A vitamini, folik asit, potasyum, fosfor gibi besin değerlerini içinde barındıran zengin bir balıktır, palamut. Palamut balığının; palamut vazonu, çingene palamudu, kestane palamudu, torik, piçuta, sivri altıparmak gibi türleri bulunur.
Vitamin ve Mineral Deposu: Palamut, çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Özellikle A, B6, B12, D ve E vitaminleri ile demir, kalsiyum, selenyum ve potasyum gibi mineralleri barındırır.
Palamut, A vitamini, potasyum, fosfor gibi besin değerleri içeren bir balıktır. Kardiyovasküler sağlığın korunmasında faydalı olan omega-3 seviyesini arttırır. İyi bir B6 vitamini ve folik asit kaynağıdır. Kalp sağlığına destek olur.
Yağ – yani balık yağı tüketmiş oluyorsunuz. Bu oran en yüksek değerlere sahip balık yağı takviyesinde tek kapsülde 1440 mg. gibi bir düzeydeydi. 250 gr. Yerli Palamut ayrıca 4680 mg. Omega-3 içeriyor.
Palamut balığı; protein, A vitamini, folik asit, potasyum, fosfor, demir açısından zengin bir kaynaktır. Yağlı bir balık olan palamutun omega 3 yağ asidi içeriği yüksektir.
İlgili 22 soru bulundu
Öte yandan pelajik bir tür olan, sürüler oluşturan ve mevsimsel olarak göç eden balıklardan olan palamut balığı elde edilen sonuçlara bazı ağır metaller bakımından diğer türlere nazaran daha yüksek gözlenmiştir.
100 gram palamut 20.2 gr protein, 15.1 gr yağ, 283 mg potasyum, 26 mg kalsiyum ve 1.0 mg demir içermektedir.
Omega 3 içeren birçok besin vardır. Ançuenz, uskumru ve sardalya balığında çok miktarda omega 3 vardır. Bunun yanı sıra soya fasulyesi, ceviz, istiridye, avokado, lahana, semizotu, ıspanak, yılan balığı gibi besinler de omega 3 bulunmaktadır.
Somon türlerinin hepsi omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık türleri arasında yer alır.
Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal en çok tüketilen dip balıklarıdır. Yüzey balıkları ise denizin yüzeyden itibaren 100 metreye kadar olan kısmında yaşar. Büyük olanları somon, orkinos ve palamut; küçük olanları uskumru, sardalya ve istavrit ve hamsidir.
Palamut fırında, haşlanarak, kızartılarak, buğulama şeklinde, tavada ya da pilaki şeklinde pişirilip afiyetle yenebiliyor. Diğer balıklara nazaran daha az yağlı bir balık olması nedeniyle kızartması başka balıklara kıyasla daha hafif oluyor. Tavası en sevilen ve tüketilen hali.
Palamut siyah etli bir balık olduğundan buğulaması ve çorbası tavsiye edilmez. Palamut'un boyuna göre isimlendirilmesi. 1-20 cm ye kadar palamut vanozu.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
Sardalya, somon, alabalık, ton balığı ve uskumru gibi balıklar, B12 vitamini kaynaklarından biridir. İyot deposu da olan bu balıklar, diğer hayvansal gıdalara göre daha sağlıklı biçimde B12 vitamini ihtiyacını karşılar.
Ceviz, keten tohumu ve özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalya gibi soğuk su balıkları önemli Omega3 kaynağı olarak dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, beyin sağlığı ile beslenme arasındaki ilişkinin önemli olduğunu söyledi.
Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Krill yağı Canan Karatay tarafından da gündeme gelen bir takviyedir. Omega 3 açısından zengin olan bu yağ, kadın ve erkekler için önerilir. Ayrıca krill yağı Osman Müftüoğlu tarafından belirlenen önemli omega 3 tavsiyelerinde yerini alır.
Çok yüksek civa miktarı bulunan balıklar: Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Midye, kılıç balığı ve köpek balığı yüksek oranda cıva içerir. Sardalya, hamsi, istavrit, somon, dil balığı, ahtapot, kalamar, karides, palamut ve uskumru cıva oranı çok az olan deniz ürünleri olduğu için güvenle tüketilebilir.
Ceviz, omega-3 yağı açısından da diğer kabuklu kuru yemişlerden önemli ölçüde daha yüksek değere sahiptir ve 1 porsiyon (yaklaşık 28 gram) başına 2,5 gram omega-3 sağlar. Ceviz de dahil olmak üzere bitkilerden elde edilen omega-3 yağlarına, alfa-linolenik asit (ALA) denir.
Aslında bütün balıklar D vitamini içerir fakat yağlı balıklarda yağsız balıklara oranla vitamin D oranı daha fazladır.
Yüksek yağ oranı bulunan somon, alabalık, sardalya, ringa balığı, uskumru ve ton balığı gibi balık türlerinin barındırdığı Omega-3 yağ asitleri de diğer balıklara oranla daha fazladır.
Palamut yoğun miktarda potasyum içermektedir. Potasyum maddesi de kolesterol için oldukça iyi gelmektedir. Kolesterol hastalarına doktorlar tarafından palamut tüketilmesi önerilmektedir. Palamut böylece yükselmiş kolesterolü dengeler ve kişinin daha iyi ve daha rahat hissetmesini sağlar.
Kolyoz, izmarit Eylülde sardalya, kılıç lezzetini devam ettirir. Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır. Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.
Hasat Palamut balığının çoğalmasıyla anlaşılabilir. Bu mevsimde bolca Palamut balığı avlayabilirsiniz. Ayrıca yine bu ayda denizde Lüfer, Kolyoz, İzmarit ve Kırlangıç balıkları çok fazla bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri