Kükürt: Kükürt merhemi, cildi kurutarak akarlara zarar verir ve uyuz semptomlarını azaltır. Tedavi, uyuzun neden olduğu semptomları azaltmak ve enfeksiyonu öldürmek için birkaç hafta sürebilir. Tedavi sırasında kaşıntı azalacak ve uyuz lezyonları iyileşecektir.
5) Uyuza Karşı Etkilidir
Kükürtlü sabun uyuz tedavisinde kullanılmaktadır. Uyuz mikroskopik miteların cildin altına gömüldüğü zamanlarda ortaya çıkabilir. Bu mitelar ağrıya ve kaşıntıya sebep olur. Kükürt bu miteları öldürür.
İlk tedaviden sonra 15 gün kadar kaşıntı azalarak devam edebilir. Gereğinde 1-2 hafta sonra aynı tedavi tekrarlanabilir.
Uyuz tedavisinde en sık kullanılan tedaviler permetrin içeren kremlerdir. Bunun yanında kükürt ve benzil benzoat içeren kremler de kullanılmaktadır.
Kükürt kremi erişkinlerde %10, yeni doğanda %2.5 oranında kullanılmaktadır. 2-3 gün süreyle bütün vücuda ovularak sürülmekte ve uzun süre, yüksek konsantrasyonlarda kullanıldığında cildi tahriş edebildiği bildirilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Kükürt: Kükürt merhemi, cildi kurutarak akarlara zarar verir ve uyuz semptomlarını azaltır. Tedavi, uyuzun neden olduğu semptomları azaltmak ve enfeksiyonu öldürmek için birkaç hafta sürebilir. Tedavi sırasında kaşıntı azalacak ve uyuz lezyonları iyileşecektir.
Kükürt keratolitik, hafif antiseptik, hafif antifungal ve antiparazitik etkilidir. Daha uygun ve daha etkili ilaçlar bulunmasına rağmen, akne, kepek, seboreik olgular, uyuz ve yüzeyel mantar enfeksiyonlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur. Ayrıca uyuz hastalığının belirtileri arasında yer alan kaşıntı ve döküntü gibi şikayetleri gidererek cildin iyileşmesine yardımcı olur.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Oluşumundaki termal kükürtlü suyun yağoun etkisi ile inorganik yapıdadır. Özellikle cilt hastalıklarında (mantar, kaşıntı, uyuz, sedef gibi) ve günlük cilt bakımı uygulamalarında hızlı ve etkin sonuçlar verilmektedir.
İlaçlar 1 hafta veya doktorunuzun önerdiği gün sayısı sonrası mutlaka tekrarlanmalıdır. Bunun nedeni yumurta halindeki uyuz akarları ilaçtan etkilenmezler. Eğer 2. Uygulama yapılmaz ise yumurtadan çıkan larvalar tekrardan enfeksiyona neden olur.
Bir hafta arayla toplamda 4 defa uygulanır. Hastalığın önlenmesi ve kontrolü için uyuz olan kişi ile birlikte yaşayan kişilerin de aynı zamanda tedaviye alınması son derece önemlidir. Özellikle aile bireylerinin kaşıntısının olup olmamasına bakılmaksızın mutlaka birlikte tedavi olması gerekir.
Permetrin, belirtildiği şekilde kullanıldığında güvenli ve etkili olup uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürür, uyuz tedavisi için ilk tercih edilen ilaçtır.
Kükürt sabununun düzenli kullanılması durumunda faydaları şöyledir: Sivilce ve akne tedavisinde sıkça kullanılan kükürt sabunu sivilcelerin kurumasına yardımcı olmaktadır. Gün sonunda kullanıldığında gün içinde maruz kalınan kötü hava ve kirliliği temizlemektedir.
Uyuz ve egzamada mangal külüyle karıştırılan kükürt, zeytin yağıyla pomat yapılarak hasta bölgeye sürülür. Alerjiye karşı toz kükürt, leblebi unu ya da balla karıştırılarak hastaya yedirilir. Yanıklarda bir miktar kükürt kireçle karıştırılıp pomat haline getirilerek deriye sürülür.
DİRENÇLİ UYUZDA TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Uyuz kişi ile birlikte yaşayan kişilerin de kaşıntıya bakılmaksızın mutlaka aynı zamanda tedavi Ellere her yıkamadan sonra tekrar ilaçlanması önerilmektedir. Kaşıntı çok şiddetli ise hastaya oral antihistaminikler yararlıdır.
Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler.
İki ve dört hafta sonra iyileşme görülüp görülmediği veya ciltte parazitler tarafından yeni tüneller açılıp açılmadığı hekim tarafından kontrol edilmelidir. Başarılı kullanım sonrası parazitlerin bertaraf edilmesinden sonra dahi kaşıntılar genellikle birkaç gün hatta hafta sürebilir.
Uyuz kaç günde geçer? Uyuz tedavisi genellikle 1-2 hafta içinde sonuç verir. Ancak kaşıntı ve döküntüler bazen daha uzun sürebilir.
Uyuz; parazitlerin neden olduğu ve bulaştıktan sonra 2-3 hafta içerisinde şiddetli kaşıntıya neden olan bir deri hastalığıdır. Derinin altına giren uyuz parazitleri buradaki dokudan beslenir.
Hastalığa neden olan böceğe uyuz böceği veya kaşıntı akarı denir. Uyuz böceği, parazitik bir canlıdır. Yani başka canlıdan beslenerek yaşar. Boyları oldukça küçüktür; 0,3 ile 0,5 milimetre arasında değişir.
Yıkanamayan her şey iyice süpürülmelidir. İşlem sonrasında süpürgenin vakum torbası atılmalı ve vakumu ağartıcı ve sıcak suyla iyice temizlenmelidir. Çamaşır suyu ve sıcak su, uyuz akarları içerebilecek diğer yüzeyleri temizlemek için de kullanılabilir.
Bazı durumlarda uyuz tedavisi için hap reçete edilebilir. Kullanılan ilaca bağlı olarak tedavi üç güne kadar sürer. Uyuz tedavisinde kullanılan ilaçlar uyuz akarlarını ve yumurtaları hemen öldürerek etkisiz hale getirse bile, hissedilen kaşıntıyı hemen gideremezler.
Hazırlama: Kükürt havanda iyice ezilerek kalsiyum karbonat ile karıştırılır. Üzerine vazelin azar azar ilave edilir. Bir kapsülde kayın ağacı katranı ile potas sabunu tektür oluncaya kadar karıştırılır, sonra her iki karışım birleştirilir, iyice homojenize edilir.
Doğal mineral kükürt bazen çok çeşitli tıbbi durumların tedavi edilmesine yardımcı olmak için oral(ağızdan) alınır veya bölgesel (topikal) olarak kullanılır. Sivilce, egzama veya sedef hastalığı gibi bir sorununuz varsa kükürtlü merhem veya kremlerin uygulanması fayda sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri