Anne ve babasının ölümüyle beraber yetim kalan çocuklara başka maaş alacak çocuk bulunmaması ve kendisi haricinde emekli maaşı alacak kimse olmaması halinde ölüm aylığı %50 oranında bağlanır.
Babası vefat eden erkek çocuğu herhangi bir eğitim almıyor ise 18 yaşına kadar ölen babasının maaşını alır. Ancak lise ve dengi okulda okuyan erkek çocuk, 20 yaşına kadar ölen babasının maaşını alır. Üniversite eğitimi alan erkek çocuk, 25 yaşına kadar ölen babasının maaşını almaya hak kazanır.
👉Babadan Yetim Aylığı Ne Kadar? Yetim aylığı alan çocukların kendilerine düşen maaş payı %25'tir. Yani, vefat etmiş olan babanın vefat etmeden önce almakta olduğu emekli maaşının %25'i kadarı çocuklara verilir. Bununla beraber, babanın annesi ve babası sağ ise onlara ve eşlerine de maaş bağlanır.
Çalışmayan bekâr kız çocuğunun da çift maaş alma imkânı bulunuyor. 1 Ekim 2008'den itibaren, yetim kız çocuğunun ölen anne ve babasından iki maaş alma imkânı var. Yüksek olanın tamamını, diğerinin ise yarısını alıyor. Kız çocuğu, evlenince maaşı kesiliyor.
En düşük emekli zammının ardından 65 yaş aylığı, dul ve yetim aylığı gibi ödemelerin artıp artmadığı merak edilen konuların başında geliyor. 2023 yılında en düşük dul ve yetim aylığı 2 bin 250 olarak her ay hesaplara yatırılıyordu. Emekli maaşı alt sınırı 5 bin 500 liradan 7.500 liraya yükseltildi.
İlgili 33 soru bulundu
Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişiyse alacağı miktar maaşın yüzde 50'sidir. Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişi değilse ve kardeş, anne gibi maaşa bağlanan bir başka aile üyesi varsa alacağı miktar yüzde 25'tir.
Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. En düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltilmişti Ara zam ile birlikte en düşük %50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar %75 olurken 5.625 liraya yükseltilmişti.
Babanın ve eşinin emekli maaşının alınabilmesi için kişilerin Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine şahsi olarak başvuru yapmaları gereklidir. Babalarından ve eşlerinde kalan emekli maaşını alabilmek için sunulmuş olan koşulları yerine getirdiklerini kanıtlamalarından sonra, kişilere yetim ve dul aylığı bağlanır.
DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR SÜREDE BAĞLANIR? Dul ve yetim aylığı için aranan şartları karşılıyorsanız, gerekli yerlere başvuruda bulunursunuz. Yapılan başvurular sonrası aylık almaya hak kazandığınız takdirde sigortalının vefat ettiği ayı takip eden aybaşında maaş ödemesi yapılır.
Sigortalıların ölümünden son- ra gelir veya aylıklarını haksız olarak bankadan çekmeye devam etmek fi- ili, Borçlar Kanunu kapsamında hak- sız fiil teşkil etmekte ve aynı zaman- da Ceza Kanunu kapsamında suç oluşturmaktadır.
Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50'sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir.
Ölüm aylığı, bir kişinin sigortalı olarak vefat etmesi halinde eşine, çocuklarına ve anne babasına bağlanan aylıktır. Ölüm aylığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenir. Sosyal güvenlik mevzuatında yer alan bilgiye göre eşi, anne ve/veya babası vefat eden kişiler, onların emekli maaşını alabiliyor.
4(a) (SSK) ve 4(b) (BAĞ-KUR) kapsamındaki ölüm aylığı bağlama işlemleri için sigortalının dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerimize Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile müracaat edilmesi gerekir.
Cevap: Toplu prim ödenerek emekli olunamıyor. Dolayısıyla anneniz prim eksiğini toplu olarak ödeyemez. Ancak doğumları arasında iki yıllık süre varsa, iki doğumunu borçlanarak toplam 1440 gün kazanabilir.
Yetim aylığı sadece vefat eden anne ve babadan bağlanır. Anne ya da babanın kendi anne ya da babasından bağlanan yetim aylığı bir sonraki kuşağa (yani toruna) devrolmaz ve bağlanmaz.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU, KAÇ TL? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Ara zam ile birlikte en düşük %50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar %75 olurken 5.625 liraya yükseldi.
Eğer ölen sigortalının hiç çocuğu yoksa eşine yüzde 75 oranında aylık bağlanır. Ama bir çocuk varsa, çocuğa yüzde 25 oranında ölüm aylığı bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylık oranı ise yüzde 25'dir.
Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Oranlar yükseltilerek, hayatta kalan yalmz eşe ı% 75; eş ve bir çocuk varsa i% 90; bir yetim varsa % 50; iki yetim varsa % 80; üç yetim varsa % 100 oranında aylık 'bağlama ilkesi getirilmektedir.
Herhangi bir şart gözetilmeksizin 18 yaşından küçük çocuklar yetim aylığı alabilmektedirler. Ancak babanın kız çocukları evlenmedikleri sürece yaşları fark etmeksizin babalarının maaşını talep edebilmektedirler. Kız çocuğun evlenmesi durumunda bu hak ortadan kalkacaktır.
Eşlerden biri vefat ettiği zaman hayatta kalan kişi, ölen eşinin emekli aylığını alabiliyor. Dul aylığı alan kişi yeni bir evlilik yaptığında bu maaş kesiliyor. Eşinin ölümünden sonra dul aylığı alan ve kendi emekli maaşı olan kadınlar, babalarının vefatından sonra yetim maaşı da alabiliyor.
- 5510 s. Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan, Page 2 - Kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan, - Evli olmayan, Kız çocuklarına ölüm aylığı(yetim aylığı) bağlanır.
Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Ölüm aylığı ne kadar? Dul ve yetim aylığının ne kadar olduğu ölen kişinin aldığı tutar ile hesaplanır. Örneğin en düşük emekli maaşı 7.500 TL olan kişinin eşine (çocuğu bulunmaması durumda) hesaplama yapmak gerekirsek; Ölen kişinin aylığı (7.500 TL) / Bağlanma oranı (0,75) = 5.625 TL aylık bağlanır.
Kişinin ölümü halinde bankada kalan para banka tarafından SGK'ya iade edilir. Gelir/aylık almakta olan sigortalıların veya hak sahiplerinin ölümü halinde hak edip de alamadıkları tutarların SGK'ya iadesini müteakip söz konusu tutarlar, talep etmeleri halinde SGK tarafından varislere ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri