Bunların haricinde kontak etkili ilaçlardan da yararlanabilirsiniz. Bunlar çoğunlukla kükürt içerikli ilaçlardır ve külleme hastalığı tedavisinde önemli rol oynarlar. Hastalığa toleranslı olan bitki çeşitlerinin ortama ekilmesi külleme hastalığı ile mücadele için tercih edilen yöntemlerden biridir.
Tarımda ve özellikle bağcılıkta küf ve küllemeye karşı etkin bir üründür, Ürünler için istenmeyen birçok haşere ve böcek türünü bitkiden uzak tutar, Toprakta fauna ve mikrofloranın gelişimini olumlu etkiler, Organik tarımda kullanımına izin verilen bir üründür.
Toz kükürt bitkiler için toprak ile karıştırılarak kullanılır. Fakat toprak ile direkt teması yanıcı bir madde olmasından dolayı tehlikelidir. Bu bağlamda farklı maddelerle seyreltilerek kullanılır. Toz kükürt toprak ile karıştırıldıktan sonra bitkilerin kök kısmı ile teması dağlanır.
Bağda külleme hastalığı için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı ilaçlar kullanılabilir. Bu hastalık için Azoxystrobin, Proquinazid, Kresoxim-Methyl, Metrafenone ve Dinocap gibi ilaçlardan yararlanabilirsiniz. İlaçlama işlemleri sırasında ilacın, asmanın tüm yeşil bölümlerine nüfuz ettiğinden emin olmalısınız.
Kükürt, bitkilerin kök bölgesinden besin maddelerini daha rahat almasını sağlar. Meyvelerin kalitesini artırır ve muhafazada direnç kazandırır. Toprak yapısını iyileştirerek fazla gübre kullanımını önler. Taban ve üst gübrelemede kullanılan diğer tüm gübrelerden yararlanmayı artırarak tasarruf sağlar.
İlgili 28 soru bulundu
Bahçenizin veya evinizin etrafına toz şerit halinde dökerek yılan, domuz veya akrepin kokudan kaçmasını sağlar. Ayrıca diğer haşeratın uzaklaşmasını da sağlar. TARIMSAL AMAÇLI Kükürt bahsedildiği gibi Ph-Kireç ve Tuzluluk mücadelenin en etkili yollarından birincisidir.
Toprağın PH'ını düzenler. Bitkinin kök ve gövdesini güçlendirir. Bitkinin tepe ve kök gelişimine doğrudan etkilidir. Toprağa kükürt uygulanması durumunda fosfor ve diğer iz elementlerin alımını kolaylaştırır.
Sistemik etkili fungisitler külleme için iyi bir seçenektir. Bayfidan ve Calixin bunlardan bazılarıdır. Bunların haricinde kontak etkili ilaçlardan da yararlanabilirsiniz. Bunlar çoğunlukla kükürt içerikli ilaçlardır ve külleme hastalığı tedavisinde önemli rol oynarlar.
Tahıllarda külleme söz konusu olduğunda, hastalığın üst taraflara ilerlediği durumda, bayrak yaprağa bulaşın önlenmesi için yeşil aksamın ilaçlanmasına başlanıyor. İlaçlar, önerilen dozlarda yaprak alt ve yüzlerini kaplayacak şekilde uygulanıyor. Bağ küllemesi durumunda ilaçlamaya sürgünler 25-30 cm olunca başlanıyor.
Uygulamada kalıntı riski göz önüne alınarak ilaçlı mücadelenin hasattan 1 ay öncesine kadar tamamlanması gerekmektedir. İlaçlama yapılırken ilacın dozuna, karıştırılmasına ve ilaçlamada kullanılacak aletin kalibrasyonuna dikkat edilmedir. İlaçlama yapılırken ağaçlar dipten başlanarak yıkama şeklinde ilaç atılmalıdır.
Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Domateslerinizdeki akarlara, asmalardaki bağ uyuzuna (kırmızı örümcek), mildiyöye, küllemeye, kısacası mantari hastalıklara en doğal ve en etkili yöntemi anlatıyorum. Bahçemizde her türlü mücadeleyi doğal ve organik yönden yapıyoruz. Toz kükürdü hem toprağa hem sebze ve meyvelere hem de böcek savar olarak kullanıyoruz.
Meyve ağaçlarında, kükürt eksikliği olduğunda yapraklar sararıyor ve meyveler normalden küçük, kalın kabuklu oluyor.
Toz kükürtün toprakta çözünürlüğü üç ila dört yılı bulmasına karşın sıvı kükürt, iki ila dört hafta içerisinde etkin güce ve verime ulaşır. Bitkinin tüm gelişim dönemlerinde, ekim öncesi ve ekim anında kullanılabilir. Organik tarımda, toprak ıslahı için izin verilen ender maddelerden biridir.
Sıvı kükürt yapraktan uygulama yapılabilen bir üründür.
ELEMENTEL SIVI KÜKÜRTÜN FAYDALARI
Tarımda ve özellikle bağcılıkta küf ve küllemeye karşı etkin bir üründür. Topraktaki ve bitkideki kükürt eksikliğini hızlı bir şekilde giderir. Gece ve gündüz arasında oluşan ısı farklılıklarını azaltır ve düzenler. Kireçli ve aşırı kireçli topraklarda kireci kırar.
Külleme hastalığının etmeni bir fungus olup, kışı yere dökülen yapraklarda ve hastalıklı bitki artıklarında geçirir. Hastalık İlkbaharda gelişmekte olan yaprak, çotanak ve sürgünler üzerinde belirtilerini oluşturur.
Hastalığın ilk belirtileri domatesin yapraklarında görülen yuvarlakça beyaz küçük lekeler halindedir. Bu küçük lekeler, zamanla birleşerek bütün yaprak ayasını, yaprak sapını ve gövdesini kaplar; mevsim ilerledikçe rengi beyazdan kül rengine döner.
Mevsim boyunca 3-4 defa düzenli olarak uygulanarak, etkisi görülür. Bu ilaçlar püskürtme olarak da kullanılır. Ektiğiniz bitki veyatta sebzelerin sağlıklı olması için bu ilaçlar tercih edilmelidir. Daha düzenli büyümesi ve uzaması için gerekli olan ilaçları bahçelerinizde uygulayabilirsiniz.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Yeni bir saksı içerisine gübreli toprak dökerek solmuş yapraklardan arındırdığınız çiçeği yeni saksıya yerleştirmelisiniz. Gübreli toprak attığınız saksıya kurumuş yapraklarını kestiğiniz çiçeği yerleştirdikten sonra sulamaya başlayarak canlandırabilirsiniz. Bu yöntem çoğu zaman işe yaramaktadır.
Sirke: Sirke evde en kolay uygulayabileceğimiz yöntemlerden birisidir. Bir miktar sirke su ile seyreltilir. Daha sonra bu bir püskürtücü yardımı ile yaprak biti bulunan bitkinin yapraklarına sıkılır. Sirke yaprak bitlerini temizleyecektir.
Kükürt toprağa uygulanır uglulanmaz bitki yetiştiriciliği, meyve ve sebze yetiştiriciliğine geçilebilir. Kükürt'ün toprağa faydaları bu şekilde ortaya çıkacaktır. Hatta çok gerekli görüldüğü zaman bitkiler, sebzeler yada meyveler toprakta yetişirken bile uygulama yapılabilir.
Kükürt; cilt, kemik, diş, saç ve kasların yanı sıra bağ dokularının sağlığında da önemli bir rol oynayan önemli bir mineraldir. Ayrıca yağ metabolizmasına ve kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı olur.
Sıvı kükürtün bitkilere sağladığı faydalar şu şekilde ifade edilebilir: Toprağın kükürt ihtiyacını karşılar. Bu, aminoasitlerin, enzimlerin, koenzimlerin ve proteinlerin işlenmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri