Amonyum sülfat olarak bilinen bu gübre, görsel olarak toz şekere benzemesinden dolayı halk dilinde şeker gübre olarakta bilinmektedir ve içeriğinde %21 azot, %24 kükürt ihtiva eder. İçeriğinde bulundurduğu azota ilave olan kükürtten dolayı bu gübreye kükürtlü şeker gübrede denilir.
Kükürt Gübrelemesi
Jips, amonyum sülfat, potasyum sülfat vs.gibi kükürt içerikli gübreler kullanılabilir. Bitki, iklim ve toprak şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle dekara1-5 kg arasında kullanılır. Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Organik tarımda kullanım sertifikasına sahip Turkan Kükürt , uygulama işlemi sonbahar veya ilkbahar başlangıcında yapılmalıdır ve mutlaka toprağa karıştırılmalıdır.
Bitkinin genç yapraklarında zayıflık ve sararma görülür. Çözüm olarak, hemen Sülfatlı gübreler ya da sıvılaştırılmış Kükürt uygulanmalıdır.
Azot eksikliğinde olduğu gibi, Kükürt eksikliğinde de büyüme yavaşlar, yapraklar dökülmeye başlar, tomurcuklar solgunlaşır çoğunlukla zayıf patlar veya kurur. Protein sentezi yavaşlar ve verim azalır. Bitkinin genç yapraklarında zayıflık ve sararma görülür.
İlgili 43 soru bulundu
Kükürtün hastalık ve zararlılara karşı kullanımı da oldukça yaygın. Aşırı doza dikkat Kükürt yüksek bir seviyede kullanıldığında topraktaki asidi yükseltiyor ve yararlı bahçe faunasını olumsuz yönde etkiliyor; toprakta asit miktarı yükseldiğinde bakteri gelişimi de artıyor.
Kükürtü bir tenekeye koyun ve altına delikler açın.Haftada bir kere fidenin üstüne serpin. Küçük bir miktar kükürt de fidenin gövdesine serpilebilir. Hasat ve saklama, lezzetin iyisi meyve bitkisinde tamamen olgulaşana kadar kaldığında oluşur.
Bitki yapraklarına külleme metodu ile uygulanan toz kükürtlerin bir süre sonra su yardımı ile atılması gerekir. Kükürt esasında yanıcı bir maddedir ve bitki yaprak ve gövdesine zarar vermesi istenmez. Temel amaç yabancı zararlı madde ve canlıları bitkilerden uzak tutmaktır.
Egede küllemle mildiyöden daha önce çıkar. Onun için Nisan sonunda bordo bulamacı atılmadan önce kükürt atılmalıdır. Egede birinci kükürtlemeyi yapmak şarttır. Bu ilk uygulamada dekara 3 kg dan çok kükürt uygulanması bağlar için zararlı olmaktadır.
yapraklarda homojen bir sararma vardır. Bu durum azot noksanlığına çok benzemektedir. Fakat azot noksanlığında yapraklarda görülen sararma önce yaşlı yapraklarda ortaya çıkarken, kükürt noksanlığında yapraklarda görülen sararma genç yapraklarda ortaya çıkmaktadır.
Bitkinin kök ve gövdesini güçlendirir. Bitkinin tepe ve kök gelişimine doğrudan etkilidir. Toprağa kükürt uygulanması durumunda fosfor ve diğer iz elementlerin alımını kolaylaştırır.
Ürüne ait ek bilgileri inceleyebilirsin. Bahçenizin veya evinizin etrafına toz şerit halinde dökerek yılan, domuz veya akrepin kokudan kaçmasını sağlar. Ayrıca diğer haşeratın uzaklaşmasını da sağlar. TARIMSAL AMAÇLI Kükürt bahsedildiği gibi Ph-Kireç ve Tuzluluk mücadelenin en etkili yollarından birincisidir.
Domateslerinizdeki akarlara, asmalardaki bağ uyuzuna (kırmızı örümcek), mildiyöye, küllemeye, kısacası mantari hastalıklara en doğal ve en etkili yöntemi anlatıyorum. Bahçemizde her türlü mücadeleyi doğal ve organik yönden yapıyoruz. Toz kükürdü hem toprağa hem sebze ve meyvelere hem de böcek savar olarak kullanıyoruz.
Kompoze 20.20.0+36SO3 gübresinde % 20 oranında N (azot), % 20 oranında P2O5 (fosfat) ve % 36 oranında SO3 bulunmaktadır. Granül formda olup, potasyum (K) ihtiyacı olmayan tüm topraklarda ekilecek bitkiler için toprak altı gübresi olarak kullanılabilir.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz. Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur.
Güçlü ve sağlıklı yeşil aksam meydana getirir. Eş zamanlı ve kuvvetli çiçeklenmeyi teşvik ederek verim artışı sağlar. Sebzeler ve meyve ağaçlarında tomurcuk ve çiçek oluşumu, meyve bağlama ve meyve kalitesini (şekerler, proteinler, vitaminler, organik asitler, aroma maddeleri vs.) artırır.
Üzüm bağlarına Mart ayının 18'i itibariyle damlama sulama sisteminden kükürt verdim. Kükürtü bağlarda toprağın PH'nı düşürmek ve toprağın asit oranını dengelemek için verdim. Bu sayede gübre atmadan önce toprağı hazır hale getirdim. Toprak kükürt ile birlikte gübreyi daha iyi alarak bağların gelişmesine etki ediyor.
Tesis gübrelemesinde asmanın kök sistemini iyi geliştiren fosfor ve bunun yanında potasyumlu gübreler esas alınmaktadır. Toprak çok kumsal bünyeye sahip ise yıkanmadan dolayı yeterli düzeyde magnezyum bulunamayacağı için magnezyumlu gübrelerin de tesis gübresinde kullanılması gerekebilir.
Hem meyve hem de sebze üretiminde çiftçilerimizin başvurduğu ürünlerden biri olan sıvı kükürt, turunçgil tarımında, şeker pancarı yetiştiriciliği, buğday, marul, domates, nohut üretiminde kullanılıyor.
Bunun giderilmesinin en kesin ve ekonomik yolu kolleidal sıvı kükürt kullanımıdır. Kolleidal sıvı kükürtün en büyük avantajı, diğer tüm ürünlerden farklı olarak formülasyonunda bulunan kükürtün SO değil S formunda olmasıdır.
Özellikle kimya ile tarım endüstrisinde kükürt en çok kullanılan ürünler arasında yer alır. Gübre ve gübre katkılarında da kükürt kullanılır. Ayrıca havai fişek ve deterjanların yapısında da kükürt elementine rastlanmaktadır. Kükürt sentetik olarak üretilen reçinelerde de kullanılır.
Kükürt; cilt, kemik, diş, saç ve kasların yanı sıra bağ dokularının sağlığında da önemli bir rol oynayan önemli bir mineraldir. Ayrıca yağ metabolizmasına ve kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olur.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Market, pazar, manav gibi yerlerden aldığınız domateslerin, çürümesini önlemek için koparılan saplarının olduğu kısımları aşağıya gelecek şekilde bekletin. Bu sayede nem ve hava girişi engellenir ve domatesin çürümesi de önlenmiş olacaktır. Domatesin çabuk bozulmaması için asla buzdolabına da koymayın.
Sıvı kükürt birçok bitkiye rahatlıkla uygulanabileceği gibi besin olarak kullanılan kavun, karpuz, marul, zeytin, nohut, sarımsak, soğan, mısır, lahana, kabak, fasulye, şeker pancarı, domates, salatalık, elma, biber, havuç, üzüm, kiraz, ceviz, buğday, arpa, fındık, yer fıstığı patlıcan, patates gibi sebze, meyve ve ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri