Zarafet; kibarlık, hoşluk ve incelik anlamlarına gelmektedir. Bu yönüyle “güzellik” kavramı ile benzer bir ifadesi vardır ancak zarafette duruş ve hareketlerle estetik bir görünüme sahip olma ayrımı bulunur.
Zarafet kelime anlamı olarak konuşma, çekicilik, duruş ve davranışlarla hoşa gelen, hoşa gidilen, beğenilen anlamına gelmektedir. Kişinin başkalarına olan davranışlarında göze çarpan zarafet, öncelikle kendine davranış biçimidir. Kendine karşı olumlu, kibar davranan kimse, çevresine karşıda zarafet sahibi görünür.
Zerafet kelimesi, insanlara karşı nazik davranan, nezaketli ve hoşgörülü kişilere denir. Aynı zamanda abartıdan uzak, sade ama duruşu ve şekli ile dikkat çeken nesneler için de bu kelime tercih edilir. Zariflik, zarif davranış ya da zarif olma durumu ve zarafet şeklinde de tanımlanır.
Zarafet kelimesinin kökeni Arapçadan gelmekte olup, anlamı “hoşluk, güzellik, incelik” demektir. Kişinin söylem, tavır ve hareketlerindeki incelik iş hayatını, sosyal çevresini, cemiyet hayatını şekillendiren, ona karşı saygı oluşturan bir meziyet, bir sıfattır.
sorusunu kısaca açıklayalım. Zarafet biçim, çekicilik, konuşma, durum ve davranışlarıyla hoşa giden, beğenilen anlamına gelmektedir. Zarafet denince akla kendimize ve başkalarına olan davranışlarımız gelmektedir. Eğer kendinize karşı davranışlarınız olumlu ve güzelse toplumdaki davranış şeklinizde öyle olacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
zarif. İnce ve nâzik tavırlı. Hoş görünüşlü, ölçülü.
Zarif Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Beğenilir Ve Nükteli (Dil, Konuşma Vb.)
Dilimize Arapçadan geçmiş olan zerafet, zarif sözcüğünden türetilmiştir. Zarif, çevresindeki insanlara her zaman nazik ve kibar davranan kimse anlamına gelir. Zarafet ise incelik göstermek ve nazik olmak demektir. Bu kelime, Osmanlıca kaleme alınmış gazellerde güzel ve hoş anlamında da kullanılır.
ZARAFET DOĞRU YAZIMI
TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, zarafetşeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıkişilercekullanılan "zerafet"yazımı ise doğru bilinen yanlışlar arasında yer alıyor. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"zarafet"tir.
Asil veya soylu, bazı kültürlerde toplumun ayrıcalıklı en üst katmanına mensup kişi. Doğuştan veya hükümdar buyruğuyla, bazı ayrıcalıklara sahip olan ve özel unvanlar taşıyan kimselere denir. Asil olma durumuna asalet veya soyluluk denir.
NAİF İNSAN NE DEMEK? Nahif insan zarafet sahibi, kibar, oturaklı ve ince kişilere denilir. Bu ifade toplum içindeki hal ve hareketleriyle diğerlerinden sıyrılan kişiler için kullanılır. Ancak naif insan yaptığı işte acemi, toy ve deneyimsiz kişileri temsilen kullanılır.
Nahif kelimesi gündelik yaşantıda çok sık kullanılan ve gündelik dile oldukça yerleşmiş bir sözcük olmakla birlikte TDK tarafından “ince, duygulu, hassas” ve “zayıf, cılız, çelimsiz” anlamlarıyla tanımlanmaktadır.
Nezaket, insanların birbirlerine zariflik, incelik ve ölçülü davranmaları veya birbirlerini incitmemek için gerekli özeni göstermeleri anlamına gelir. Nezaket, toplumda bireylerin birbiriyle olan gündelik ilişkilerinde uymaları gereken ölçülü davranış kurallarıdır.
Zariflik Ne Demek? Zariflik ise Türk Dil Kurumunun (TDK) resmi internet sitesinde yer alan Güncel Türkçe Sözlükte "Zarif davranış veya zarif olma durumu, zarafet" olarak tanımlanmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan zarafet kelimesinin sözlük anlamı inceliktir.
Nezaket (Nazik olmak); zorunluluk olmadan, kişinin aldığı terbiye sonucu geleneklere uygun, hoşgörülü, saygılı, barışçıl ve dürüst davranışın ifadesidir. Zarafet-İncelik (Zarif olmak); davranışın, tutumun , görünüşün, duygu ve düşüncelerin zarif ve ince olmasıdır.
Arapça ẓrf kökünden gelen ẓarāfa(t) ظرافة “zariflik” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ẓarufa ظَرُفَ “zarif ve güzel idi, hoş göründü” fiilinin faˁāla(t) vezninde masdarıdır.
Zarif olma durumu, incelik, zarâfet: Zürâfa bütün zarifliğini kaybetmiş, uzun boynu âdeta ip gibi incelmişti (Ahmet H.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
Kibar şekilde davranan bir kişiye ne kadar naif denir. Naif kelimesi; tecrübesi olmayan, toy, deneyimsiz anlamlarına gelmektedir. Nahif ise; hassas, ince, kibar manalarını taşır. Yani bir kişiye sıfat şeklinde kibar demek amaçlı nahif kelimesini kullanmak daha doğru olur.
Dilimize Arapçadan geçen zafiyet kelimesi za'f sözcüğünden türetilmiştir. Za'f güçten düşmek ve dermansız kalmak anlamına gelirken zafiyet kelimesi, zayıflık demektir. Zayıf ve güçsüz kişilere zafi denir. Bu kelimenin fiil hali ''zafiyet geçirmek'' şeklinde yazılır.
Zarafet; kibarlık, hoşluk ve incelik anlamlarına gelmektedir.
Sırık kelimesi, dilimizde çok uzun yıllardır kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Bu kelime, cümlede kullanılış şekline göre anlam kazanıyor. Sırık kelimesinin anlamı ise, değnekten uzun ve kalınca ağaç anlamına geliyor. Bu kelime genellikle uzun boylu kişileri ve nesneleri betimlemek için kullanılıyor.
hanım gibi/hanıma yakışır s. zarif, ince, nazik s. kadınsı s.
Kendisinden çok başkalarının iyiliğini düşünen ve bu yönde hareket eden kişiler ince ya da incelikli olarak adlandırılır. Bu kelime fiziksel özellikler için kullanıldığında zayıf, davranışlar için kullanıldığında zarif anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri