Çamaşır yumuşatıcısını ılık suya dökün ve çekmiş giysileri bu karışıma batırın. 24 saat bekletikten sonra durulayın. Suyunu sıkmadan güneşte bırakın ve normal boyutuna gelip gelmediğini görmek için kurumasını bekleyin. Karbonat ve beyaz sirke gündelik yaşamda, ev temizliği alanında birçok şekilde kullanılabilir.
Karbonat ve Sirke
Bir litre suya 2 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyin. Daha sonra hazırladığınız karışımın içerisine daralan kıyafetinizi bırakın. Kıyafetinizi nazik hareketlerle çekerek genişlemesine yardım edin. Bir saat kadar suda beklettikten sonra bir miktar beyaz sirke karıştırdığınız bir litre su ile durulayın.
KARBONAT VE SİRKE
Karbonatı bir litre suya ekleyin ve çözülmesini bekleyin. Bundan sonra eski boyutuna gelmesini istediğiniz giysiyi bu karışıma batırın. Giysiyi yavaşça esnetin ve bir saat suda bekletin. Bundan sonra, bir litre suya beyaz sirke ekleyip durulayın.
Yüzde 60 – 70 yün içeren kıyafetler normal programda yıkandığında çeker. Yün lifleri pürüzsüz değil ve ıslandığında şişiyor. Yıkanma esnasında da hacimleri küçülüyor birbirlerine yaklaşıp yapışıp kitleniyorlar. Bu sebeple de yıkandıktan sonra çekme oluyor.
Yünlü giysiler sıcak suda çekerler. Bu sebeple yıkamadan önce 1 saat soğuk suda bekletmenizde fayda var. Yünlü giysilerinizi makineye atmadan önce çamaşır yıkama torbalarına koyabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
1 su bardağı çamaşır yumuşatıcısı. 1su bardağı saç kremi. 1 su bardağı bebek şampuanınıda kovamıza ekleyip karıştırıyoruz suyumuzu ve kazaklarımızı bu suda 1 gece bekletiyoruz ertesi gün makinenizde sıkma boşaltma programında fazla suyunu attırıp ıslak haliyle üzerine bir tülbent koyarak bol buharda ütülüyoruz.
Yün ve Triko Kazaklar Çamaşır Makinesinde Kaç Derecede
Çamaşır makinelerindeki klasik deterjanlar, yünlü kazaklar için uygun değillerdir. Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir.
Doğru yıkama ve doğru bakım yapılmadığı koşulda yün kazaklar sünerek bollaşmaya kadar gider. Zamanla sünen kazaklar için ne yapılmalıdır? İlgi duyduğunuz haberimizin içeriğine dikkat ediniz. - Yün yapısındaki genişleyen kazaklarınızı 60 derece gibi orta ısıda bir ayarda yıkamanız önerilir.
Örme Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Örme kumaşların temizliğine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Örme kumaşta kullanılan iplikler suyu rahat bir şekilde çekeceği için ipliklerde şişme meydana gelebilir. O nedenle özellikle sıcak suda yıkanan örme kumaşlarda ilk yıkamalarda çekme meydana gelebilir.
Pamuk, çok yönlü, rahat, nefes alabilir ve dayanıklı olduğundan mükemmel bir kumaştır. Ancak birçok doğal malzeme gibi aşırı sıcaklıklara maruz bırakırsanız pamuklu kıyafetler de çekebilir. Giysinin yapımı sırasında kumaş gerdirilir. Yıkama ve kurutmadan kaynaklanan ısı bu gerilimi etkileyerek büzülmeye neden olur.
Karbonatı bir litre suya ekleyin ve çözülmesini bekleyin. Bundan sonra eski boyutuna gelmesini istediğiniz giysiyi bu karışıma batırın. Giysiyi yavaşça esnetin ve bir saat suda bekletin. Bundan sonra, bir litre suya beyaz sirke ekleyip durulayın.
Kazağın üzerine hafif nemli bir bez konmalı, ütüyle direkt temas ettirilmemelidir. Ütü 150 dereceden daha yükseğe ayarlanmamalıdır. Ütülerken nemli bez olmalı ve ütü kesinlikle çok bastırılmamalıdır. Ütüleme işlemi bitince, kazak soğuyana kadar masadan kaldırılmamalıdır.
Triko kazakları makinede 30 derecede yıkamak en etkili sonucu almanızı sağlayacaktır. Makinede yıkama işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da makinenin devridir.
Karbonat ve Sirke
2 yemek kaşığı karbonat eklendikten sonra daralan kıyafet içine bırakılmalıdır. Elbiseler bundan sonra nazik şekilde çekerek genişletilmelidir. Böylece 1 saat kadar suda kalmalıdır. Ardından da beyaz sirke ile karıştırılan bir litre su ile durulanmalıdır.
Triko kumaşlar yapısı itibari ile oldukça esneyebilir. Esneyebilen bu kumaşlar da rahat ve şık bir kullanım sağlar. Özellikle mevsimlik kazaklar, kaşkol gibi kıyafetlerde kullanılan triko esnek bir yapıda olduğu için rahat bir kullanım sağlamaktadır. Düz biçimde örülen triko kumaş esnek bir yapıya sahiptir.
Sandalyenin sırtına yerleştirilen tişörtün kuruyana kadar genişlediği görülür. Dar gelen kıyafetlerin evde genişletilmesinde kullanılan bir diğer yöntem ise, çekmek olarak bilinir. Kıyafetin gerek yaka gerekse kenar kısımlarından tutularak sağa ve sola doğru çekilerek genişlemesi sağlanır.
Akrilik kumaş, genel olarak esnek kumaş çeşitleri arasında yer alır. Akrilik Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Akrilik kumaş; hem sıcak hem de soğuk su içerisinde yıkandığı zaman çekmesi olası olmaktadır. Bu yüzden akrilik kumaş ürünleri her zaman ılık su ile yıkanmalıdır.
Yünlülerinizi çamaşır makinesinde yıkarken, en fazla 30 derece ve hassas/narin yıkama ayarında olması gerekmektedir. Yünlü kazaklarınızın yumuşaması için yünlülere uygun bir çamaşır yumuşatıcı kullanabilirsiniz. Yumuşatıcı kullanarak hem kazaklarınızın toz toplamasını hem de elektriklenmeyi önlemiş olacaksınız.
Triko ve kazak türü ürünlerimizi içindeki yıkama talimatına uygun yıkamanız gerekmektedir. Makinede değil de deterjan ile elinizde yıkamanız daha sağlıklı. Yıkarken özellikle tersinde yıkayın. Eğer makinede yıkarsanız, çıktığında çekmiş olabilir.
Aynı zamanda bebek şampuanı ile köpürtülmüş suda bekleyen triko, genleşeceği için, genişletmek çok daha kolay olacaktır. Sonrasında ıslak haldeki trikoyu serin bir ortamda çekiştirerek, istediğiniz forma ulaştırabilmeniz mümkün. Artık daralan trikonuz olduğundan daha geniş bir hal alabilir.
Yün Kumaş Esnek midir? Yün kumaş esnek bir yapıya sahiptir. Yün kumaş yüksek oranda nem çektiği için bu kumaş çok yumuşak ve esnek dokuludur. O nedenle yün kumaştan üretilen kıyafetler uzun yıllar boyu giyilebilir.
Yün kumaş kazaklar yumuşak ve esnek olduğu için rahat kullanılıyor. Pamuklu kumaş, yüksek higroskopik (nem çeker) özelliği taşıyor ve cildi tahriş etmiyor.
Sıcak suda yıkanan çamaşırlar da küçülür. Kıyafetin çekmesi için ne yapılır sorusuna karşılık sıcak su ve uzun devreye işaret edilir.
Yünlü giysiler, koyun, keçi gibi hayvanların tüylerinden elde edilen kumaşlardan üretilir. Yüksek sıcaklıkları, yünlü giysilerin çekmesine sebep olabilir. Makinada yıkanabilir etiketi bulunan yünlü giysilerinizi “Elde Yıkama Yünlü 30 derece” programı ile yıkayabilirsiniz.
Kıyafetleriniz sanıldığı gibi 30 derece üzerinde yıkadığınızda çekecek gibi bir şart yok önce bunu aydınlatalım. Ben 30 derece yazan kıyafetlerimi bile bazen daha hijyenik olması açısından 60 derecede yıkıyorum. Ve hiçbiri de çekmedi!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri