Michigan Üniversitesi Kresge İşitme Araştırma Enstitüsü'nde yapılan araştırmalar, magnezyum desteği alan kişilerin (A, C ve E vitamini ile birlikte) gürültüye bağlı işitme kaybına karşı korunduğunu gösteriyor. Nelerde var: Muz, enginar, patates, ıspanak, domates ve brokoli.
Kulak çınlamasının nedeni belirlenemediyse genel tedavi yöntemlerine müracaat edilir. Çınlama sistemik etkenlere bağlı ise çinko eksikliği, kolesterol, yüksek tansiyon, demir veya B12 eksikliği gibi problemlerin tedavisine odaklanılmalıdır.
Muz, portakal, patates – Potasyum
Duyma fonksiyonu için oldukça kritik olan kulak içi sıvılarının düzenlenmesinde görev alıyor. Bu yüzden potasyum bakımından zengin olan muz, portakal, patates gibi besinleri diyetinize yeteri kadar dahil etmeye çalışın.
D vitamini eksikliği kulak çınlaması yapabilir.
Kan eksiklerine bağlı gelişen anemi ve demir eksikliği de kulakta çınlamaya neden olabilir. Yine B12 vitamini eksikliğine veya şeker hastalığına bağlı çınlamalarda görülebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır.
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
İşitme kaybı/kulak çınlaması
İşitme, işitme sinirleri tarafından sağlandığı için; magnezyumun beyin üzerine etkileri (sakinleştirici, uyarılabilirliği azaltıcı, oksidatif stresi azaltıcı, damar açıcı, antienflamatuar etkileri) işitme kaybının önüne geçmede ve çınlamanın kontrolünde işe yaramaktadır.
Tinnitus, kulakta duyulan sürekli veya aralıklı bir çınlama, uğultu, vızıltı veya zil sesi gibi algılanan bir işitme hissidir. Bu sesler, gerçekte dışarıdan gelen bir ses olmadığı halde kişinin kulağında veya başında duyulur. Tinnitus genellikle bir hastalık veya durumun belirtisi değil, bir semptomdur.
Michigan Üniversitesi Kresge İşitme Araştırma Enstitüsü'nde yapılan araştırmalar, magnezyum desteği alan kişilerin (A, C ve E vitamini ile birlikte) gürültüye bağlı işitme kaybına karşı korunduğunu gösteriyor.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Hafif, orta ve ileri derecedi işitme kayıpları için işitme cihazları veya orta kulak implantları sıklıkla çözüm olabilmektedir. ileri ve çok ileri derecedeki işitme kayıpları için ise koklear implant önerilmektedir. Ancak işitme cihazı kullanımı ile işitme düzelmektedir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Gıdaların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Cilt, saç, kas sağlığı, beyin fonksiyonları için gereklidir. Eksikliğinde ayakta yanma hissi, kol ve bacaklarda güçsüzlük, kalp atış hızlanması, ödem, bulantı, yorgunluk ve sindirim sistemi problemleri ortaya çıkabilir.
✓ Magnezyum Sitratın beyin ve bağırsak geçişi daha rahat olduğu için migren ve anksiyete problemlerine iyi gelmektedir. Ayrıca depresyon tedavisinde etkili rolü vardır.
Tedavi, nedene bağlı durumlara göre gerçekleşmektedir. Kulak çınlamasının sebebinin bulunamadığı durumlarda ise genel tedavi yöntemleri kullanılabilir. Kulak çınlaması sistemik nedenlere bağlı gelişiyorsa yüksek tansiyon, kolesterol, B12 veya demir eksikliği gibi hastalıkların tedavisinin yapılması gereklidir.
Çinko, B12 vitamini ile magnezyum gibi vitamin-mineral eksiklerinde de çınlama görülebiliyor ve bu da beslenme bozukluğunun habercisi olabiliyor. Depresyon, anksiyete, migren, stres ve epilepsi gibi hastalıklarda sıklıkla çınlama gelişiyor.
Örneğin, yüksek tansiyon hastaları ve kardiyovasküler sorunlar yaşayan kişilerde, kulakta uğultu benzeri sesler işitme hissi daha sık yaşanır. Çeşitli alerjiler ve tiroid sorunları da kulak uğultusunun nedenleri arasında olabilir. Son olarak kulak uğultusu, pek çok tıbbi ilacın yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir.
Kulak çınlamasının azaltılmasına yönelik yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunma, kan basıncının kontrolü, tuzlu yiyeceklerden uzak durma, kahve, kola ve sigara tüketiminden kaçınma, egzersiz yapma gibi tavsiyeler kulak çınlamasına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek en iyi cevaplar arasında yer alır.
Sol kulakta oluşan çınlamanın nedeni yoğun sese maruz kalma, yüksek tansiyon, alerji veya anemi sinüzit, enfeksiyon, ilaç kullanımı veya kulak yaralanması olabilir. Nadir durumlarda bu kulaklarda olan çınlama, tümör veya anevrizma gibi ciddi bir sorunun işaretidir.
Sebebi belli olsun olmasın çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ve veya iç kulak işitme hücrelerinin aktivitesini düzenleyen ilaçlar kullanılır (Tebokan, Vit B, Vastarel, Gingo Biloba, Kortikosteroidler).
Antihistaminik tedavisi, şikayetlerde hızlı bir rahatlama sağlayarak kulaktaki dolgunluk hissini ortadan kaldırır. Dekonjestanlar: Sinüs basıncı kulakların tıkanmasına neden olabilir. Sinüs için ağızdan alınabilen veya burun içine püskürtülen dekonjestanlar kullanılabilir.
Kulak tıkanıklığı çoğu zaman basınç değişimi, banyo sonrası oluşan tıkanıklık, dış kulak iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Seslerin net duyulmasına engel olan bu durum, çınlamaya ya da uğultulu duymaya yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri