queer, heteroseksüel olmayan (homoseksüel olması şart değil), azınlıkta kalan cinsiyet ve cinsel yönelimlerin hepsini içine alan bir şemsiye terimdir. kuir olarak telaffuz edilir ve nadiren türkçe'de bu şekilde yazılır.
Kuir veya Queer, heteroseksüel veya cisseksüel olmayan insanlar için kullanılan bir şemsiye tabirdir. LGBT tanımlarını tekrar yapan; bunların cinsel olduğu kadar sosyolojik, entelektüel ve politik açılımlarıyla tarihsel, kültürel gelişimlerini de anlatan teoridir.
Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, Queer (LGBTQ) edebiyat; geniş çeşitliliğe sahip romanlarla edebi alanın sınırlarını zorlayan ve büyümeye devam eden bir tür. Bu kurgusal çalışmalar, okurları cinselliğin ve cinsiyet kimliğinin/ifadesinin geleneksel tanımlarının ötesindeki dünyaları keşfetmeye itiyor.
Buna göre, queer kuramı, ne olduğuyla değil neye karşı olduğuyla kendini ortaya koyar. Cinsiyet, toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsel pratiklerle ilgili her tür etikete, dolayısıyla kimlik ve cinselliğin üzerine kurulduğu “apaçık” her tür kategoriye karşı durur.
queer; ingilizcede tuhaf, acayip anlamlarına gelir. argodaysa eşcinselleri aşağılamak için kullanılagelirdi, ancak bu sözcük zamanla eşcinseller tarafından benimsendi (bizde de terso olarak çevrildiği oldu) ve aşağılama anlamından soyutlanıp normalleştirildi (tıpkı zencilerin, kendilerine nigger demeleri gibi).
İlgili 30 soru bulundu
Kuir teori, ya da Queer Teorisi, 1990'lı yılların başında toplumsal cinsiyet çalışmaları alanında çıkmış olan, kuir çalışmaları kapsayan eleştirel kuramlar literatürüdür. Cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet temelli LGBTI+ hareketinin politik, toplumsal, kentsel, ekonomik bağlamlarını inceler.
Queer teori, biyolojik-toplumsal cinsiyet ikiliğine karşı çıkmakta ve toplumsal cinsiyetin altında yatan bir 'doğal' cinsiyetin (ya da doğal bir bedenin) olmadığını ve daha önce sorgulanmamış olana dair sorular sorulması gerektiğini vurgulamaktadır (Penney, 2014).
Queer/ Sorgulayan
Bir kişi kendisini tamamen heteroseksüel hissetmiyorsa. İkili cinsiyette olmayan kişiler veya tanımlanmamış bir cinsiyette kendilerini rahat hisseden kişiler de kendilerini queer olarak tanımlayabilirler.
Gey, lezbiyen, biseksüel, heteroseksüel, queer, panseksüel, poliseksüel, aseksüel ...
Kuir sanat çoğu zaman LGBTİ ile eş anlamlı olarak kullanılıyor. Diğer bir deyişle LGBTİ sanatçıların yaptıkları işler kuir olarak tanımlanıyor, heteroseksüel bir sanatçının yaptığı bir iş de kuir sayılmıyor.
LGBTİ+: Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks kimliklerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Lezbiyen, Gey, Biseksüel, cinsel yönelim; Trans, cinsiyet kimliği; İnterseks ise cinsiyet durumu/ka- rakteristiğidir.
Lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseksüel, queer (LBGTİQ+) bireylere yönelik ayrımcılık artık bütün dünyanın gündeminde. Günümüzde LBGTİQ+ bireylerin toplumlarda kabulünde önemli aşamalar kat edilmiş olsa da, önyargılar hala oldukça yaygın ve bu önyargıların çok ciddi psikolojik sonuçları bulunmaktadır.
Bu kimi zaman LGBTT (lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel veya travesti) veya LGBTI (lezbiyen, gey, biseksüel, transgender, intersex), LGBT+QIA (Lezbiyen, Gay, Bisexsüel, Transexsüel, Queer, İntersex, Asexsüel), LGBTTIQ (Lezbiyen, Gay, Biseksüel, Travesti, Transseksüel, Intersex, Queer) biçiminde de kullanılmaktadır.
Toplumsal Cinsiyet Rollerinden Sıyrılmak: Queer(Kuir) Teori. İrem Uçar. Queer(kuir) sözcüğü “yamuk”,”tuhaf”,”acayip” gibi anlamlara gelirdi ve eşcinselleri aşağılamak amacıyla kullanılırdı. Zaman içinde bu ayrıştırıcı sözcük öznelerin kendilerini tanımlamak için başvurduğu bir araç haline geldi.
Skolyoseksüel (skoliosexual): Genderqueer/Non-binary ve transgender kişi ve ifadelere (na-trans olarak tanımlanmayan kişilere) karşı çekim duyan. Panseksüel: Biyolojik cinsiyete, cinsiyet kimliğine veya ifadesine bakmaksızın herkese karşı çekim duyan.
Lubunca, labunca ya da labunyaca, Türkiye'de LGBT bireyler tarafından kullanılan bir çeşit jargon. Lubuncaya göre lgbti+'lara "lubunya" onların konuştuğu dile de Lubunca denir ancak bugün Lubunca sadece trans kadınlar değil birçok lgbti+ 'nın konuşabildiği bir jargon haline gelmiştir.
[1] Cinsel yönelimleri veya cinsiyetleri fark etmeksizin tüm insanlara cinsel, duygusal ve romantik ilgi duyma durumu.
Heteroseksüelliğin normal ve tek cinsel yönelim olarak kabul edildiği toplumlarda çocukluk ve gençlik döneminde bireyler kendilerinin de heteroseksüel olduğunu kabul ederler. Eşcinsel ve biseksüel bireyler ruhsal ve bedensel olgunlaşmalarıyla birlikte kendi cinslerine yönelik ilgilerinin fark etmeye başlarlar.
Genel olarak, iki tür gerontofili ayırt edilir: "alfamegami" veya aşırı yaşlı erkeklere ilgi; ve "matronolagnia" veya romantik, yaşlı kadınlarda cinsel ilgi. Gerontofilinin ilk belirtilerinden biri, gençlerin yaşlılarla cinsel fantezilerini kullanması olacaktır.
Lezbiyen: Kadın eşcinsel. Duygusal, romantik ve cin- sel yönelimleri kendi cinsinden olanlara yönelik ka- dınları tanımlar. Terim, Yunan kadın şair Sappho'nun M.Ö. 6. yüzyılda yaşadığı Lesbos (günümüzdeki adıy- la Midilli) Adası'nın isminden gelir.
LGBTQIA+ veya LGBT İngilizce dilinde kullanılan kısaltmalardır. Almanca'da genellikle LSBTTIQ kısaltması kullanılır ve bu kısaltma aşağıdaki terimleri ifade eder: L=lezbiyen - S=gey - B=biseksüel - T=transgender - T=transseksüel - I=interseksüel - Q=queer. Lezbiyenler diğer kadınları seven kadınlardır.
Cinsiyet rengârenktir
Androjen: Bu terim, dışarıdan bakıldığında kadınlık ve erkekliğe ilişkin yaygın özelliklerin belirgin bir şekilde tespit edilemediği ve atamanın mümkün olmadığı kişileri tanımlamak için kullanılır. cis*: Bu, cinsiyet kimliği doğumda kendilerine atanan cinsiyetle aynı olan kişileri ifade eder.
Queer: Junky ve Yage mektuplari'nin devamında çıplak şölen'e uzanan homoseksüel arzu ve sıkıntının en güçlü ve zıvanadan çıkmış gürültüsü haline gelmiş, arzu ve şehvet makinelerince örülmüş politik bir patika. Bu üründen 103 adet satın alınmıştır.
Gökkuşağı bayrağının LGBTi sembolü (lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseks) haline gelmesi 1978 yılına dayanıyor. Gökkuşağı bayrağı, eşcinsel kimliğini saklamayan sanatçı Gilbert Baker tarafından 1978 yılında tasarlandı.
7 Haziran 2015 milletvekili seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi Eskişehir'den LGBT hakları aktivisti Barış Sulu'yu milletvekili adayı olarak göstermiştir. Türkiye'deki ilk LGBT örgütü Lambdaistanbul 1993'te, İstanbul'da kuruldu. Aynı yıl ILGA (Uluslararası Lezbiyen ve Gey Derneği) üyesi oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri