b) Küçük işletme: Elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri elli milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler.
Mikro işletme sayılabilmek 5 milyon TL'den 10 milyon TL'ye; Küçük işletme sayılabilmek için 50 milyon TL'den 100 milyon TL'ye, Orta büyüklükte işletme sayılabilmek içinse 250 milyon TL'den 500 milyon TL'ye.
Mikro işletmeler: 10 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hâsılatı 5 milyon TL'yi geçmeyen şirketler bu sınıfta yer alır. Küçük işletmeler: Bünyesinde 10-50 arası kişinin istihdam edildiği veya yıllık net satış hâsılatı 50 milyon veya daha fazla olmayan işletmelere küçük işletme denir.
Küçük işletmeler ise, 50 kişiden az çalışanı olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 20.000.000 TL'yi aşmayan işletmelerdir. Mikro işletmeler daha dar kapsamlı ve yerel pazarlara odaklanırken, küçük işletmeler daha geniş kapsamlı faaliyetler ve pazarlara hizmet edebilir.
Küçük işletme kelime anlamı olarak devlet mevzuatına uygun olmak şartıyla1 bir şirketin bir yıllık ortalama çalışan sayısı 50'nin altında ve satış hasılatı 8 milyon TL'yi geçmiyorsa bu işletmeye küçük işletme adı verilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
b) Küçük işletme: Yıllık çalışan sayısı elli kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri yüz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
KOSGEB kuruluş kanunda yer alan KOBİ tanımına göre, imalat sanayi sektöründe 1-50 işçi çalıştıran işletmeler küçük, 51-150 işçi çalıştıranlar ise orta ölçekli işletme sayılmaktadır.
İşletmeler faaliyet alanlarına göre sınıflandırılırken temel alınan ölçüt, üretilen ürünün türü ve üretimin gerçekleştirildiği alandır. Bu ölçüte göre işlletmeler; endüstri (sanayi) işletmeleri, ticaret işletmeleri ve hizmet işletmeleri olmak üzere üçe ayrılırlar.
Bu manada üretim faktörlerinin mülkiyetine göre işletmeler: özel işletmeler, kamu işletmeleri, karma işletmeler ve yabancı sermayeli işletmeler olarak 4 farklı grup altında sınıflandırılabilir. işletmelerdir.
Küçük İşletmeler; Çalışan sayısı 1–49 arası olan işletmelere çok küçük işletmeler, 50–99 arası olan işletmelere ise küçük işletmeler denmektedir. Orta Büyüklükteki İşletmeler; Çalışan sayısı ölçütü açısından orta büyüklükteki işletmeleri, 100–499 arası çalışana sahip işletmelerdir.
Örneğin Almanya'da 1–49 çalışanı olan işletmeler küçük; 50–499 çalışanı olan işletmeler ise orta ölçekli işletme olarak tanımlanmaktadır.
Genel olarak, işletme büyüklüğünü belirlemede kullanılan ölçütler 1) yıllık satışlar, 2) yıllık karlar, 3) varlıklar, 4) öz sermaye miktarı, 5) yatırım toplamı, 6) çalışan sayısı, 7) sermayedar sayısı, 8) yasal statü vb biçimlerde olabilmektedir.
KOBİ'ler aşağıdaki şekilde sınıflandırılmıştır. a) Mikro işletme: Yıllık çalışan sayısı on kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri on milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
Çalıştıran kişinin geçimini sınırlı ölçüde karşılayabilen genel olarak da nakdi sermayeden çok beden gücü ile çalıştırılan ve iş hacmi sınırlı olan işletmelere cüce işletmeler veya yarım işletmeler denir.
c) Orta büyüklükteki işletme: Yıllık çalışan sayısı ikiyüzelli kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri beşyüz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.
Orta ölçekli firmalar da çalışan sayısı 250'nin altında ve 40 Milyon TL'den az cirosu olan firmalardır. Cirosu 40 Milyon TL'nin üzerinde veya çalışan sayısı 250'nin üzerinde olan firmalar ise KOBİ sınıfına girmez ve genel itibariyle büyük ölçekli işletmeler olarak düşünülebilirler.
Programın Amacı ve Gerekçesi
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerinin, kurumsallaşma-markalaşma düzeylerinin ve ekonomideki paylarının arttırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.
Hayır. Başvuru şartları arasında yaş sınırı bulunmamaktadır.
18 yaş ve üstü olmak gerekir. KOSGEB'in düzenlediği eğitimlere katılmak zorunludur. Destek alınması için, işletmenin KOBİ statüsüne sahip olması gerekir. Kurulmuş bir işletme için yani faaliyet gösteren bir işletme için destek alınacaksa KOSGEB veri tabanına işletmenin kaydının bulunması gerekir.
Girişimcilik, Büyüme ve Uluslararasılaşma, İşletme Geliştirme, Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek, Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri, KOBİ Finansman, İŞGEM/TEKMER Destekleri, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme, AR-GE gibi programlarla hizmet sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri