Diş teli tedavisi diş ve çene yapısında bozukluk olan herkesin başvurabileceği bir tedavi yöntemidir. Önceleri sadece çocuklar ya da gençler tarafından rağbet görürken günümüzde çarpık ve düzensiz diş görünümünden muzdarip olan herkes bu yöntemi kullanabilmektedir.
Yetişkin olarak diş teli edinmeyi düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz: ortodontik beş hastadan biri yetişkindir. Bir yetişkin olarak, belirgin metal diş teli takma fikri çekici olmayabilir, ancak saydam diş telleri de dahil olmak üzere daha az fark edilebilir birçok şeffaf diş teli türü vardır.
Eğer alt üst çene ilişkisinde ciddi bir bozukluk yoksa dişlerdeki mevcut eğrilikler her yaşta tedavi edilebilir. Bu tedavi için bir yaş sınırı yoktur.
Diş teli öncelikle bozuk olan diş yapısını düzeltmek, çapraşıklıkları gidermek amacıyla uygulanan tıbbi bir müdahaledir. Ayrıca ayrık dişlere sahip olan kişilerde, dişi çıkmayan ve kırık dişi olan hastalarda diş teli tedavisi uygulanmaktadır.
Diş teli tedavisi, diş apsesi, diş çürüğü, iltihap, diş taşı oluşumundan şikayetçi olanlara uygulanan yöntemdir. Bu gibi şikayetle doktora başvuranların detaylı röntgenleri çekilerek gerekli görüldüğünde tedaviye başlanıyor.
İlgili 28 soru bulundu
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Bu nedenle, “diş teli kaç yaşına kadar takılır” sorusundan ziyade, “kaç yaşından itibaren takılır” sorusuna odaklanmakta fayda var. 5 yaş altı çocuklar için tel tedavisi tavsiye edilmez. İdeal yaşın ise 8 yaş ve üzeri olduğunu belirtmek gerekir.
Tek yamuk diş kısa süreli ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tedavi diş telleriyle yapılabileceği gibi, şeffaf plaklar ile telsiz bir şekilde de yapılabilir.
Evet diş teli takılabilir.
Diş telleri takılmadan önce ağız içindeki çürük dişlerin zaten tedavi edilmesi gerekir. Bu kapsamda gerçekleştirilen dolgu ve kanal tedavileri sonrasında tel uygulamasına geçilir. Diş teli tedavisi süresi de yaklaşık olarak 1 ila 2 yıl sürdüğünden bu süre zarfında yeniden çürük olması beklenen bir durum değildir.
Ortodontik Tedavi İle Ameliyatsız Yüz Estetiği
Geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde artık yüz estetiğine çok büyük oranda katkı sağlanabiliyor. Yüz simetrisi bozulmuş, profil görüntüsü sorunlu olan, özellikle alt çenesi önde olan kişilerde eğer uygun ise ortodontik tedavi ile ameliyatsız yüz estetiği yapılmaktadır.
Yani diş yapınız dudaklarınızın da yapısının bozulmasına sebep olur. Diş teli tedavisine başlandıktan sonra bozukluk olan dudaklarda da bir düzelme gerçekleşir. Yani kişilerin dudakları direkt olarak büyümemekte, tedavi gereğince olması gerektiği hali almaktadır.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Diş teli tedavisi her yaşta mümkündür. Önemli olan sağlıklı diş ve dişetlerinin olmasıdır. Ortodontik tedavi(diş teli tedavisi), çapraşıklığın özelliğine bağlı olarak, 5-6 li yaşlardan başlayarak ömrün sonuna kadar yapılabilir.
Diş teli acıtır mı? şeklindeki soru için uygulanması esnasında herhangi bir acı olmadığı belirtilebilir. Diş telinin dişlere uygulanması sırasında hastada kesinlikle bir acı hissi söz konusu olmaz. Ancak diş teli uygulanan hastalarda en azından bir 10 günlük periyotta diş tellerine alışma süreci bulunur.
Öncelikle ağız açacağı yerleştirilir ki, hekim diş yüzeylerini rahatça görebilsin. Ardından diş yüzeyleri kurulanır. Çeşitli dolgu maddeleri yardımıyla braketler tek tek, titizlikle diş yüzeylerine yerleştirilir ve sabitlenir.
Çok fazla eğrilik bulunmayan dişlerde lamine ya da bonding yöntemleriyle protetik tedavi uygulanır. Ancak dişlerde çok fazla eğrilik mevcutsa dişlere tel takılıp ortodonti tedavisi uygulanır.
Estetik olarak burunda değişiklik yapılacaksa ortodontik tedavinin bitmesi beklenilmelidir. Ortodontik tedavi ile dişlerin ve dudakların pozisyonları değişmektedir. Bu sebeple burun estetiği ortodontik tedavi sonrasına bırakılmalıdır.
Ortodonti tedavisi, halk arasında bilinen ismi ile diş teli tedavisi, dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan herkese uygulanabilir.
Diş teli tedavisinin uzun sürdüğü bir gerçektir. Teller takıldıktan sonra hastanın doktor tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmesine de bağlı olarak 18 ila 24 ay arasında tel takma süreci oluşabilir. Ancak genel tedavi süresi 8 ila 30 ay arasındadır.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Diş teli takmadan dişler kendiliğinden düzelmez. Çünkü herhangi bir müdahale olmadan çarpık, yamuk dişlerin kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğundan düzelebilmesi için dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekmektedir.
Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır. Bir diğer sebebi mekanik olarak alt tellerin takılabilmesi için bir miktar üst dişlerde düzelme gerekmesidir. Ortodontik tedavinin ilk başları dişlerin hızlıca düzeldiği seviyelenme aşamasıdır.
Hastanın hayatını etkileyebilecek derecede ağız içerisinde problem var ise; bu problemlerin diş teli ile tedavisini devlet üstlenmektedir. Doğum kaynaklı veya sonrasında gelişen sebepler ile diş teli kullanımı zorunlu hale gelmiş ise; devlet tedaviyi karşılamaktadır.
18 yaş altı kişiler için diş teli tedavisi ücretsizdir. Ancak devlet hastaneleri sadece metal diş teli tedavisini karşılar. Kullanılan malzemeye göre ücret talep edilebilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri