çiftçiler de ya gerçek usulde veya götürü usulde vergilendirileceklerdir.
Bu uygulamada tarımsal ürünlerin alış fiyatı üzerinden belirlenen stopaj oranları kadar bir tutar gelir vergisi olarak kesilmekte, kalan kısım çiftçiye ödenmek- tedir. Stopaj oranları %2 - %4 arasında değişmektedir.
Gerçek usulde vergilendirilen çiftçiler zirai işletme hesabı veya bilanço esasına göre defter tutmak ve beyanname vermek, alış ve satışları için belge almak, vermek ve bu belgeleri saklamak zorundadır.
İlgili 43 soru bulundu
Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. Vergi kesintisi yoluyla vergilendirme, gerçek usule tabi olmayan çiftçiler açısından aynı zamanda nihai bir vergileme niteliğindedir.
Fatura Düzenlemek Zorunda olanlar;
Serbest meslek erbabına; Kazançları basit usulde tespit edilen tüccarlara; Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere; Vergiden muaf esnafa sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler.
Madde 12 – (Değişik: 17/7/1972-1610/7 md.) Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar bu kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine tabidir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, bu tanımı 52. maddesinde “Zirai faaliyetten doğan kazanç zirai kazançtır” şeklinde tanımlar ve 2. maddesinde ise zirai kazancın gelir vergisine tabi olduğunu belirtir.
Madde 1 – Zirai kazanç ölçüleri; gerçek veya götürü usulde vergiye tabi çiftçilerin beyan ettikleri hasılat ile ziraat birimlerinden (dekar, hayvan ve meyve ağacı sayısı gibi) almaları gereken ürünler arasında randıman, fiyat, işçilik ve maliyet açısından karşılaştırma ve kontrolü sağlamak amacıyla tesbit edilir.
ÇALIŞAN 120 BİN LİRAYA KADAR VERGİDEN MUAF
"2023 yılında uygulamaya devam ettiğimiz asgari ücret istisnası nedeniyle tüm ücretli çalışanlar, yıllık 120 bin 96 liraya isabet eden ücretlerinden gelir ve damga vergisinden muaf olacaktır.
Tarım Bağkur Muafiyet Belgesi tarımsal faaliyet nedeniyle ziraat odalarına kayıt yaptırması nedeniyle Tarım Bağkur sigortalılığının başlamamsı için ziraat odaları tarafından düzenlenen bir belgedir.
Bunun için öncelikle "http://www.bmvdb.gov.tr/engelliindirimi/" linkine tıklamanız gerekir. Daha sonra da çıkan sorgulama sayfasında “sorgulama için TC kimlik numarası giriniz” kısmına sizden istenen bilgileri girmeniz gerekir. Sorgula butonuna da basarak istediğiniz bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Bunlar arasında ipek, bükümlü ipek, viskon ipliği, viskon elyafı, lif dönüntüsü, pamuk ipliği, linter ve üstübü yer almaktadır. Tüm bu zirai ürünlerin yanı sıra sabun, kazein ve dekstrin de zirai stopaja tabi olmayan ürünler olarak geçmektedir.
Çiftçi, yiyecek ya da hammadde elde etmek için hayvan yetiştiren veya tarımla uğraşan kişidir. Terim genellikle tarla bitkileri, meyve bahçeleri, üzüm bağları, kümes hayvanları ya da diğer çiftlik hayvanları alanlarının bazı kombinasyonlarını birlikte yapan kişiler için kullanılır.
Çiftçi işletme defteri tutan mükellef GERÇEK usulde vergilendirilen mükelleftir. Satışların da Fatura kullanılır. Gerçek usulde vergi mükellefi olanlar diğer mükelleflerden farkı yoktur. Fatura alır fatura düzenler.
7255 Sayılı Kanunun 19. Maddesi ile 5403 Sayılı Kanunun 8/I maddesinde değişiklik yapılarak tarım arazilerinin miras yolu ile intikal işlemlerine vergi ve harç muafiyeti getirilmiştir.
Bazı ülkelerde, çiftçilerin gelirleri oldukça düşükken, bazı ülkelerde ise yüksek olabilir. Örneğin, Türkiye'de çiftçilerin aylık ortalama geliri yaklaşık 15.000-30.000 TL civarındadır. Çiftçiler, geleneksel olarak aile işletmeleri olarak çalışırlar.
Bitkisel üretim giderleri (gübre, ilaç, tohum, akaryakıt, işçilik, vb.) Hayvansal üretim giderleri (yem, damızlık alımı, hayvan sağlığı, işçilik, enerji, vb.) Kira giderleri (arazi, konut, tesis, makine) Yatırım giderleri (arazi, tesis, makine, ekipman alımları)
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu, ana unsur olarak köy sınırları içerisindeki taşınmazları emlak vergisinden muaf tutmuştur. Köy tüzel kişiliği korunduğu sürece, şehirleşse de köy sınırlan içindeki taşınmazlar bu muafiyetten yararlanmaktadır.
Vergilerin ödenmemesi halinde ceza uygulaması bulunmaktadır. Ödenmeyen emlak vergisi cezası her ay için 1.40 oranında faizle işlenmektedir. Bunun dışında vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi halinde mülk sahibinin banka hesabına da bilgi geçilmektedir.
Gelir Vergisi'nden muaf olan esnaf, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler, Gelir Vergisi Kanunu'muza göre kazançları basit usulde tespit edilenler, Kurumlar Vergisi'nden muaf olan iktisadi kamu müesseseleri ile dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutmak zorunda değillerdir.
Zirai kazançlarda vergilendirme gerçek usul ve gerçek usulde vergilendirilmeyenler olmak üzere ikiye ayrılır. Gerçek usulde kendi arasında bilanço ve zirai şetme hesabı esasına göre tespit edilebilir. Gerçek usule tabi olan bir çiftçi ister Bilanço isterse işletme hesabı esasına göre vergilendirilir.
Türk Ticaret Kanunu'nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Açılabilecek ticari davalarda delil olması bakımından defter ve belgelerin varlığı önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri