Eti iyice kızdırılmış tavaya koyup, suyunu bırakmadan bir yüzünün iyice pişirdikten sonra diğer yüzünü de çevirerek, pişirmeye eti mühürlemek denir. Aynı şekil de kemikli eti de bu şekilde mühürleyebilirsiniz. Bu işleme de pirzola mühürlemesi denir.
Marine olmuş olan kuzu kol parçalarımızı pişirmeden önce mühürleyeceğiz. Zeytinyağ ve tereyağını tavada karıştırıp, kızdıralım. Kuzu parçalarının üzerindeki fazla sosu sıyırıp, kızgın yağa atın, her bir tarafını 2'şer dakika mühürleyin.
Eti mühürledikten sonra, kuzu eti oldukça hızlı pişen bir et olduğu için aslında mühürleme işleminden sonra pişmiş oluyor diyebiliriz.
Önceden ısıtılmış 210 derecelik fırında 2, 5 saatte pişirin. Et süre sonunda istediğiniz gibi kemiklerinden sıyrılır hale geliyor. Yanına bulgur pilav veya lavaş ile servis yapabilirsiniz. Yapacaklara şimdiden afiyet olsun.
Rendelenmiş soğan, dövülmüş sarmısakları ve eritilip ılıtılmış tereyağını ekleyip çırpmaya devam edin. Tuz, karabiber, kekik ve tarçını serpip limon suyu ya da sirkeyi ekledikten sonra karışımı iyice çırpın. Hazırladığınız sosu kuzu budunun her tarafına sürün.
İlgili 42 soru bulundu
İlk 2 saat 200 derecede ve son 1 saat 150 derecede kuzu kol etinizi pişirin. Etiniz 3 saat pişirme sonrasında tel tel ayrılan bir kıvamda olacak. Arzuya göre pirinç pilavı ile servis edebilirsiniz.
Derin bir kabın içine zeytinyağı, soya sosu, sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri ekleyebilirsiniz. Mangallık etleri karışımda gezdirdikten sonra bir süre dinlendirebilirsiniz. Ardından mangal partisi yapmaya hazır duruma gelirler.
Kuzu kolun üzerine çizikler atın ve zeytinyağı, tuz ve karabiberle ovalayın. Büyük bir tavayı ocakta ısıtın ve eti yerleştirip mühürleyin. Diğer tarafını mühürlerken arpacık soğanları, sarımsak, biberiye, kekik ve tereyağı ilave edip bir süre pişirin. Ardından tavadaki her şeyi dikkatlice fırın poşetine yerleştirin.
Kekiği ve karabiberi de serptikten sonra 45 -55 dakika tekrar düdüklü tencerede pişmeye bırakıyoruz. Açtığınızda lokum gibi bir sonuçla karşı karşıyasınız. 😍 isterseniz pişirdikten sonra 5 dakika fırınlayabilirsiniz. Not : Düdüklü tencerelerin pişirme süresi farklılık gösterdiği için 45-55 dakika yazdım.
Önce yağlı kağıt ile iyice sardıktan sonra; kapaklı bir fırın kabına koyun ve önceden 180 derecede ısıttığınız fırında pişirin. Yaklaşık 1,5 - 2 saat sonra mis gibi kuzu kol sofranızda. Herkese şimdiden afiyet olsun.
Mühürleme işlemi ise ette var olan lezzetli suyun, etin içinde kalmasını sağlamaktır. Bunun için neredeyse 300 derecelik bir ısı gereklidir. Bu işlem için döküm tavada etin bir süre çevrilerek pişirilme yöntemine mühürleme denilmektedir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Koyun Etinin Kokusunu Gidermek İçin Neler Yapılabilir
Örneğin, eti haşlarken içine defne yaprağı, karabiber, havuç, soğan veya sarımsak atabilirsiniz. Maydanoz sapı da koyun eti kokusunun giderilmesi için kullanılabilir. Marine etmek, etin hem lezzeti hem de aroması için uygulanan yöntemlerden birisidir.
Kurban eti bir gün dolapta dinlendikten sonra yıkamadan düdüklü tencereye alınır. Et suyunu salana kadar kavrulur. 1 su bardağı sıcak su eklenir. Kaynama gelmesi beklenir. Üzerinde oluşan köpükler alınır ve düdüklünün kapağı kapatılır. 20 dakika pişirilir.
220 derecede ısıtılmış fırının tabanına ufak bir tepsi ya da kase koyun ve içini sıcak su ile doldurun. Pişirme esnasında su biterse ekleyebilirsiniz. Kuzu kolu fırına yerleştirin. 220 derecede 2.5 saatin ardından fırını 120 dereceye indirin ve 1 saat daha pişirin.
Kuzu kol kasaptan yaklaşık 2 parmak genişliğinde dilimleterek alalım. Üzerinde kemik kırıntısı kalmaması için temizleyelim ve tuz-karabiber serpelim. Başka hiçbir malzeme ilave etmeden etleri çelik tencerenin tabanına dizelim. Tencerenin kapağını kapatıp ocağımızın en küçük gözünde en kısık ateşte pişmeye bırakalım.
Etlerimizi yağ koymadan kendi suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Kendi suyunu saldığı anda 1 tatlı kaşığı sirkeyi ekliyoruz (sirke etin yumuşak olmasını sağlar ve etin ağırlığını alır) etler suyunu çektikten sonra üzerini geçecek kadar sıcak su ekliyoruz ve yine 1 tatlı kaşığı sirke koyuyoruz pişmeye bırakıyoruz.
Kuzu kol mu yumuşak olur kuzu but mu? But: Kuzunun arka ayaklarında bulunan kısımdır. Kuzu but hem yağsız hem de yumuşak olur.
Misafir menüsüne dahil etmeyi düşünüyorsanız yanına bulgur pilavı veya arpa şehriye pilavı yapabilirsiniz. Cacık, kereviz salatası, patates salatası gibi salatalar da yanına çok yakışacaktır.
Kuzu kol bütün halde ya da kemikli iri parça olarak yapılan et yemekleri için daha uygundur. Kuzu kapama, kuzu tandır, haşlama, kuzu fırın gibi yemekler için idealdir. Ayrıca kaburga kısmıyla birlikte bütün olarak hayvanın gövdesinden ayrılan kuzu kol, kaburga dolması yapımında kullanılır.
Kuzu etini kuşbaşı olarak doğrayalım. Kuru soğanı, domateslerin kabuklarını soyup, kırmızı ve yeşil biberi de ufak olmayacak şekilde hepsini doğrayalım. Daha sonra genişçe bir tavayı ocağa alalım ve iyice ısıtalım. Tava ısınınca eti tavaya ekleyip et suyunu salıp geri çekinceye kadar pişirelim.
ET NASIL MARİNE EDİLİR? Eti marine ya da terbiye etmek için bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezilen sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri içine yerleştirin. Sosun içindeki eti, en az 2 saat ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletin.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri