İhtikar Arapça kökenli bir kavramdır.
“İstif” kelimesi, genel anlamda herhangi bir nesnenin depolanması anlamında kullanılıyor. İstiflemek sözcüğü, TDK sözlüğünde aratıldığında ise iki farklı anlama karşılık geliyor. İstiflemek kelimesinin ilk karşılığı düzgün bir biçimde üst üste yığmak. İkinci anlamı ise stoklamak şeklinde karşılık buluyor.
geçişli f. (< istif+le-mek) Düzgün olarak üst üste koymak, dizip yerleştirmek, istif hâlinde yığmak: Birinci parti malı motora yüklediler… İkincisini de getirdiler, istiflediler onları da (Bekir Büyükarkın).
İstifham, okuyucunun dikkatini çekmek, duygu ve düşünceleri daha etkili kılmak için bu duygu ve düşüncelerin soru biçiminde verilmesidir.
Psikiyatride istifçilik adında bir hastalık olduğunu ( istifleme hastalığı ) ve bu hastalıkta kişilerin evde işe yarama ihtimali düşük olan şeyleri dahi biriktirdiği bir rahatsızlıktır. Bunlar gazete, tarihi geçmiş şeyler ve benzer eşyalar olabilir.
İlgili 33 soru bulundu
biçimde üst üste yığmak, stok etmek anlamlarına gelmektedir. Bir belirti olarak istifle- mek gelecekte bir gün işe yarabileceği düşüncesiyle belli bazı nesneleri biriktirmeyle başlarken bir ruhsal hastalık olarak istifleme bozukluğu değeri olmayan, işe yaramaz her şeyi biriktirmeye kadar gider.
İstifra etmek kusmak anlamında kullanılıyor.
Redif ya da yedek, şiirlerde mısra sonlarında, görevleri aynı olan eklerin ya da anlamları aynı olan sözcüklerin tekrarlanmasına denir. Redifler daima mısranın en sonunda bulunur, yani kafiyeden sonra gelir.
İstifhâm hemzesi nefye (olumsuzluk) ilhâk edildiğinde ondan belirleme yapması ve hüküm vermesi beklenir. Nahiv terkibindeki hemze hakiki veya mecâzî anlamında kullanıldığında ve onu da fiil takip ederse buradaki istifhâm hemzesi maksat, gaye anlamında olup fiili istifhâm haline getirdiği ortaya çıkmaktadır.
sıf. Düzgün şekilde yığılmış, dizilip yerleştirilmiş, istif edilmiş: “İstifli yığın.” Dâima dolu, dâima üst üste istifli olan bu erzak deposu…
İstifleme: Hacmi dikey yönde kullanmak amacıyla malzemelerin üst üste yığılmasıdır.
Hat sanatında harf ve kelimelerin üst üste getirilerek âhenkli ve göze hoş gelecek bir şekilde yerleştirilmesi. Hat sanatında hattatların, yazacakları ibareyi uzun denemelerden sonra uygun yazı çeşitleriyle en güzel terkip haline getirmesine istif adı verilir.
Kimyada istiflenme, genelde aromatik olan moleküllerin atomlar arası etkileşerek deste şeklinde üst üst üste gelmesidir. İstiflenmiş bir sistemin en yaygın bilinen örneği DNA molekülünde birbirini takibeden bazlarda görülür. İstiflenme proteinlerde, non-polar iki halkanın örtüşmesi halinde de meydana gelir.
Istiflemek kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Brown; istifçilik sendromu, istifleme (biriktirme) bozukluğu, kompulsif istifleme ya da dispozofobi olarak bilinen ruhsal bozukluktan mustarip. Bu durum, kişinin diğer insanların değer vermediği ya da çok az önem verdiği nesnelerden kurtulmakta büyük zorluk çekmesine neden oluyor.
Kafiyeyi oluşturan kelimenin son harfine eklenen harf, ek, kelime veya kelime grubu redif olarak adlandırılır. Kelime anlamı “arkadan gelen, takip eden” olan redif, divan şiirinde kafiye düzeniyle ilgili bir terim olarak farklı anlam kazanmıştır.
Kafiye ya da uyak, şiirde mısra sonlarında bulunan sözcüklerin son heceleri arasındaki ses benzerliğidir. Şiirde uyak, dize sonlarında bulunan farklı görevlerdeki ekler veya anlamları ayrı sözcükler arasında görülür. Dize sonlarında yinelenen aynı görevdeki ekler ya da sözcükler uyak değildir. Bunlara redif denir.
Yeniçeri Ocağı'nın II. Mahmud tarafından 1826 yılında kaldırılması üzerine onun yerine kurulan yeni askerî teşkilâta verilen ad.
Mide bulantısıyla birlikte ortaya çıkan kusma, hemen herkesin günlük hayatında yaşadığı ve olumsuz etkileri olan bir durumdur. Mide bulantısıyla benzerlik gösteren ama aslında farklı etkileri bulunan kusma, midenin istemsiz bir şekilde boşalmasıdır.
İstiğfâr “kişinin kusurunun bağışlanmasını Allah'tan talep etmesi” demektir. İsfahânî'ye göre bu talebin hem söz hem fiille olması gerekir; aksi halde istiğfar kişiyi yalancı durumuna düşürür (el-Müfredât, “gfr” md.). Mağfiret ise günahların Allah tarafından bağışlanması anlamında bir terimdir.
Tıpkı mide bulantısı gibi kusma da kendi başına bir hastalık değildir. Aynı zamanda kusma tek başına zararsızdır ve vücudun kendisini düzeltmek için verdiği bir tepkidir. Ancak daha ciddi bir hastalığın işareti de olabilir. Hem kusma hem de mide bulantısı birden fazla tıbbi durumun belirtisi olabilirler.
İstifleme Hastalığının Nedenleri
Kişilerde var olan ağır depresyon, bunama ya da psikoz hastalıkları istifçiliğe de sebep olabilmektedir. İstifleme hastalığı bireyler topladıkları şeylerle bağlar kurarlar, sevgi eksikliği varsa, kariyerinde bir sorun varsa, eşyalarla bir bağ kurar.
Kompulsif biriktirme hastalığı, biriktiricilik bozukluğu, dispozofobi ya da bir diğer adıyla istifleme bozukluğu, gelecekte bir gün işe yarar düşüncesiyle, sahip olunan şeylerin değerine bakılmaksızın, sağlıksız hatta kullanılmayan tüm eşyaların, ihtiyaç gerekçesiyle elden çıkarılmaması durumudur.
İstifçilik sorununun kaynağında yoksul bir ortamda yetişmek, duygusal açlık gibi türlü sebeplerin olabileceği gibi bazen de depresyon, kaygı bozukluğu ya da dikkat eksikliği gibi sorunların da istifçilik rahatsızlığını tetikleyebildiği ileri sürülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri