Kül suyu, geleneksel olarak odun küllerinin süzdürülmesiyle elde edilen bir metal hidroksit veya suda yüksek oranda çözünen kostik bazik solüsyonlar içeren güçlü bir alkalidir. Kül suyu en yaygın olarak sodyum hidroksit (NaOH) anlamına gelir, ancak tarihsel olarak potasyum hidroksit (KOH) için kullanılmıştır.
KÜL: Gıdaların tüm organik kısımlarının yanabileceği bir sıcaklıkta yakılmasından sonra arta kalan inorganik kalıntıya denir. Gıda maddelerinde yanma işleminden sonra geriye kalan kısımda sülfatlar, fosfatlar, oksitler, klorit ve slikatlar bulunur.
Değişik bitkilerde yapılan kül analizlerinde bu güne kadar 60'a yakın madde tespit edilmiştir. Bunların bazıları alüminyum, arsenik, baryum, bor, brom, cıva, çinko, demir, fosfor, gümüş, kurşun, kükürt, kalay, lityum, magnezyum, sodyum, stronzyum, talyum, titanyum ve vanadyumdur.
Kül Suyunun Olgunlaşması
Elediğiniz külün üzerini su ile örttükten sonra bu karışımı dinlenmeye bırakın. Belli bir süre içinde (soğuk su ile yaklaşık 15 gün içinde) kül partikülleri dibe çökerken içerdikleri bazik yapıda bileşikleri su içinde bırakırlar ve üst kısımda sarımsı berrak bir su kütlesi kalır.
Odunkülü toprakta çok iyi çözündüğünden, asitliğin giderilmesini çok hızlı sağlar. KÜLÜN YAPISI: 100Kg odun tam yandığında geriye 0,2-0,6Kg kül bırakır. Külün içinde; karbonat-sülfat-fosfat-klor ve silikatların yanında alkali ve toprakalkali metalleri ile demiroksit gibi maddeler bulunur.
İlgili 38 soru bulundu
Kül, özellikle de meşe ve zeytin külü aynı zamanda zararlılara karşı da kalkan görevini görüyor, çoğu zararlıyı bitkiden uzak tutuyor.Böylece doğada başka canlıya zarar vermeden bitkilerinizi sağlıklı bir şeklide yetiştirebiliyorsunuz.
Odun külü suyu, cildi nazikçe temizlerken aynı zamanda mineral ve vitaminlerle besler. Odun külü ayrıca bulaşık, çamaşır ve gümüş temizliğinde de kullanılabilir. Külü su ile karıştırarak oluşturduğunuz bir karışımı kullanarak bulaşıklarınızı ve çamaşırlarınızı temizleyebilirsiniz.
Odun külü, bitkilerin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu mikro besinleri içerdiğinden, su bitkilerini güçlendirmeye de yardımcı olabilir. Odun külündeki potasyum, bir havuzdaki köklü su bitkilerini destekleyerek alglerle daha iyi rekabet etmelerini sağlar. Bu da göletteki alglerin büyümesini yavaşlatır.
Elediğiniz külün üzerini su ile örttükten sonra bu karışımı dinlenmeye bırakın. Bir süre sonra (soğuk suyla yaklaşık 15 gün içinde) kül partikülleri dibe çöker; içerdikleri bazik yapıda bileşikleri su içinde bırakırlar ve üst kısımda sarımsı, berrak bir su kütlesi kalır.
Saf Meşe Külü (80g) (Elenmiş)
Cilt temizliğinde, akne ve sivilce tedavilerinde, pasif agresif gibi mental bozukluklarda özellikle eski çağlarda çokça kullanılmıştır ve kullanılmaya da devam etmektedir. Akne ve diğer cilt rahatsızlıkları için suyla seyrelterek ilgili bölgeye sürülmektedir.
Odun külü kullanarak bahçe haşerelerini uzak tutun. Bahçenizdeki bitki yataklarına odun külünü serpiştirerek kurt, yaprak biti, sülük, salyangoz (slugs) ve solucanları uzak tutabilirsiniz. Sağanak yağmurdan sonra tekrardan kül serpmeyi unutmayın.
kül suyuna tuz eklerseniz. costik elde edersiniz. tuz (sodyum )+calcium hydroxide( kül suyu = bir tür baz olan kostik sıvısı yada naoh .
Geleneksel yöntemler ile yapılan sabunlarda kullanılan kül suyu sabunların bazıları kostiksiz sabun adı altında satılsa da aslında kül suyu da bir kostiktir. Asit ve baz reaksiyona girmezse ne yaparsanız yapın sabun oluşmaz.
Psikolojik hastalıklardan iç ve deri hastalıklarına kadar birçok alanda kullanımı söz konusudur. “Gelen hasta cilt hastalıkları için gelmişse kül suda bekletildikten sonra cilde pamukla sürülür. Hasta iç hastalıkları için gelmişse kül suda bekletilir; süzüldükten sonra suyu içilir.
Küllü su nasıl hazırlanır derseniz küllü su yapmanız şart değil, yerine 2 paket kabartma tozu kullanabilirsiniz. Kül yerine maden suyu kullananlar da var.
GIDA ANALİZLERİ
Genel olarak gıdalarda suda çözünmeyen kül tayininde yöntem, külün sıcak su ile ekstrakte edilmesi, arkasından külsüz süzgeç kağıdından süzdürülmesi ve yakılması ve sonunda tartılarak suda çözünmeyen kül miktarının bulunması ilkesine dayanmaktadır.
Soba külü besin bakımından zengindir, içinde özellikle bol miktarda potasyum bulunur. Bu zengin potasyum kaynağı topraktaki solucanlar için harika bir öğün yaratır ve organik gübre yapımını hızlandırır. Bahçenizin sağlığı için organik gübre yapımını elinizden geldiğince teşvik etmeniz gerekir.
Bir gün öncesinde odun külü kazanda iyice kaynatılır, ardından o su ateşten indirilir ve dinlenmeye bırakılırdı. Küller tamamıyla dibe çöker, su berraklaşırdı. İşe girişileceği vakit ocakta kaynamış olan su ile soğuk küllü su, uygun miktarlarda bir leğene aktarılır; bu su ve sabunla çamaşırlar yıkanırdı.
"Kül zeytinin acısını almayı ve tatlanmasını sağlıyor"
Sonra da odun ateşiyle pişirdiğimiz yemeklerden kalan küllerden bir miktar alıp zeytini külle karıştırıyoruz. Kül zeytinin acısını almayı ve tatlanmasını sağlıyor." diye konuştu.
Odun külü potasyum bakımından organik bir gübre olur ayrıca doğal bir zararlı kovucudur. Elde etmiş olduğumuz odun küllerini elekten geçirdikten sonra yağmur öncesi bitkilerin ve toprağın üzerine serpiyoruz.
İçinde karbon ya da azot bulunmamaktadır, bunu halihazırda komposttan bitkiler almaktadırlar. Odun külü toprağın pH'ını arttıracağından dolay, asidik toprağı seven ekinler için uygun bir kaynak değildir. Kompost Güçlendiricisi: Az miktarda odun külü, kompost yığınlarını güçlendirmeye yardımcı olacaktır.
Sigara külü saksı bitkilerindeki böcek ya da kurt gibi yararlı olmayanları hemen uzaklaştırır. Bu durumun beraberinde barbekü ya da şömine külünü de bu şekilde kullanmayı tercih edebilirsiniz. Kül bilhassa gübre olarak tercih edildiği vakit oldukça yararlıdır.
· Saksı çiçekleriniz için özellikle sigara külleri oldukça faydalıdır. Sigara külleri saksı çiçeklerindeki kurt veya böcek gibi zararlıları anında uzaklaştırır. Bunun yanı sıra şömine veya barbekü küllerini de bu şekilde kullanabilirsiniz. Kül özellikle gübre olarak kullanıldığı zaman çok faydalıdır.
Soba külü bitkilerin tabanlarına bir örtü gibi serpildiğinde de işe yarar. Bitkilerin büyüme süreçlerinde etraftaki yabani otların ortaya çıkmasını veya büyümesini engeller. Aynı zamanda sümüklü böceklere kuruma tehlikesi yaşatarak bitkilerinizden uzak durmalarını sağlar.
Deneme sonuçları, kömür külünün %5 ve altı değerlerde toprağa karıştırılarak kullanılmasıyla azot, organik madde, bitkiye yarayışlı potasyum, bakır, mangan, demir, kalsiyum, çinko, magnezyum gibi bitki besin elementlerince toprağı zenginleştirdiğini göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri