İkinci Frontotemporal Demans türü semantik demans veya Frontotemporal Demans'ın temporal varyantı olarak söyleyebiliriz. Hastalığın bu çeşidinde en temel belirti hastanın kelimenin ne anlama geldiğini anlayamamasıdır. (4)Bunun yanında etrafındaki şekillerin eşyaların dahi ne olduğunu anlayamamasıdır.
Semantik (anlamsal) demans, kelimelerin anlamlarının giderek kaybolması, kelimeleri ve insanların isimlerini bulmakta zorluk çekme ve dili anlamada zorluklarla görülür. İlerleyici akıcılığını yitirmiş konuşma zorluğu (non-fluent aphasia), çok yaygın olmayıp akıcı konuşma yetisini etkiler.
7.Evre: Demans hastalığı son evresi olarak kabul edilir. Hastanın kafa karışıklığı ile konuşma bozukluğu artar, kişide konuşmayı reddetme durumu yaşanır.
Fronto-temporal demansda sıkça önce alın lobu hasar görür. Konsantrasyon, muhakeme yeteneg˘i ve içgüdü kontrolü bu bölgeden yönlendirilmektedir. Hastanın kişilig˘i yavaş yavaş deg˘işmeye başlar ve kişinin muha- kemesi giderek zayıflar. nöbetleri erken evrede görülen dig˘er belirtilerdendir.
İlgili 43 soru bulundu
Bunlara ek olarak hastalar diğer "normal" demans hastalarına oranla daha gençtir: Hastalık sıklıkla orta erişkinlik yaşlarında, 40- 60 yaşları arasında ortaya çıkar, ancak gerçek yaş aralığı (21-85 yaş) çok daha büyüktür.
İleri evrede ise yakınlar tanınmaz, düşmeler, yutma sorunları, idrar-dışkı kaçırma meydana gelir. Alzheimer hastalığında risk faktörü olarak kalp sağlığına kötü etkenlerin beyin sağlığına da olumsuz olduğu ifade edilir.
Erken evrede unutkanlık ön plandayken; orta evrede kaybolmak, iletişim bozulması, kişisel hijyende azalma, yardım ihtiyacı, tekrarlayan sorular sorma görülür. Geç evrede ise yürümede güçlük, tam bağımlılık, çok yakınları bile tanıyamama, saldırganlık ve psikolojik bulgular gelişmektedir.
Alzheimer bir demans çeşididir ancak her demans Alzheimer değildir. Alzheimer hastalığı dışında demansa neden olan bir çok hastalık ve durum vardır. Alzheimer'da hastanın en çok ve ilk olarak hafızası etkilenir.
Ağır demans evresinde, kişinin hafıza, dil, hareket, düşünme ve karar verme becerileri ciddi şekilde etkilenir. Kişi, çevresindeki insanlar ve olaylar hakkında bilgi sahibi olamaz, tamamen yardıma bağımlı hale gelir ve günlük aktiviteleri gerçekleştiremez. Bazı hastalarda yatağa tamamen bağlı olma durumu gözlenebilir.
Demans unutkanlığın ön planda olduğu birçok hastalığa verilen genel bir isimdir. Özellikle yaşlı popülasyonda sıkça rastlanan demans, farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Halk arasında bu rahatsızlık bunama olarak da adlandırılabilir.
Demans hastalığı kişide bir yandan bellek, dikkat, dil gibi işlevlerde bozulmaya yol açarken diğer yandan da kişinin kendisiyle ve etrafıyla ilgili algısını bozar ve davranış bozuklukları için zemin yaratır. Bu zeminde hasta yaşananları aklında tutamaz, kendisine söylenilenlere dikkat edemez ve derdini tam anlatamaz.
Beyin görüntülemesi (tomografi ya da MR) beyin anatomisi ile ilgili bilgi verirken beyin damar hastalıkları, beyin tümörleri veya kafa travması gibi demansa neden olabilecek durumların varlığını araştırır.
Demans hastalığının ilerlemesini durdurmak ya da yavaşlatmak mümkün ancak hastalığının tamamen yok etmek mümkün değildir. Demansa neden olan hastalıkların çoğunun kesin tedavisi yoktur ve kullanılan ilaçlar genellikle semptomatik tedaviye yöneliktir.
65 yaşın üzerinde gelişip de tedavi edilmeyen depresyonlar Alzheimer riskini %33 oranında artırır. İleri yaş depresyonları genellikle unutkanlık gibi zihinsel işlev bozukluklarıyla seyreder ve bunamayla karışır. O yüzden bu tür depresyonlara “yalancı bunama” adı verilir.
Yaş ilerledikçe yükselen bir görülme sıklığına sahip demans 85 yaş üstü nüfusta ise % 40 oranında görülmektedir. En sık görülen form Alzheimer tipi demans, tüm demansların yaklaşık üçte ikisinden sorumludur.
Demans kişinin bilişsel becerilerinde ciddi bir azalmaya neden olabileceği için tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Tedavi edilmeyen demans hastalarında: Beslenme Bozukluğu: Demans hastalarında yeme içmede azalma ve hatta durma görülebilir.
Demans Testi Nasıl Yapılır? Demans testi alanında uzman doktorlar tarafından yapılır. Test içinde zihinsel açıdan bireyi kontrol eden sorular bulunmaktadır. Bireyin bu sorulara cevap vermesi ve doktorun anlık olarak kişinin davranışlarını incelemesi ile tanısı konulur.
Diyette sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, az yağlı süt ürünleri ve proteinli yiyecekler olmalıdır. Kalp için kötü olan beyin için de kötüdür. O nedenle öğünlerde katı yağ ve yağlı et parçalarına daha az yer verilmelidir. Genellikle işlenmiş gıdalarda bulunan rafine şekerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Demans krizi, özellikle hastalığın son evrelerinde hastada aşırı sinirlilik ve saldırganlık gibi farklı şekillerde görülerek meydana gelebilir. Demans hastalığı, beyin hücrelerinin hasar görmesiyle beyin fonksiyonlarını bozulmasına neden olan bir hastalık bütünüdür. Birçok hastalık demansın nedeni olabilir.
Tanı konulduktan sonra ortalama yaşam süresi 4-10 yıldır. Bazen bu 1-20 yıl da olabilir. Bu hastalar genelde aspirasyon pnömonisi veya araya giren enfeksiyonlarla kaybedilir. Bu hastalığın kesin nedeni henüz bilinmediğinden hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur.
Demans çoğu zaman ilerleyici bir özellik gösterir. Dolayısıyla hastada erken evrede görülen semptomlar zamanla daha şiddetli hale gelir.
Bunun sebebi uyku hormonlarındaki azalma olabileceği düşünülmektedir. Buna bağlı olarak sıklıkla erken uyku fazı sendromu gelişir; yani akşam saat 19:00-20:00 civarında uyku başlar ve sabaha karşı saat 03:00-04:00 civarında son bulur.
Yalnızlık Alzheimer ve demansta risk
Dr. Sultan Tarlacı, bu durumun bazı hastalık grupları açısından risklerine dikkat çekerek “Alzheimer ve demans olan 65 yaş üzeri hastalar açısından eve kapanma, evde yalnız kalma durumu ciddi sıkıntılar yaratabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri