Kül etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: yakmak, kavurmak. mecaz Birinin varını yoğunu tüketmek, yok etmek.
Kül olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şey bütünüyle yanmak. 2. Varını yoğunu yitirmek, elinde bulunanlar yok olmak.
Bu deyimlerden biri olan gözünü dört açmak, bir şeye gereken önemi vermek ve özen göstermek anlamına gelir. Gözünü dört açan kişiler, uyanık, dikkatli, agah ve külyutmaz olarak adlandırılır.
Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır: alt etmek, arz etmek, azat etmek, dans etmek, el etmek, göç etmek, ilan etmek, kabul etmek, kul etmek, kul olmak, not etmek, oyun etmek, söz etmek, terk ...
Kül yutmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
: Oyuna gelmemek, tuzağa düşmemek, kurnazca yapılan bir hileye aldanmamak.
İlgili 15 soru bulundu
Küllenmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nesnesiz Genellikle ateşin üzerinde kül oluşmak. mecaz Bir acı, bir sıkıntı, bir olay unutulur gibi olmak.
Külhan hamamların altında bulunan ayrı bir bölmedir. Bu bölmede hamamı ısıtmak için büyükçe bir kazan vardır. Bu kazanın yanmasını sağlamak külhancının görevidir. Külhanın hamama açılan pencereleri vardır.
Eski Türkçe kul “köle, hizmetçi” sözcüğünden evrilmiştir.
Kul, İnsan köle, abd. Allah'a tam bir teslimiyetle boyun eğen, emir ve yasaklarına titizlikle uyan, isyandan kaçınan insanı belirtir. Bu nedenle öncelikle peygamberlerin niteliğidir. Kur'an'da peygamberlerin niteliklerinden söz edilirken onların kullukları özellikle vurgulanır.
Kula kul olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir kimsenin buyruğu altında bulunmak.
[1] Yapamayacağı işler için yapabilirmiş gibi konuşmak. [2] Yüksekten atmak. [3] Daha önce deneyip yapamamış ama yapacakmış gibi konuşmak. [4] Bol keseden sallamak.
Paldır küldür deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Gözünü Dört Açmak Deyiminin Anlamı
Yaygın kullanılan ve bilinen deyimlerden biri de gözünü dört açmak deyimidir. Söz konusu deyim, uyanık olmayı ifade eder.
KÜL: Gıdaların tüm organik kısımlarının yanabileceği bir sıcaklıkta yakılmasından sonra arta kalan inorganik kalıntıya denir. Gıda maddelerinde yanma işleminden sonra geriye kalan kısımda sülfatlar, fosfatlar, oksitler, klorit ve slikatlar bulunur.
Eski Türkçe kül sözcüğünün anlamının olumlanıp “cesur, yiğit” anlamında kullanılması, okuma farklarıyla birlikte özellikle de Köktürk yazıtlarındaki Kül Tigin, Kül(i) Çor, Kül Bilge, Kül Çigşi, Kül Tudun unvanlarıyla Uygurlardan kalan Tes Yazıtının güney yüzünde geçen Köl Beg Bilge Kağan (Aydın 2011: 36) ve Uygur ...
Kül, özellikle de meşe ve zeytin külü aynı zamanda zararlılara karşı da kalkan görevini görüyor, çoğu zararlıyı bitkiden uzak tutuyor.Böylece doğada başka canlıya zarar vermeden bitkilerinizi sağlıklı bir şeklide yetiştirebiliyorsunuz.
"Kul" ifadesi genel anlamıyla tüm insanlar için kullanılmıştır. Çünkü her insan yaratılmaları cihetiyle Allah'ın kuludur. Kur'an'da ve hadiste bütün insanlar, hatta bazen diğer varlıklar için kullanılıyorsa da daha çok “mü'min” manasına gelmektedir.
Eski İslâm devletlerinde orduda, idarede ve sarayda çalıştırılmış köle ve esirler. Esir veya köleler arasından seçilip özel eğitimden geçirildikten sonra hükümdarın muhafız birliğine alınan ve zamanla aristokrat bir sınıf oluşturan ücretli askerler. Hür veya köle olan insan, kul.
Allah, insanı yalnızca kendisine kulluk etmesi için yaratmıştır. [3] Kulluk, Cenâb-ı Hakkı tanımak, O'na gönülden bağlanmak, inanıp iyi işler yapmak demektir. Kul olmanın özü, Rabbimize severek ve isteyerek itaat etmek, ihlas ve samimiyetle ibadete sarılmaktır.
Kölenin esas vazifesi efendiye hizmet etmek olduğuna göre, kul kelimesi hizmet eden demektir. “Emir kulu” tabiri bu manaya gelir. Kul, köle, bende gibi tabirler, zamanla bir iltifat, tevazu ve iltica manası kazanmıştır.
Cem' mertebesine ulaşan kul, duygu yoğunluğuna bağlı olarak kâinatta vuku bulan her şeyde gerçek fâilin Allah olduğunu ve Hakk'ın dışında da gerçek bir varlığın olmadığını müşâhede eder. Bu müşahededen sonra kul, tefrika hâline dönerek kulluk vazifelerini daha önce zevk ettiği tevhide uygun olarak yerine getirir.
Bayezid I. döneminde Osmanlılar kul sistemine önemli bir yenilik getirmiş ve devşirme usulünü uygulamaya başlamışlardır.
Türk Dil kurumuna göre külhan kelimesinin sözlük anlamı hamamların altında bulunan bölme şeklinde hamamı ısıtmak için kullanılan bölme anlamına gelmektedir. Bu işi yapan kişiye ise külhancı adı verilmiştir. Külhanın hamama açılan pencereleri bulunmakta bunlara ise cehennemlik adı verilmektedir.
Küldöken TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,halk ağzında Kadın, eş
Yaz mevsiminde evlerin damına dört direk çakıp çevresine kumaş sararak yatılan yer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri