Bir kova ılık suya bulaşık deterjanı dökün. Yumuşak kıllı bir fırça yardımıyla küflü bölgeleri nazikçe ovalayın. Temizleme işlemi bitince, mobilyayı temiz nemli bir bezle silin ve kurulayın. Bulaşık deterjanı işe yaramıyorsa, damıtılmış beyaz sirkeyi suyla karıştırarak küflü bölgeleri temizleyebilirsiniz.
Küfün oluştuğu alanı kuru bir bezle ovarak silin, üst katmanı tamamen temizleyin. 1 su bardağı su ve 1 su bardağı sirke karışımını temizlediğiniz bölgeye sprey şişeyle püskürtün. 15 dakika bekleyin. Temiz bir fırça yardımıyla kalan küfleri fırçalayarak temizleyin.
Tahtadan küf lekesi nasıl çıkar sorusuna da yanıt olabilir. Tahta veya ahşap üzerinden küfün temizlenmesinin zor olduğu düşüncesi oldukça yaygındır. Yalnızca bulaşık deterjanı ve ovalama süngeri kullanılarak tahta üzerindeki küf çıkarılabilir. Deterjan benzeri ürünler, çok etkili temizlik gereçleri arasında yer alır.
En sevdiğiniz koyu renkli elbiselerde oluşan küf lekesinin üzerine bir miktar limon suyu dökün. Limon suyu döktükten sonra sofra tuzu ile bölgenin üzerini kapatın. Tuz kumaşta oluşan lekeleri çözecektir. Ilık bir bezle lekeli bölgeyi temizledikten sonra bu sorundan kurtulmuş olacaksınız.
Duvardaki küfü temizlemek için; bulaşık deterjanı, çamaşır suyu ve su ile bir temizleme solüsyonu hazırlanır. Hazırlanan bu karışım ile duvardaki küflü alan temizlenir.
İlgili 26 soru bulundu
Beyaz sirke ile küften kurtulun
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Yüzeyi Temizleme: Küf lekeleri olan yüzeyleri temizlemeye başlayın. Sabunlu su ile küf lekesini ovun. Eğer daha güçlü bir temizleyici kullanmak istiyorsanız, bir kısım suya bir kısım beyaz sirke karıştırarak veya ticari küf temizleyicilerini kullanabilirsiniz.
Ahşapta oluşan küf lekesini zorlanmadan çıkartmanızın yolu güçlü ve etkili küf temizleyici ürün kullanmaktır. Bu sayede zorlanmadan ve ahşap yüzeye zarar vermeden kolayca ortamdaki küf lekesinden kurtulabilirsiniz.
Küf lekesini koltuktan temizlemek için bir litre suya sıvı sabun ekleyin. Sünger yardımıyla lekenin olduğu yere bolca sürelim. Diğer yöntem ise su-sirke karışımı veya su-amonyak karışımıdır. Bu karışımlardan birini seçip süngerle temizleyim.
Sirke ve karbonat karışımı küf lekelerinde oldukça etkilidir. Banyodaki küf lekesi nasıl çıkar diye araştırma yapıyorsanız sirke karbonat karışımı çok etkili bir yöntemdir. Duvardaki küf lekeleri için sirke ve karbonat kullanabileceğiniz gibi evinizi genel olarak temizlemek için uygulamanız mümkündür.
Su buharının oluşturduğu rutubet mobilyalarda küflenme olmasına sebep olur. Mobilya neden küflenir, ıslak bezle sildiğimiz mobilyalarımızı eğer kurutmazsak ve kuruması için cam açmaz isek, ıslak kalan mobilyalar da küflenme yapar. Mobilya neden küflenir sorusuna cevap bulduğumuzda mobilyaların ömrü daha uzun olacaktır.
Eski mobilyalarınızda oluşan küf kokusunu uzaklaştırmak için plastik kaplarınıza sirke doldurabilir ve bu kapları sıkıca kapadıktan sonra delgeç ile kafalarını küçük küçük delerek bu kabı ihtiyaç duyduğunuz mobilyaların yanına ve altına yerleştirebilirsiniz.
Mobilyaların ahşap yüzerleri üzerindeki lekeleri çıkartmak için, su, sirke ve birkaç damla yağ damlayarak oluşturacağınız sıvı karışımı ile temizleyebilirsiniz. Böylece ahşap yüzey üzerindeki oluşan lekelenmeyi ortadan kaldırabileceksiniz. Lekeniz eskimiş ve temizlenmesi zor bir hal aldıysa, tuz kullanabilirsiniz.
Küfün kumaşta bulunan yüzeysel kısmını evin dışında (küfün evinizin içine yayılmasını engellemek amacıyla) yumuşak bir fırça yardımıyla temizleyin. Sonra küf lekesi olan bölgenin üzerine limon suyu dökerek küf lekesini nemlendirin. Küf lekesinin üzerine biraz tuz dökün ve tuzu küf lekesine yedirin.
Temizleyici olarak küf sorunu için özel olarak üretilen ürünler kullanılabilir ya da her evde bulunan karbonat, sirke gibi malzemelerle yüzeyleri silebilirsiniz. Badana aşamasına geçmeden önce yüzeyleri zımparalamak da kalıntı bırakmamak adına faydalı olabilir.
Küf lekesini temizlemek için, 1 çay kaşığı klorlu ağartıcıyı, 1 bardak ılık suyun içerisine koyun ve çözdürün. Karışan sıvıyı, sprey şişesine doldurun. Küf lekesinin olduğu bölgelere birkaç defa püskürtün. Bez yardımıyla lekenin üzerini temizleyin.
Tuz & Limon Suyu
Limon suyu ve tuz ile küf lekesini çıkarma yöntemi, özellikle koyu renkli kıyafetlerde olabildiği gibi açık renkli giysilerde de oluşan küf lekesi için etkili bir yöntemdir. O halde hemen yöntemden bahsedelim: En sevdiğiniz renkli elbiselerde oluşan küf lekesinin üzerine bir miktar limon suyu dökün.
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Daha sonra sünger yardımı ile koltukta bulunan küf lekesinin olduğu yere bolca bu karşımı sürelim. Bunları yaptıktan sonra diğer yöntem ise su ile sirke karışımı yapmak veya su ve amonyak karışımı yapmaktır. Su dolu bir kaba sirke ilave ediniz ve küflenme olan yeri iyice sünger yardımı ile bastırarak temizleyiniz.
Ahşapta küflenme sorununun temelinde rutubet sorunu yer alır. Rutubetli ortamlar mantarın üremesine uygun koşullardır. Bu nedenle ortamdaki mantar üremesine uygun şartların yok edilmesine ihtiyaç vardır. Doğal olarak ahşap yüzeyde mantar üremediği sürece küf de oluşmayacaktır.
Dolap içlerinde nem nedeniyle yeniden küf oluşmasını engellemek için kuru bir bezle güzelce kurulamayı da ihmal etmeyin. İşte bu kadar! Unutmadan dolaplarınızın içine tabak-tencere-çatal-bıçak gibi tüm mutfak malzemelerini asla ıslak ya da nemli bir haldeyken koymayın.
Küfü çıkarmak istiyorsanız, seyreltilmiş bir çamaşır suyu çözeltisini püskürtün ve fırçalayın. Bu işe yarayacak. Uzmanlar size lastik eldiven ve gözlük takmanızı söyleyecektir. Yapmalısınız, ancak bu sizi küften çok ağartıcı dan korumak içindir.
Küflü duvarı temizlemelisin
Hazırladığın karışımı küfün bulunduğu yoğun kısımlara püskürterek karışımın etki etmesini beklemelisin. Çamaşır suyu küfü çözerek küfün oluşmasına neden olan mikrobu temizlemeni kolaylaştıracaktır.
Bu gibi durumlarda başarılı bir ev temizlik sirkesi olan beyaz sirkeye dikkat etmelisiniz. Çünkü küf ve çürümenin neden olduğu kokuları beyaz sirke ile ortadan kaldırmak mümkündür. Bir sprey şişesinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri