Küçük dilde yarık genel olarak damak yarığının aşırı olduğu durumlarda meydana gelmektedir. Ayrıca bunun yanı sıra genetik, çevresel ve toksik faktörler de küçük dilde yarığın meydana gelmesine neden olmaktadır. Yarık hamileliğin 7 ile 12. haftası arasında meydana gelmektedir.
Küçük dilin temel işlevi konuşma yeteneğinin devamlılığını sağlamaktır. Küçük dilimiz olmasaydı konuşma sırasında pek çok kelimenin doğru telaffuzu hatta genel anlamda konuşabilme yetisini gerçekleştirmek mümkün olmayacaktı. Tüketilen besinlerin doğrudan nefes borusuna kaçmasını engelleyen yapı küçük dildir.
Küçük dil, ağız boşluğunun yutak ile birleştiği kısımda yer alan tıbbi adı uvula olan etli bir doku parçasıdır. Damağın en arka kısmında asılı şekilde duran bu parça mukoza, bağ ve kas dokusu ile tükürük salgılayan kanallardan oluşur ve besinlerin ağızdan yutağa doğru itilmesini sağlar.
Küçük dil ameliyatı (Uvulektomi) küçük dilin kısaltılmasına dayanır. Duruma göre lokal ya da genel anestezi ile yapılabilir. Bunun için küçük dilin ucu kesilir. Bazı durumlarda küçük dilin ucu kesildikten sonra kalan kısım arkaya doğru katlanarak dikilir.
Küçük dil (uvula) uzaması, hava yolunu kapatabilir. Bu nedenle nefes almada sıkıntı yaşanabilir. Üst solunum yolunun ağız ile birleştiği yerde, üst kısımda bulunan uvula bazı nedenlerle uzayabilir ya da şişebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Bazı durumlarda damak bölgesi ince bir zar tabakasıyla kaplıdır ve alt kısımda yer alan yapılarda açıklık olabilmektedir. Buna submukoz damak yarığı adı verilmektedir. Submukoz damak yarığı olan kişilerin yaklaşık olarak %30'unda küçük dil yarığı da görülmektedir.
Bu prosedürde lazer yardımıyla küçük dilin bir kısmı çıkartılarak o bölgede bir küçülme sağlanması amaçlanır. Yurtdışında yapılan araştırmalara göre bu ameliyatın ardından horlama şikayetlerini terk eden kişilerin oranı %85 olarak raporlanmıştır. Bu işlemde genel olarak lazer kullanılarak küçük dil kısaltılır.
Dr. Önay, “Küçük dilin cerrahi operasyonla kesilip küçültülmesi, böylece horlamanın sona ereceğinin söylenmesi tıbben ve bilimsel olarak doğru değildir” diyor.
Küçük dil şişmesine genel olarak sıvı beslenmek ve yumuşak gıdalar tüketmek son derece iyi gelmektedir. Kişiler ağız ve diş bakımına özen göstererek, doğru beslenerek kolay bir şekilde bu süreci atlatabilirler.
Kendi, doğal biçimi uzun olabilecek olan küçük dil zamanla bazı faktörlerden etkilenerek de uzar. Bakteriler, sıcak, soğuk ya da kişinin tükettiği besinler küçük dilin nemli ve etli yapısını etkileyen unsurlardır. Küçük dil uzunluğu ve horlama ilişkisi, bu ıslak, kaslı yapının hassaslığı nedeniyle ortaya çıkar.
Hamilelik sırasında sigara içmek, bazı ilaçlar ve diyabet, bir bebeğinin yarık damak ile doğma riskini artırabilir. Bifid uvula, bölünmüş veya çatallanmış bir uvuladır. Buna yarık uvulada denir.
Yumuşak damak, küçük dilin aşırı derecede sarkık ve uzun yapıda olması gibi sebeplerle boğaza doğru olan hava yolunda daralma meydana gelmekte, bu durum horlamaya sebep olabilmektedir.
Ağız, boğaz, yutak ve gırtlak bölgelerinde olduğu gibi küçük dil ve yumuşak damak kanserlerinde de teşhis, tedavi planlaması ve cerrahi tedavi temel olarak kulak burun boğaz, baş-boyun cerrahları tarafından üstlenilir.
Dili öldürme olguları dışında diller birden yok olmaz; konuşucu topluluğunun başka dilleri kullanımıyla yavaş yavaş dil değiştirmesiyle diller ölmenin eşiğine gelir.
Dil ile geçmiş, tarih bilinci ve gelecek şuuru oluşur. Dil ile bildiklerimizi üretir, saklar, aktarırız, dil ile yeniden üretiriz. Dil olmasaydı uygarlık(lar) da olmazdı. Örneğin, "Tavuklar neden bir uygarlık yaratmamış?" diye sorabilirsiniz.
Ani hareket, spor, çarpma gibi durumlarda yutaktaki kasların gevşemesi sonucu dilimizin istemsiz olarak aşağı kaçması yani boğaza kaçarak akciğere giden hava yollarını kesme durumudur. Aynı zamanda bayılma, kendini kaybetme gibi durumlarda da dil boğaza kaçabilir. Bu esnada dil kas gücünü kaybeder ve kontrol edilemez.
Dil Kaslarının Sinirinin Uyarılması (Hipoglossus Siniri Stimülasyonu) Uyku sırasında kas gerginliğinin azalması ve REM uykusunda oluşan tam kas gevşemesi ile dilin geriye kayarak solunum yolunu tıkaması uyku apnesi hastalığına neden olan en önemli faktörlerden birisidir.
Küçük Dil Uzamasının Belirtileri
Küçük dilin uzaması özellikle horlama ve uyku apnesi ve bunlara bağlı yorgunluk, solunum ve yutkunmada zorluk, mide bulantısı, boğazda takılma hissi gibi belirtilere yol açar.
Küçük dil şişmesi, boğazın arka bölümünde yer alan gözyaşı damlası şekliyle bilinen dokunun iltihaplanması durumunda ortaya çıkar. Uvulit olarak da bilinen bu duruma enfeksiyon, travma ya da alerji neden olabilir.
Buruna Yönelik Cerrahiler; Septoplasti (Deviasyon ameliyatı), Burun eti küçültülmesi, Burun valfi cerrahisi, Endoskopik Sinüs Cerrahisi (Polip veya burun kitlelerinde). Tek başına burun ameliyatları, horlamada %50, hafif derece uyku apnesinde ise %10 oranında düzelme sağlar.
İstenenden biraz büyük kalmış dil, bir revizyon ameliyatı ile biraz daha küçültülebilir. Önemli olan, dilin ilk ameliyatta aşırı küçültülmemesidir. Dil fazla küçültülürse bunun geriye dönüşü olmaz, fakat yeterince küçültülememiş bir dil her zaman bir revizyon ameliyatı ile bir parça daha küçültülebilir.
Uyku apne sendromu olan kişide horlama, 3-4 kat daha fazla, çok kaba ve gürültülü şekilde gerçekleşir. Horlamanın yanı sıra nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleriyle çırpınarak uyanmaya çalışma, sık ve uzun süreli solunum durmaları, sabah yorgun uyanmak da uyku apne sendromu yaşayan kişilerde görülür.
Dil büyümesinin belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir; Dilin olması gerekenden uzun ve sarkık olması Dilde meydana gelen iltihaplanmalar. Dil üzerinde görülen yaralar.
Dilin aniden büyümesi ve ağız dışına taşması; anjioödem, fiziksel travma, ağız içindeki enfeksiyonlar, ilaç reaksiyonu ya da ağız içinde kontakt dermatit gibi tablolara bağlı olarak gelişebilir. Bunlar hızlı gelişse de, tedavi ile birkaç güne kadar gerileyebilen tablolardır.
HPV insan vücudunda öncelikle ses tellerini etkiler, ancak ağız içinde herhangi bir yeri de etkileyebilir. Ses telinde en sık papilloma oluşumuna neden olur. Papillomlar ses telleri üzerinde birden fazla, küçük üzümsü yapılardır. Hastalar ses kısıklığı şikayeti ile doktora başvururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri