Ameliyat genel anestezi altında, 1-3 saat aralığında gerçekleştirilir.
Operasyon lokal anestezi altında yapılmış ise hastalar aynı gün hastaneden taburcu edilmektedir. Kepçe kulak estetiği için yapılan kesiler dikiş gerektirmediği için hastalar 1-2 hafta içinde iyileşme görmektedir.
Operasyonda yapılacak olan kesiler genellikle dikiş gerektirmez ve iyileşme süreci maksimum 1-2 hafta sürer. Ameliyatın üzerinden 1-2 gün geçtikten sonra hastalar duş alabilir, en geç bir hafta sonra rutin yaşamlarına kolaylıkla dönebilirler.
Çocuklarda veya lokal anesteziye uygun olmayan kişilerde genel anestezi kullanılır. İşlem ortalama 1 saat sürer. Kulağın arkasından çok küçük bir kesi açılır. Bu sayede yara izi görünmez.
İlgili 24 soru bulundu
Kulak zarı ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında yapılır.
Hastanın yaşına ve genel sağlık durumunda bağlı olarak kepçe kulak estetiği lokal ya da genel anestezi altında gerçekleştirilir. Anestezinin etkisi sayesinde ameliyatta hastanın acı hissetmesi mümkün olmaz. Kulağın arka kısmına kesi uygulanır ve bu kesi bölgesinden kıkırdak dokunun şekillendirilmesi sağlanır.
Kulak estetiği günümüz teknolojisi ile birlikte düşünüldüğünde çok zor olmayan ameliyat ile çözülmektedir. Özellikle kepçe kulak ameliyatı kısa bir operasyonun sonunda tarihe karışmaktadır. Öyle ki hasta aynı gün taburcu edilebilir. Ancak iyileşme sürecine dikkat edilmezse sorun yeniden tekrarlayabilir.
Ameliyat sırasında kullanılan dikişler kendiliğinden eriyen türdendirler ve 1 hafta içerisinde erirler. Kulak ameliyatından sonra, 10 güne yakın şişlik olabilir. 1.5 ay boyunca kulağın bükülebileceği aktivitelerden kaçınılmalıdır. Erişkinlerin çoğu işlerine ortalama 5-7 gün içinde dönebilir.
Hastaların yaşına bağlı olarak 1-7 gün sonra çıkarılabilirler. Kulak arkası dikişler de 7 -10 gün sonrasında alınabilir. Hastanın normal tüm fiziksel aktivitelerini yapabilir duruma gelmesi ise 6 hafta sürebilir.
Kulak ameliyatı sonrası nasıl yatılmalı? Ameliyat sonrası ilk haftada hastanın, başı yukarıda kalacak pozisyonda yatması tavsiye edilir. Ayrıca 2-3 yastık da kullanılabilir.
Orta kulaktaki ameliyatlar genellikle orta kulak iltihaplarında yapılır. Akut orta kulak iltihapları genellikle ilaçla tedavi edilsede kronik orta kulak iltihaplarında sıklıkla cerrahi tedaviye başvurulur. Orta kulak iltihabı dışında bazen tümör veya travma gibi durumlarda da ameliyat gerekebilir.
İşitme kaybı; sorunun kaynağına göre ilaç, işitme cihazı ve ameliyat ile tedavi edilebilir.
Ameliyat sonrası ağrı
Özellikle ilk 2 gün ağrılar normaldir. Sonrasında 10 güne kadar giderek azalıp ağrılar bitecektir. Bazen kullanılan ameliyat tekniğine bağlı olarak (özellikle iple gerdirilen teknikler) ilerleyen haftalarda ve bazen hiç bitmeyen ağrılar olabilir.
Kulak zarı ameliyatı sonrası bakım mutlaka dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Operasyon sonrasında hasta bir süre başı yukarıda olacak şekilde uyumalıdır. Beslendiği gıdaların yumuşak ve sıvı olması gerekmektedir. Ayrıca ağır fiziksel aktivitelerden bir süre uzak kalmalıdır.
Operasyon gerçekleştirildikten sonra ilk 15 gün boyunca hastanın kesinlikle ağır kaldırmaması gerekmektedir. 2 ay boyunca ise kulağa su kaçırılmaması önerilmektedir. Bunun içinse kulak vazelinli pamuk ya da tampon yardımı ile korunabilmektedir. Bu önerilenler uygulandığında hastanın iyileşme süreci kısalabilmektedir.
İyileşme durumu ve çalışma ortamına bağlı olarak 7–14 günde çalışmaya başlanabilir. Ameliyattan sonraki günden itibaren doktorun önerisiyle; çok sıcak olmamak, sargıları ıslatmamak koşuluyla duş yapılabilir. İlk 2 hafta yorucu fiziksel etkinliklerden kaçınılmalı ve daha çok dinlenmeye özen gösterilmelidir.
Kepçe Kulak Ameliyatı sonrası takılan bandaj 2 – 3 gün durabilir. Ameliyat sonrasında hastaya 1 – 2 gün pansuman yapılmaz. her hastada görülebilir.
Orta kulak ameliyatı sonrası birtakım risk faktörleri bulunmaktadır. Bu riskler; beyin zarında iltihap oluşumu, tat almada bozukluk, işitme problemleri, kulak zarında hasar ve geçici yüz felcidir. Bu nedenle İstanbul orta kulak ameliyatında doktor seçimi büyük önem taşımaktadır.
Kepçe kulak ameliyatı 3 yaşından itibaren yapılabilir
Ancak halk arasında acımasız bir şekilde “kepçe kulak” olarak adlandırılan “belirgin kulak deformitesi” adlı şekil bozukluğunda genellikle duyma kusuru bulunmadığı için çocuklar okul çağına kadar tedavi edilmemiş olurlar.
Kulak zarında meydana gelen delinmeler çoğunlukla birkaç haftada kendiliğinden iyileşir. Bazen de kulak zarı eski durumuna 3-4 ayda gelir. Delik 6 hafta içinde kendi kendine kapanmazsa cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir. Kulak zarında oluşan delinme genellikle ilaçla tedavi edilmeye çalışılır.
Delinmiş bir kulak zarı her zaman tedavi gerektirmez çünkü genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşme eğilimi gösterir. Ancak bazı ciddi durumların varlığında tedavi edilmesi gündeme gelebilir. Kulak zarı deliği tedavisi, esas olarak enfeksiyonu önlemek veya işitme kaybını gidermek için uygulanır.
Tıp dilinde ise Makrotia şeklinde tanımlaması yapılıyor. Kepçe kulak, gözle görülür biçimde kulak kepçesinin büyük olması olarak tanımlanabilir. Genel olarak kulak kıkırdaklarında oluşan gevşeklikten oluşur. Bunun yanı sıra kulak kıvrımlarının yetersiz olması da bu rahatsızlığın en büyük sebepleri arasında sayılabilir.
Diğer tetkikler ameliyat için hastaneye yattığınızda tamamlanacaktır. Genel uygulamamız hastanın işlemden 1 gün önce hastaneye yatması şeklindedir. Hastaneye yattıktan sonra cerrahi ekip ve Anestezi ekibi sizi ayrı ayrı muayene edecek ve tetkiklerinizi inceleyeceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri