Küfr-i nifâk, kişinin diliyle iman ettiğini belirtmesi, İslam'da inanılması şart olan hususları (Allah'ın varlığı gibi) diliyle kabul etmesi, fakat hiçbirini kalbi ile tasdik etmemesi durumuna verilen isimdir.
İslâm âlimleri küfrü meydana geliş şekli ve sebepleri açısından dörde ayırmışlardır. 1. Küfr-i inkârî. Allah'ı, peygamberleri ve onların Allah'tan alıp getirdikleri esasları kişinin kalbiyle tasdik, diliyle ikrar etmemesidir.
Kâfir kişi de; Allah'ın varlığını, ayetlerini, nimetlerini veya hükümlerini görmezlikten, bilmezlikten gelip örterek inkâra gittiğinden bu ismi almıştır. Küfür; tekzib (yalanlama), istikbâr (kibirlenme), şek (şüphe), i'raz (yüz çevirme), nifak, taklit, istihzâ (alay etme), buğuz, cehalet…
Ona göre Kur'ân-ı Kerîm'de sözü edilen münafıklar iki çeşit olup birincisi kalbinde küfrü gizlediği halde zâhirde mümin olduğunu söyleyen kişidir. Bunun halis münafık olduğu hususunda İslâm âlimleri ittifak etmiştir. İkincisi kalbinde hem iman hem nifak unsurlarını bulunduran kimsedir.
Küfrünü gizleyerek kendini mümin gösteren veya imanla küfür arasında bocalayan kimse anlamında terim.
İlgili 33 soru bulundu
Münafık, kişilik açısından kendisini diğerlerinden ayıran net ve derin şahsiyet çizgilerine sahiptir. Kur'an'ın üzerinde durduğu bu karakter özellikleri ikiyüzlülük/çok yüzlülük, inanç noktasında kararsızlık (tezebzüb), korkaklık, yalancılık, kötülük ve bozgunculuğa eğilimlidir.
Münafık veya sahte Müslüman, insanlara kendini Müslüman olarak tanıtan fakat içten inanmayan kişilere denir.
Peygamber(sav) “Münafığın alameti üçtür; Söz verdiğinde sözünde durmaz, Emanete Ihanet eder, Konuştuğunda yalan konuşur” bunlar kimde varsa katıksız münafıktır.
Bu âyetlerde geçen tarife göre münafık kendini münafık bilmez, kendini ıslâhçı bilir.
(Dört şey münafıklık alametidir; Emanet olunana hıyanet etmek, yalan söylemek, vaadini bozmak ve ahdine gadr etmek ve mahkemede doğruyu söylememek) buyurmuşlardır.
Küfr-i cühûd ise kişinin kalben Allah'ı tanrı olarak kabul etmesi fakat bunu dili ile belirtmemesi ve sunulmuş inanç esaslarını kabullenmemesi veya inkâr etmesi durumuna verilen isimdir.
Şirk ile küfür birbirine yakın kavramlardır. Ebû Hanîfe'ye göre küfrün kapsamı daha geniş olup her şirk küfürdür, fakat her küfür şirk değildir (İbn Hazm, III, 222).
Toplumsal olarak hoş karşılanmayan kaba ve istenilmeyen söze küfretme, eylem bağlamında ise küfreden kişiye küfürbaz denilmektedir. Küfürbaz; kaba sövgüleri çok kullanan, ağzı bozuk kişi anlamındadır (TDK, 2019b).
am. eskiden beri oğuz türkçesi'nde am ve amçık biçiminde kullanılmıştır. moğolca'da aman, ağız demektir. orijinal biçiminin amçık (ağızcık) olduğu düşünülebilir.
Eskiden küfür olarak sayılan kimi sözcükler bugün günlük yaşamdaki sıradan sözcükler olarak kullanılmaktadır. Örneğin: Salak sözcüğü 1980'li yıllara kadar en kötü ve büyük küfürlerden sayılırken günümüzde o denli etkili bir küfür değildir. Küfrün derecesi kişiden kişiye değişebilir.
Hükmi Küfür: Allah-u Teala'nın ve Resûllullah (SAV)'in tekzip alameti olarak bildirdikleri hareketleri yapmak veya sözleri söylemek suretiyle islam dairesinden ҫıkmak. Küfrün bu çeşitlerinden birinci ve ikinci bölümleri aҫıktır ve herkes tarafından anlaşılabilir.
Konuştuğunda yalan söyler, kendisine bir şey emanet. edildiğinde ihanet eder, söz verdiği zaman sözünde. durmaz."
Münâfıklar gerçekte Allah'a ve namazın farziyetine inanma- dıkları için, kıldıkları namaz derûnî boyuttan yoksundur. Onlar sırf bedensel davranışlarıyla ve dillerinin telaffuzuyla namaz kılarlar.
Müşrik ve münafık kelimeleri Arapça kelimelerdir. Bu sebeple de dilimize Arapçadan geçmiştir. Müşrik kelimesi anlamı Allah'a ortak koşan, münafık kelimesinin anlamı ise inanmadığı halde inandığını söyleyen manalarına gelmektedir.
Bunun anlamı ise huzursuzluk çıkararak ara bozacak şeyleri yaparak buna sebep olmak manasına gelmektedir. Bu nedenle huzursuzluk çıkaran ve arabozucu davranışlar sergileyip buna sebep olan kişiler için nifak tohumu ekmek veya nifak tohumu saçmak deyimi kullanılmaktadır.
özellikle yatsı ve sabah namazlarında cemaatten uzak kalmak nifak belirtisi olarak yerilmektedir. 30 Cemaatle namazın önemini gösteren hadislerden biri şöyledir: Gözleri görmeyen bir sahabi, mescide kadar götürecek bir yardımcısı olmadığından evinde namaz kılması için Resülullah'tan izin ister.
Kâfir ise, şeriatın ilkelerini ve hükümlerini çiğneyen, hakkı gizleyen, Allah'a şükrünü yerine getirmeyen kişidir. Münâfık da kararsız, iki yüzlü, menfaatleri gereği inanmadığı halde inanmış gibi görünen kimseye verilen isimdir. Münâfıklar iki yüzlüdür, kalplerindeki ile dillerindeki farklıdır.
GERÇEK TÖVBE HALİ
İnsan günah işler. Ama mü'min pişman olur. Münafık pişman olmaz ve bilâkis günahıyla iftihar eder, günahını savunur. Münafığın bu durumu günahı günah saymadığındandır, âyeti ve hadisi hafife aldığındandır.
İslâm'da mümin, kâfir ve münâfık şeklinde isimlendirilen üç inanç grubundan biri olarak münâfık, inanmadığı hâlde inkârını gizleyerek kendini mümin gösteren veya imanla küfür arasında bocalayan kimse demektir.
peygamberliğini ilan ettikten sonra müşrik kelimesi kullanılmaya başlanmıştır. Allah'a karşı gelen, başka ilahlar edinen ya da kendi yaptığı putlara tapanlara müşrik denilmiştir. Allah'tan başka varlıklara inanmak şirk olarak adlandırılır. Allah'a şirk koşanlar da müşriklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri