Küçük esnaf terimi, kendi işini yapan bağımsız işletme sahiplerini tanımlamak için kullanılır. Bu işletmeler, genellikle küçük bir personel kadrosuna sahip olabilirler ve işlerini kendi mülkiyetlerindeki veya kiraladıkları dükkânlarda veya atölyelerde gerçekleştirirler.
Yönetmelik ile KOBİ tanımında kullanılan kriterler güncellendi. Buna göre; 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 250 milyon lirayı aşmayan işletmeler KOBİ olarak tanımlanacak. Önceki düzenlemede KOBİ sınıfına girmek için üst limit, 125 milyon liraydı.
Esnaf muafiyeti, ticari faaliyetlerini ayrıca bir iş yeri açmadan ve seri üretim yapan makineleri kullanmadan yürütenleri kapsar. 2023 yılı için belirlenen e-ticaret vergi muafiyeti sınırı, 700.000 TL'dir. Bu sınırın altında kazanç elde edenler, basit usulde vergilendirmeye tabi olur.
2021 yılı kazançlarından başlamak üzere, basit usulde vergilendirilen berber, terzi, bakkal, manav, kasap, taksici, dolmuşçu, servis işleticisi ve benzeri esnafın kazançları gelir vergisinden istisna edilmişti. Bugün 837 bin esnaf bu istisnadan faydalanırken aynı zamanda KDV muafiyetinden de yararlanıyor.
İlgili 25 soru bulundu
Bu kapsamda; kira gelirlerindeki 9 bin 500 Lira olan istisna tutarı, 21 bin liraya çıkarıldı. Böylece, 2023 yılında elde edilen kira gelirlerinin 21 bin lirası vergiden istisna olacak. Kira gelirinin 21 bin lirayı aşmaması halinde beyanname verilmeyecek.
Buna göre; kazançları basit usulde tespit edilen berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, terzi, tamirci gibi yaklaşık 840 bin küçük esnaf için getirilen vergi istisnasından YouTuberlar da yararlanacak.
Kazançları basit usulde tespit edilen yaklaşık 835 bin küçük esnafın gelirleri bu yıl ilk kez vergiden istisna edildi. Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin 1 Ocak 2021'den itibaren elde ettikleri ticari kazançları gelir vergisinden istisna kılındı.
Esnaf muaflığı için, motorlu taşıt kullanmamak şartı ile, bir işyeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler, gezici olarak bir mesleği icra edenler, evlerde işçi almamak şartıyla üretim yapıp satanlar vergiden muaf esnaf sayılıyor.
Gerçek usulde ise stopaj, KDV gibi diğer vergileri de ödemekle yükümlüdür. Basit usulde vergilendirme 2022 yılı için bu tutar büyükşehir belediyelerinde 15.999 TL'ye, büyükşehir olmayan yerlerde ise 9.999 TL olarak belirlendi.
7 yaş ve üzeri izleyici kitlesi ve Aile eşliğinde, 13 yaş ve üzeri izleyici kitlesi için uygundur.
iki, üç veya dört kişinin istihdam edildiği bu tür küçük işletmeler daha ziyade geleneksel sektörlerde, üretim ve ticari faaliyet gösterir, ki bunlara mikro firmalar da denilebilinir. dönüştürürler. -artı- bir kişi istihdam etmek için gerekli yatırım harcamalan düşüktür.
Yapılan düzenlemelerle vergiden muaf esnaflığın kapsamı genişletilmiş ve evlerde imal ettiği ürünleri internet ve benzeri platformlarda satanlar da muafiyet kapsamına alınmıştı. Muafiyet limiti olan 320 bin lira, 700 bin liraya çıkarıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küçük esnafın prim ödeme gün sayısını SSK'lılarla eşitleyerek 7200'e indireceklerini açıkladı.
Esnaflar özel sektörün bir dalı olan serbest meslek teriminin içerisinde yer alır. Bu nedenle esnaf özel sektördür.
Yapılan yasal değişiklikle, 1 Ocak 2021'den itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı tanındı.
GVK 9. maddeye göre esnaf muaflığına sahip olanların Vergi mükellefiyeti olamayacağı için fatura düzenleyemez. Hiç bir vergi ödemez. Vergi mükellefiyeti olmayan kişi zorunlu Bağkurlu olmaz. İsteğe bağlı sigortalı olur.
Bir takvim yılında elde edilen hasılatın 2021 yılı için 240.000 TL aşması halinde esnaf muaflığından yararlanılamaz.
Kimler basit usul mükellefi olabilir? Basit usule tabi mükellefler, marangoz, mahalle bakkalı, küçük esnaf, terzi, berber, tesisatçı gibi meslek gruplarını kapsar.
Basit usule tabi mükellefler kimlerdir? 2022 yılı için yıllım alım haddi 200.000 TL, yıllık satış haddi 320.000 TL, kira bedeli ise 10.000 TL'nin altında olan esnaflardır! Yaklaşık 1 Milyon Basit Usule tabi esnaf var, Bağ-Kur'da kadınlarda ve erkeklerde prim gün sayısı 1.800 gün geriye çekilecek!
Kişi başına ortalama ödenen yıllık vergi 267 TL, kişi başına beyan edilen yıllık ortalama kazanç 1.780 TL'dir. Basit usule tabi olan mükellefler, taksi, dolmuş, lokanta, kahvehane işletenler ve, pazarcılar, bakkallar vb. diğer işletmelerdir.
Basit usule tabi olmanın avantajları
Yasal muhasebe defteri tutma zorunluluğu yoktur. Ancak kayıtların defter beyan sisteminde takibi gerekir. Basit usule tabi mükelleflerin perakende satış fişleri,z raporları ve gün sonu hasılatları excel formatında toplu bir şekilde sisteme eklenebilir.
Basit usul kira sınırı, büyükşehir belediye sınırları içinde 35.000 TL, diğer yerlerde 22.000 TL olarak belirlenmiştir. Basit usul kira sınırı yıllık işyeri kira bedeline göre belirlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri