Kulağını çekmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
"Kulağını çekmek" deyimi, bir kişiyi hafifçe azarlamak, uyarıda bulunmak veya davranışını düzeltmesi için ona bir ikazda bulunmak anlamına gelir. Bu ifade genellikle, özellikle çocuklara yönelik olmak üzere, yanlış bir davranışı tekrarlamamaları için yapılan uyarılar için kullanılır.
Baklayı ağzından çıkarmak: Gizli tuttuğu şeyleri açıklamak, söyleyemediği şeyleri sabrı tükenince söylemek. Baltayı taşa vurmak: Farkında olmadan karşısındakini rahatsız ede cek, kızdıracak söz söylemek. Bardağı taşıran son damla : Sonunda insanın sabrını tüketen, olum suz tepki yaçatan söz, davranış vb.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
[1] Uyarmak için hafif bir ceza vermek, sözle uyarmak. [2] Kulağını bükerek çekmek.
İlgili 31 soru bulundu
4- Kulak Enfeksiyonları
Kulak kaşıntısı, genellikle orta kulakta görülebilen bazı enfeksiyonların erken belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Özellikle bebeklerde kulak kaşıntısı belirtilerinin görüldüğü durumlarda, kulak ağrısı ve kulak enfeksiyonu için endişelenmek gerekebilir.
Çocuklarda Koronavirüs
Kulak enfeksiyonları soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonunu takip etme eğilimindedir, bu yüzden bunu aklınızda bulundurun. Aşağıdaki belirtileri de fark edebilirsiniz: Bebeğiniz kulaklarını çeker, yakalar veya çeker. Bu acı çektiğinin bir işareti olabilir.
Deyim. [1] Çok üzmek, kırmak. [2] Kaba söz ve davranışlarla üzmek.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
-Acıkan yanağından,susayan dudağından belli olur. -Ah alan onmaz, ah yerde kalmaz. -Ak köpeğe koyun diye sarılma. -Akıl yiğide sermayedir.
"Burnu havada olmak" deyimi tamamen farklı bir anlam taşır ve genellikle kişinin kibirli, kendini beğenmiş ve diğer insanları küçümseyen bir tavır içinde olduğunu ifade eder. Bu ifade, kelimenin tam anlamıyla kişinin burnunu yukarı kaldırmış ve aşağı bakmayı reddeden bir duruşunu tasvir etmek için kullanılır.
Bireyin dile getirmiş olduğu kötü söz ve cümleyi duymazlıktan gelmek kulak tıkamak deyiminin işaret eder. Moral bozmamak için karşı tarafın dile getirmiş olduğu cümleyi duymak istememek, dinlememek gibi anlamlara sahiptir. Taşımış olduğu anlama üzerinden kulak tıkamak deyimi cümle içerisinde değerlendirilebilir.
Kulağına küpe olmak deyiminin anlamı aşağıda açıklanmıştır. - Başına gelen bir işten veya gördüğü ve yaşadığı olaylardan ders almak ve unutmamaktır.
Kafası karışmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
"Yüz Vermek" deyimi, genellikle bir kişiye ilgi göstermek, onaylamak, desteklemek ya da teşvik etmek anlamına gelir. Bir kişinin bir başkasına dostluk, sempati ya da onay ifadesi göstermesi durumlarında bu deyim kullanılır. Ayrıca, bir kişiye mecazi olarak "açılma" veya "kabullenme" anlamında da kullanılır.
Dört gözle beklemek büyük bir istek içinde, özlemle beklemek anlamına gelmektedir. Daha doğrusu bu anlam üzerinden kullanılan bir deyimdir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Etekleri zil çalmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Gelene git denmez: Gelen güzel bir olayı ya da kişiyi geri çevirmek olmaz. Hamama giren terler: Bir işe başlayan kimse zorlukların üstesinden gelmeyi de kabul etmelidir. Hatasız kul olmaz: Herkes kata yapabilir ve bu normal karşılanmalıdır. Önemli olan aynı hatanın bir daha yapılmamasıdır.
Bunun nedeni bebeğin merkezi görme yeteneğinin hala gelişme aşamasında olmasıdır. Bebeğin kenardan görme yetisi bu dönemde daha gelişkindir. - İlk iki ay bebekte göz kayması ya da şaşılık gözleyebilirsiniz. Bu normaldir.
9. ay bebeklerin ilgilerinin ve meraklarının arttığı, kaslarını kontrol edebildiği bir dönemdir. Bu dönemde eşyalara tutunarak ayakta durabilir, parmaklarıyla nesneleri kavrayarak taşıyabilirler. Anne ve baba gibi kelimeleri bilinçlice söyleyebilir, karşısındakinin üzüldüğünü ve sevindiğini anlayabilirler.
Bebeklerde orta kulak enfeksiyonu çoğunlukla, orta kulağı boğazın arka kısmına bağlayan östaki borularının birinde veya her ikisinde meydana gelen şişme nedeniyle oluşur. Bu borular, normalde mukusun orta kulaktan boğaza akmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri