Aslında diğer Engelliler gibi, hatta Engelli olmadığı halde ÖTV' den muaf olarak bir yakını üzerinden de olsa araç alabilenlerle beraber, İşitme Engelliler de hiçbir ayrım gözetilmeden ÖTV' den muaf olarak araç alabilmeliler.
Engelli raporunun alınabilmesi için özür oranının %40'ın üzerinde olması gerektiği göz önünde bulundurulursa, tek kulaklarında %67.2 ve üzeri bir oranda işitme kaybına sahip olan hastaların engelli raporu alabilecekleri söylenebilir.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, İşitme Engelliler Öğretmeni maaşı aylık ortalama 19.000 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük İşitme Engelliler Öğretmeni maaşı 17.000 TL iken, en yüksek ise 22.500 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
İşitme Kayıplı Kişiler Ehliyet Alabilir mi? İşitme kayıplı kişiler elbette araç kullanabilir. Kişinin bir ya da her iki kulağının işitme cihazlı ya da cihazsız saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi olmalıdır. İşitme cihazıyla bu kriteri sağlayan kullanıcıların raporlarında işitme cihazı kullanma kodu belirtilmektedir.
Tam teşekküllü hastaneden alınan Engelli Sağlık Kurulu raporunda %90 ve üzeri engellilik durumuna sahip olması ve raporunda “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ifadesinin bulunması gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
İŞİTME ENGELLİ BİREYLER ÖTV MUAFİYETİ İLE ARAÇ ALABİLİR Mİ? Sadece işitme engeli bulunan bireyler için mevzuatta ÖTV muafiyeti ile araç satın alma hakkı bulunmamaktadır.
Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
26 Eylül 2006 yılına ait resmî gazetede yayımlanan karara göre bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir.
Bu yönetmeliğe göre özür oranının belirlenmesi için hastalara saf ses odyometri yapılmakta ve 500, 1000 , 2000 ve 4000Hz'deki işitme eşikleri tespit edildikten sonra işitme engeli ve özür oranı tespit edilmektedir.
a) İşitme normal olmalıdır. Normal kulak hava yolu eşiği 25 dB'den iyi işitmek üzere diğer kulaktaki kayıp 50 dB olmalıdır.
İşitme cihazı kullanan bireyler işitme engeli raporu almak için uzman doktorlar tarafından muayene edilerek uygun görülmesi üzerine Balthazard ölçeğinden geçirilirler. Balthazard hesaplamasından engeli olabilecek seviyede bir sonuç çıkar ise engelli raporu alabilirler.
İşitme kaybı çok ileri olan, işitme cihazı veya diğer seçenekler ile de zor duyan kişilere işitme engeli raporu verilmekte. İşitme engeli raporu için bir devlet hastanesi ya da eğitim araştırma hastanesinde işitme testleri yapılır ve çıkan sonuç Balthazard Ölçeği ile değerlendirilerek bir engel yüzdesi belirlenir.
Koklear İmplant (Biyonik Kulak) Tanısı
Biyonik kulak ya da Koklear İmplant duyma yetisi hiç olmayan ya da ileri derecede işitme güçlüğü çeken kişilere ses hissi sağlamaya yardımcı olmak için kullanılan bir cihazdır.
1) En az bir kulakta işitme cihazsız veya cihazlı saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi ise yeterli kabul edilir.
Engelli bireylerin raporlarının oranları yaşanılan durumlar karşısında her sene değişime uğramaktadır. 2020 senesine bakacak olursa engelli rapor oranı başlangıçta %50 ile başlar ancak engelli olan birey 60 yaş ve üzeri ise mevcut orana %10 daha eklenir. Engelli rapor oranı da bunun sonucunda %72,5 olur.
İşitme cihazı kullanan bireyler B sınıfı sürücü belgesi alabilirler fakat ticari araç kullanmayacakları sürücü belgelerine işlenmektedir. İşitme kaybı yaşayan bireylerde bir kulak normal duyuyorsa işitme cihazı kullanılan kulakta işitme seviyesi 50 dB olmak şartıyla B ve F sınıfı sürücü belgesi alabilmektedirler.
Bu rapor öncelikle duyma yetisinde kayıp olan kişilere verilen bir rapordur. İşitme engeline sahip olan kişiler bu rapor ile farklı haklara ve ayrıcalıklara sahip olur. İlgili hastanelerden alınan bu rapor sayesinde bireylerin yaşadığı zorlukların ispatı sağlanır.
İşitme engelli öğrenciler meslek liselerine sınavsız yerleşebilmektedir. Ayrıca işitme engellilere okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimde gündüzlü ve yatılı eğitim hizmeti verilmektedir. Seçim Kurulları seçimlerde oy kullanacak engelliler için oy kullanma alanlarını engellilere uygun hale getirmekle yükümlüdürler.
Sağır, anadili işaret dili olan, hiç işitmeyen ve konuşmayan birey anlamına geliyor. İşitme engelli ise işitme cihazı ve biyonik kulak kullanan ancak tutum ve çevresel şartlardan kaynaklanan sebeplerle anlamakta zorlanan birey demek oluyor.
Her iki kulağında da işitme kaybı olan bireyler ehliyet almaya hak kazanamazlar.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ÖTV Kanunu'nun 7/2. maddesine göre engel derecelerine bağlı olarak özel tüketim vergisi indiriminden yararlanabiliyor. Kanunda belirtilen maddelere göre taşıt alırken ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen engelli kişilerin en az %40 engel derecesine sahip olması gerekiyor.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
Ancak, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan engelliler için “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Tebliği” dikkate alınıyor. Tebliğe göre 2024 yılında engelliler, 1 milyon 4 bin 200 TL' ye kadar olan araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilir.
Şeker hastalığı, kanser hastalıkları, alzheimer, tansiyon ve kalp hastalıkları bu tür kronik hastalıklara örnektir. Bu hastalıklardan birisine sahipseniz ÖTV'siz araç alamazsınız.
Engelli raporu ile araba almak için engelli bireyin en az %40 uzuv kaybının olması gerekir. Aracı alacak kişi 18 yaşından büyük olmalıdır. Tam teşekküllü hastaneden alınan engellilik raporunda %40-%89 arasında engellilik oranına sahip olmalı ve raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresinin yer alması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri