Küçük dil ameliyatı (Uvulektomi) sonrası ender olarak kanama görülebilir. Anestezi etkisi geçtikten sonra beslenmeye başlanabilir. Operasyonun etkileri yaklaşık 3 gün içinde geçer. Horlama ya da uyku apnesi varsa uvulektomiden sonraki ilk ayda durumda düzelme görülmeye başlar.
Küçük dilde oluşan basit enfeksiyonlar genellikle tıbbi tedavi gerektirmez. Yumuşak gıdalarla beslenme, çok sıcak ve çok soğuk besinleri tercih etmeme, boğaz spreyi ve gargaralarının kullanımı ile birkaç gün içerisinde enfeksiyon iyileşeceğinden belirtiler de yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar.
Küçük dil ameliyatı lokal veya genel anestezi altında hasta uyuşturularak yapılır. Ameliyat sırasında herhangi bir ağrı veya sızı hissedilmez. Küçük dilin ucu kesilir veya lazer yardımıyla küçültülebilir. Böylece uvulanın sarkması ortadan kaldırılmış olur.
Dil şişmesi ne zaman geçer? Genel olarak kendiliğinden birkaç gün içerisinde geçer. Ancak bazı vakalarda kendiliğinden iyileşmez ve giderek sıkıntılı bir duruma gelebilir.
Dr. Önay, “Küçük dilin cerrahi operasyonla kesilip küçültülmesi, böylece horlamanın sona ereceğinin söylenmesi tıbben ve bilimsel olarak doğru değildir” diyor.
İlgili 36 soru bulundu
Küçük dilin temel işlevi konuşma yeteneğinin devamlılığını sağlamaktır. Küçük dilimiz olmasaydı konuşma sırasında pek çok kelimenin doğru telaffuzu hatta genel anlamda konuşabilme yetisini gerçekleştirmek mümkün olmayacaktı. Tüketilen besinlerin doğrudan nefes borusuna kaçmasını engelleyen yapı küçük dildir.
Buruna Yönelik Cerrahiler; Septoplasti (Deviasyon ameliyatı), Burun eti küçültülmesi, Burun valfi cerrahisi, Endoskopik Sinüs Cerrahisi (Polip veya burun kitlelerinde). Tek başına burun ameliyatları, horlamada %50, hafif derece uyku apnesinde ise %10 oranında düzelme sağlar.
Küçük dil (uvula) uzaması yaşam kalitesini bozan bazı rahatsızlıklara yol açar. Durum çeşitli tedavilerle düzeltilemezse küçük dil ameliyatı (Uvulektomi) yapılır.
Yumuşak damak, küçük dilin aşırı derecede sarkık ve uzun yapıda olması gibi sebeplerle boğaza doğru olan hava yolunda daralma meydana gelmekte, bu durum horlamaya sebep olabilmektedir.
Küçük dil şişmesi (uvulit), enfeksiyon, tahriş ve alerjilere bağlı olarak damağın arkasında yer alan uvula dokusunun şişmesi sonucunda soluk almada ve yutkunmada güçlüğüne neden olan hastalıktır.
Dil bölgesinin bakımına dikkat edilmesi de önem taşıyor. Çünkü dildeki dikişler yırtılabilir ve kanama meydana gelebilir. Bu nedenle özellikle beslenmeye dikkat edilmeli, doktorun öneri ve uyarılarının dikkate alınması gerekir.
En çok rastlanan kanser türleri arasında 8. sırada yer alan ağız ve dil kanseri, tehlikeli kanser türleri arasındadır. Dil kanseri ameliyatı kaç saat sürer? Ortalama 5 saatlik bir ameliyat sürecidir.
Bazı durumlarda damak bölgesi ince bir zar tabakasıyla kaplıdır ve alt kısımda yer alan yapılarda açıklık olabilmektedir. Buna submukoz damak yarığı adı verilmektedir. Submukoz damak yarığı olan kişilerin yaklaşık olarak %30'unda küçük dil yarığı da görülmektedir.
Dil ve ağız yaraları fizyolojik etkenlere bağlı gelişmiş ise temiz ağız bakımı, düzenli diş fırçalama ve gargaralar ile kendiliğinden 5-6 gün içinde iyileşebilir.
Dilde görülen lezyonlar, genellikle iyi huyludur ve çabuk iyileşebilir. Basit yaraların tedavisinde doğal yöntemlerden ve gargaralardan yararlanmak mümkündür. Ancak 14 gün içerisinde kendiliğinden geçmeyen dil yaralarının bir kulak burun boğaz uzmanı veya diş doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Dil yarası birkaç gün içerisinde toparlanarak çabucak iyileşebilir. 14 günden uzun süren dil yaraları için uzman doktora başvurmak gerekir.
Dil Kaslarının Sinirinin Uyarılması (Hipoglossus Siniri Stimülasyonu) Uyku sırasında kas gerginliğinin azalması ve REM uykusunda oluşan tam kas gevşemesi ile dilin geriye kayarak solunum yolunu tıkaması uyku apnesi hastalığına neden olan en önemli faktörlerden birisidir.
Çocuklarda apne ve horlama nedeni çoğunlukla bademcik ve geniz eti büyümesi olduğundan 3 yaş üzerinde bademcik ve geniz eti operasyonu yapılabilir. Erişkinlerde ise küçük dil, yumuşak damak ve dil kökünü içeren cerrahi işlemler 18 ile 65 yaş arası hastalara uygulanır.
Bu ameliyatların üç ana komplikasyonu vardır. Bunlar: fazla doku çıkartılmasına bağlı olarak sesin incelmesi ve yediklerin burna kaçması; yetersiz cerrahi ve nazofaringeal stenozdur. Ayrıca bu operasyonların başarı oranı oldukça düşüktür ve nüks ihtimali vardır. Ameliyat sonrası ise oldukça ağrılı olmaktadır.
Bu prosedürde lazer yardımıyla küçük dilin bir kısmı çıkartılarak o bölgede bir küçülme sağlanması amaçlanır. Yurtdışında yapılan araştırmalara göre bu ameliyatın ardından horlama şikayetlerini terk eden kişilerin oranı %85 olarak raporlanmıştır. Bu işlemde genel olarak lazer kullanılarak küçük dil kısaltılır.
Ağız, boğaz, yutak ve gırtlak bölgelerinde olduğu gibi küçük dil ve yumuşak damak kanserlerinde de teşhis, tedavi planlaması ve cerrahi tedavi temel olarak kulak burun boğaz, baş-boyun cerrahları tarafından üstlenilir.
Küçük Dilin Kısaltılması (Uvulektomi)
Hastaların çok az bir kısmında horlama ve uyku apnesinin sebebi tek başına uzun ve/veya kalın bir uvuladır. Dolayısıyla son derece seçilmiş hastalarda tedavi için sadece küçük dilin kısaltılması (uvulektomi) yeterli olmaktadır.
Yatış pozisyonu: yer çekiminin etkisine bağlı olarak sırt üstü pozisyonda uyku apnesi artar, yan yatışta azalabilir. Bundan dolayı sırt üstü yatmasını engelleyecek çeşitli metodlar denenmiştir. Pijamasının sırt kısmına tenis topları, yastık parçası dikmek gibi.
Şişmanlık, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen miktarının artmasına neden olur. Dolayısıyla zaten apne nedeniyle nefes borusundan oksijen girişi sorunu olan hastada sorun artar. Bu nedenle kilo vermek en iyi tedavi yöntemlerinden biri.
Uyku apnesi, alınacak basit önemler sayesinde önlenebilir. Hastalık için değiştirilebilir risk faktörlerinden en önemlisi obezitedir. Uyku apnesi kilo verilerek %50 oranında azaltılabilir. Ayrıca, alkol ve uyku ilaçlarından kaçınmak, sigarayı bırakmak ve sırt üstü yatmamak da rahatsızlığı azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri