Azot kullanım verimliliğinde de gerekli olan kükürt, bitki büyümesini, kalitesini ve verimliliğini de arttırır. Kükürt tohum üretimine, bitkinin kök gelişimine yardımcı olur. Bitkinin hastalık, zararlı, soğuk ve sıcağa karşı dayanımlarının artmasını sağlayan kükürt, aynı zamanda meyve sertliği ve lezzetini teşvik eder.
Azot eksikliğinde olduğu gibi, Kükürt eksikliğinde de büyüme yavaşlar, yapraklar dökülmeye başlar, tomurcuklar solgunlaşır çoğunlukla zayıf patlar veya kurur. Protein sentezi yavaşlar ve verim azalır. Bitkinin genç yapraklarında zayıflık ve sararma görülür.
EN FAZLA KÜKÜRT “ŞEKER GÜBRE”DE! Anketimize katılan 57 kişiden 27'si doğru yanıt verdi! Sülfat'ta ise %12 kükürt (S) bulunur.
Kompoze 20.20.0+36SO3 gübresinde % 20 oranında N (azot), % 20 oranında P2O5 (fosfat) ve % 36 oranında SO3 bulunmaktadır. Granül formda olup, potasyum (K) ihtiyacı olmayan tüm topraklarda ekilecek bitkiler için toprak altı gübresi olarak kullanılabilir.
KOMPOZE NPK (15-15-15 )
NPK gübresi Azot, Fosfor ve Potasyum gibi üç önemli bitki besin elementini bir arada bulunduran gübre çeşididir. Bu gübrenin 100 kg.ında 15 kg. saf azot, 15 kg. fosforpentaoksit (P2O5) ve 15 kg. potasyum oksit (K2O) mevcuttur. Bu gübre potasyum ihtiyacı olan topraklarda kullanılmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
20.20.0 Kompoze Gübre, özellikle potasyum bakımından zengin, ama azot ve fosfor bakımından fakir topraklarda yetiştirilen her bitkinin gübrelenmesinde kullanılır. Tohum ekiminden önce veya ekimle birlikte, fide dikiminden önce ve meyve ağaçlarında sürgün faaliyetinden önce uygulanır.
Azot, fosfor ve potasyum ihtiyacı bulunan topraklarda, her üç elementin yer aldığı 20 20 20 NPK gübre kullanılır. Özellikle buğday, arpa, çeltik, turunçgiller, şeker pancarı, fındık, ayçiçeği, ceviz, kıvırcık, marul, patates, lahana, karpuz, kavun üretiminde sıklıkla bu tür gübre tercih edilir.
Hızlı kök gelişimini sağlamak için sebze tranplantasyonu sonrası, ince ve cılız gelişimi engellemek için çiçeklenme öncesinde ve devamında çiçeğin verimliliğini, meyve tutumunu arttırmada ve sürekli çiçeklenmeyi teşvik etmekte ayrıca hasat öncesi ve hasat süresince kullanılması önerilen bir gübredir.
Azot ve fosforu eşit şekilde içeren, kükürtlü en yaygın kullanılan taban gübresidir. Hububat, pamuk, ayçiçeği, mısır başta olmak üzere tüm bitkilerde ekim esnasında taban gübresi olarak kullanılır. Bitkilerin kök, gövde oluşumuna etki eder.
Azot, fosfor ve potasyumca zengin, iz elementli besin maddeleri karışımıdır. Kök sistemini güçlendirir. Dal, yaprak ve sürgün gelişimini artırır, bodur gelişimi önler. Güçlü ve sağlıklı yeşil aksam meydana getirir.
Yaz aylarında ısı sağlanmayan seralarda toprağa kükürt uygulanması gerekir. Isıtılan seralarda bu durum değişmektedir. Isıtılan seralarda her mevsim kükürt uygulaması yapılmalıdır.
Toz kükürt, bitkilerde protein, vitamin, enzim gibi bileşiklerin yapı maddesinden biri olarak bulunur. Sebzelerin tatlarını oluşturmada kükürtün önemi oldukça büyüktür. Sebze köklerinin büyümesi ve tohum üretimine yardımcı olan kükürt, bitkilerin güçlü olmasına ve soğuklara karşı direnç göstermesine yardım eder.
Sülfür eksikliği yaygın olup insanlarda şişmanlık, kalp hastalığı ve yetmezliği, Alzheimer's hastalığı, süreğen yorgunluk gibi hastalık ve yakınmalara neden olmaktadır. Kolesterol ve sülfür birbirisiyle ilişkili olup, güneş ışığı ile ciltte oluşan D vitamini de kolesterol ve sülfür düzeylerini etkilemektedir.
Kükürt, bitkilerin kök bölgesinden besin maddelerini daha rahat almasını sağlar. Toprak yapısını iyileştirerek fazla gübre kullanımını önler. Toprak pH'sını düşürmek amacıyla kullanılacak kükürt mutlaka toprağa karıştırılmalıdır. Kükürt uygulama işlemi sonbahar veya ilkbahar başlangıcında yapılmalıdır.
Aşırı doza dikkat Kükürt yüksek bir seviyede kullanıldığında topraktaki asidi yükseltiyor ve yararlı bahçe faunasını olumsuz yönde etkiliyor; toprakta asit miktarı yükseldiğinde bakteri gelişimi de artıyor. Bu sebeplerle kullanımı sırasında doz miktarına dikkat edilmesi gerekiyor.
Uygulama şekline göre sıvı kükürt kullanımı; yapraktan uygulamada 25 günde bir olacak şekilde 250 gr/dekar ya da 100 lt su, topraktan uygulamada yine 25 günde bir olacak şekilde 500 gr/dekar ya da 100 lt su olacak şekildedir.
Kükürt Gübrelemesi
Jips, amonyum sülfat, potasyum sülfat vs.gibi kükürt içerikli gübreler kullanılabilir. Bitki, iklim ve toprak şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle dekara1-5 kg arasında kullanılır. Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Potasyum Klorür (KCI)
Başka bir deyişle; potasyumun en çok olduğu gübredir. Suda çözülebilen bu gübrenin içeriğinde %50 den fazla potasyum bulunur. Fotosentez işlemini arttıran bu gübre aynı zamanda verim artışı sağlar. Tütün ve patates gibi klor sevmeyen bitkiler dışında tüm bitkilerde kullanılabilir.
Şeker Gübrenin Faydaları
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
NPK gübre, ekinlerin sağlıklı gelişimi için ihtiyaç duyulan besin maddelerini bir arada bulunduruyor. İçeriğindeki azot, fosfor ve potasyum sayesinde çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu birçok maddeyi bir anda karşılayan NPK, adını bu maddelerin kısaltılmasından alıyor.
Yüksek potasyum, düşük azot ve fosfor içerir. Meyve gelişimini teşvik eder, çatlamayı azaltır, sert ve dolgun meyve yetiştirildiği gibi uygun dönemde bitkinin gelişmesi için gereken azot, fosfor ve iz elementleri sağlar. Potasyum nitratın gelişmiş alternatifidir.
Bitkilerin genç ve ileri döneminde suda eritilerek (seyreltik) kullanılır. Bahçe bitkileri, seralarda N.P.K gibi makro bikri besin maddeleri ile B, Cu, Fe, Mn, Zn, Mo gibi mikro element ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olan ve suda tamamen çözünen topraktan uygulanan katı formda bir gübredir.
Hububat tarımında % protein ve gluten miktarını arttırdığı gibi yağlı tohum üretiminde (Ayçiçeği – soya – kanola gibi) % yağ miktarını; pamuk, mısır, baklagil (mercimek, nohut, fasulye), soğan, sarımsak gibi bitkilerin verim ve kalitesini yükseltir.
Toros Tarım tarafından pazara sunulan 18.46.0 DAP gübre %18 azot (N) ve fosfor pentaoksit (P2O5) olarak %46 fosfor ihtiva eder. İçerdiği azot, amonyum (NH4) formunda olduğundan, özellikle bitkilerin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkilidir.
Çiçeklenmeyi sağlayarak dane ve meyve tutumunu artırır. Fosfor noksanlığında ürün miktarı ve kalitesinde düşüş meydana gelir. Ekim/dikim ile birlikte ya da öncesinde, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri