Testis atrofisi veya
Testiküler atrofi yani testislerde küçülme, sperm ve erkeklik hormonu üreten hücrelerdeki kayıp nedeniyle karşılaştığımız bir durumdur. Testisler küçüldüğünde erkeklerin sperm sayıları azalabilir, hormon seviyeleri düşebilir ya da tüm bu sonuçlar eş zamanlı yaşanabilir.
Testisler yine hipofiz bezinden salgılanan ve LH adı verilen hormonun etkisiyle testosteron hormonu üretirler. İnsanlarda yetişkin bir erkekte testis büyüklüğü olarak, sağlıklı bir testisin boyutları en az olmak üzere, özellikle uzunluğu 3,5 cm, genişliği 2 cm üzerinde olması gerekir.
47 kromozomu olan bu erkeklerde testisler küçük ve sert, sekonder seks karakteristikleri de az gelişmiştir. Bu vakalarda sperm üretimi olmaz.
Elinizi çektiğinizde kesede yeterli süre kendi kendine kalabiliyorsa yani siz o refleksi yok ettiğinizde testis durabiliyorsa buna utangaç testis diyoruz ve tamamen inmemiş testisle ilgili bütün korkulardan uzaklaşmamız gerekiyor.
İlgili 23 soru bulundu
Sağlıklı testis ellendiğinde yumuşak, düzgün satıhlı olması bir sertlik veya şişlik olmaması gerekir. Testisin arka kısmında testisten farklı ele gelen yapıya da epididimis denir. Elle bakıldığında bir sertlik, hassasiyet, torbada kızarıklık, ciddi boyut farkı olduğunda bir üroloji uzmanına gidilmesi gerekir.
Testisler yumuşak, yüzeyi biraz kaygan, müsavi ve düz satıhlı olduğu şeklinde hissedilmelidir. Büyüklüğü sıkça değişiktir ve sol taraftaki kural olarak diğerinden biraz büyük ve daha yukarıda durmaktadır. Parmaklarınızla sert yumruların, değişikliklerin ve şişkinliklerin olup olmadığını araştırın.
Hala endişeniz varsa doktora görünüp, sperm sayımı ile testosteron seviyenizin ölçülmesi ve ultrason ile testisinizin incelenmesi, durumunuz neyse ortaya koyacaktır. Testisi küçük erişkin bir erkekte bunu gidermek için etkili bir tedavi yöntemi yoktur. Hormon eksiklikleri ise, rahatlıkla dışarıdan tamamlanabilir.
Erkek üreme hücresi olan spermin kaliteli olup olmadığı, spermiogram testi ile anlaşılır.
Sperm kanallarının olmaması, testislerin küçük olması, testislerin testis torbasında değil de kasıkta olmaları, penisin küçük olması, genital bölgede kıllanmanın az olması da çocuk sahibi olamama nedenlerindendir.
Sebze ve meyveler testisin en iyi dostudur. Özellikle kuru erik, kuru üzüm, yaban mersini, böğürtlen, ahududu, çilek, portakal, kiraz, lahana, ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli, kırmızı dolmalık biber, mısır ve patlıcan antioksidanlardan zengin bazı yiyeceklerdir.
Testis nedir? Erkek üreme sisteminin bir parçası olan testisler, skrotum adı verilen bir deri kesesi içinde penisin arkasında oturan iki oval bezdir.
Orşit: Orşit, testisin iltihabi hastalığıdır. Bılateral ve unilateral, yabi iki taraflı ve tek taraflı olabilir. Orşit başlangıcında testis büyük ve ağrılıdır. Daha sonra enfeksiyon tedavi edilip hastalık ortadan kaldırıldıktan sonra testis boyutunda küçülme, yani atrofi gelişir.
Yine varikosel ameliyatı sırasında toplar damarlar yerine atar damarların yani testise kan getiren damarların yanlışlıkla bağlanması sonucunda ilerleyen dönemlerde testiste küçülme görülebilir. Ameliyatın mikroskop altında yapılması bu ihtimali de oldukça azaltır. Varikosel ameliyatında varisli venler bağlanır.
Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
Beyin tabanına yakın hipofiz bezinin uyarısı ile testisler tarafından üretilen testosteron, cinsel dürtü ve sperm üretiminin yanında, erkeklerin penis ve testislerin büyüyerek gelişmesini, sesin kalınlaşmasını, kas ve kemiklerin güçlenmesini de sağlıyor.
İyi bir beslenme planı, düzenli egzersiz, yeterli su tüketimi ve sigara gibi kötü alışkanlıkların bırakılması testis sağlığını korumaya yardımcıdır. Düzenli kontrol ve hasta takibi ile de mevcut sorunların kısa sürede tespit edilmesi ve tedavi edilmesi mümkün olur.
Doğumda testis yaklaşık 1 cm3 hacmindedir ve yaklaşık 8 yaşına kadar bu hacimde stabil kalır. Ergenlik dönemine girilmesiyle oluşan hormonal uyarılarla testis büyümeye başlar. Beraberinde ikincil seks karakterleri gelişir ve genital diğer organlarda büyümeye başlar.
Sperm sayısını en çok etkileyen faktörlerin kirlilik, sigara kullanımı, yaş ve bazı sağlık problemleri olduğu belirtildi. Erkeklerin sperm sayısındaki düşüşe ilişkin binlerce araştırmanın incelendiği yeni bir çalışma, sperm kalitesini etkileyen en büyük risk faktörlerini ortaya koydu.
Düşük sperm sayısı, aynı zamanda oligospermia olarak da adlandırılabilir. Hiç sperm hücresi olmamasına ise azoospermia adı verilir. Eğer, meniniz içerisinde mililitre başına 15 milyondan daha az sperm hücresi bulunuyorsa, düşük sperm sayısı problemine sahip olabilirsiniz.
Meni çıkmaması 3 nedenle olabilir: 1) meninin mesaneye geri kaçması; 2) meni kanallarının kasılmaması ve salgı yapmaması, yani çalışmaması; 3) meni kanallarında tıkanıklık. Meninin geri kaçması özellikle şeker hastalarında sık görülür. Hasta zevk aldığını ve boşaldığını hissettiğini söyler ama dışarı meni çıkmaz.
– Orta parmaklarınız testisin altında, başparmağınız üstünde olmak üzere parmaklarınız arasında testise nazikçe basarak ve parmaklar arasında kaydırarak muayene edin. Her bir testisinizi her iki elinizle muayene edin. Bir testisiniz diğerinden hafif büyükse bu sizi şaşırtmasın. Bu normaldir.
Tıbbi adıyla “Retraktil” denilen utangaç testisi olan bebeklerde, testisler bazen trbada bulunur. Torbada olmadığı zamanlarda ise, kasıklara doğru kaçar ve kaybolurlar. Bu durum, özellikle soğuğa maruz kaldığı zamanlarda ya da çocuğun testislerinin ellenmesi sırasında belirgin olarak fark edilir.
Testislerin cildi ve kas dokusu ileri yaş sebebiyle gevşediğinden artık eskisi gibi testisleri yukarıda tutmaz; sarkmaya başlar. Sarkan testisler, iki bacak arasına doğru sarkar ve hastanın yürüyüşünü zorlaştırır; çünkü sarkmış testisler iki bacak arasında sıkışır. Bu şekilde yürümek çok can sıkıcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri